Aluat pentru ecleruri
|

Aluat oparit – choux , reteta de aluat pentru ecleruri

Aluat oparit, reteta pentru gogoselele pentru ecleruri. Reteta de aluat de origine frantuzeasca care se foloseste la eclere, profiterol, croque en bouche, Croquembouche, gogosele crocante si pufoase

Aluat pentru ecleruri

O fi el aluat de ecleruri. Dar sa stiti ca se preteaza foarte bine si la alte umpluturi, si nu doar la cele dulci. Puteti sa le umpleti, in egala masura, cu crema de vanilie, de cafea etc sau cu pasta de peste, vinete, crema de branza si alte asemenea bunatati.
Cu alte cuvinte, in functie de umplutura, este o optiune foarte sic pentru un bufet suedez elegant dar si pentru un dulce delicios. Acest aluat oparit pentru eclere l-am folosit pentru Croquembouche, un fel de tort turnulet din ecleruri umplute, o reteta de tort foarte interesanta.

Reteta de fata o am de la mama.

De cand ma stiu, mama avea ca specialitate de sarbatori choux a la creme. Am vazut-o gatind acest aluat de nenumarate ori.

Povestea unei retete de speriat

Croquembouche
reteta de Croquembouche preparat cu gogosele din aluat oparit

Abia mai tarziu mi-am da seama ca este considerata o reteta complicata si nabadaioasa. Dar eu va spun cu mana pe inima ca imi iese de fiecare data.

Cred ca punctul cu adevarat sensibil la aceasta reteta este coacerea. Eu si mama coacem aluatul cel putin 20 de minute fara sa deschidem cuptorul si cred ca secretul reusitei sta in caldura constanta din cuptor.

Explicatie

Prin coacere, aluatul se umfla si ramane gol pe dinauntru. Umezeala oualelor din aluat se transforma in aburi, care raman in interior. Se formeaza o gaura in interiorul gogosilor ce raman aurii si crocante in interior. Pentru a ne asigura ca nu raman cleioase, dupa ce le-am copt initial la o temperatura mai mare, vom cobori temperatura pentru a da timp gogoselelor sa se coaca si in interior.

Deci, pana la urma, secretul este sa-ti cunosti cuptorul. Sa apreciezi dupa dogoare (sau dupa un termometru de cuptor daca ai noroc de asa ceva) cam care este temperatura in interior, cam cum se comporta cu aluatul, cam unde trebuie plasat ca sa previi arderea bazei bunatatii pe care o gatesti.

Sunt chestii pe care le inveti prin practica, asta este. Uneltele pe care le folosim in bucatarie sunt ca niste prelungiri ale noastre.

Cu cat le folosim mai des cu atat ne sunt mai familiare si putem face mai multe ….smecherii si trucuri…delicioase cu ele.

Aluat oparit – reteta completa, printabila

Aluat pentru ecleruri

Aluat de ecleruri

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Aluat de gogosele crocante si foarte aerate pentru umpluturi diverse
fel de mancare aluaturi
bucatarie clasica
portii 8 portii
calorii 165 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 4 ou
  • 85 gr. unt
  • 125 gr. faina proaspat cernuta (cernerea previne formarea cocoloaselor)
  • 175 ml. apa
  • 1 lingura zahar
  • 1/4 lingurita sare

Mod de preparare
 

  • Aprindem cuptorul si-l punem sa se incinga la 220 grade C.
  • Pe aragaz, la foc mediu,  punem intr-o oala apa, untul, sarea si zaharul, le lasam sa atinga punctul de fierbere, amestecand din cand in cand.
    blank
  • Cand incepe sa fiarba, luam de pe foc si turnam inauntru faina (cernuta in prealabil, nu uitati, da?), amestecand pana se omogenizeaza complet. 
    blank
  • Repunem pe foc si amestecam pana ce aluatul devine compact si se desprinde de pe oala. 
    blank
  • Luam de pe foc, lasam sa se racoreasca (dar nu sa se raceasca), adaugam primul ou si amestecam cu nadejde pana ce se integreaza in aluatul ce incepe sa arate cu un pireu de cartofi.
    blank
  •  Al doilea ou nu il adaugam pana ce primul nu s-a omogenizat bine in aluat. 
  • Procedam asa pana folosim toate ouale.
  • La sfarsit, aluatul nu e nici tare, nici foarte moale, curge de pe lingura dar isi pastreaza si forma atunci cand il portionam in tava.
    blank

Pentru copt

  • Putem folosi pentru copt fie foaie de copt, fie tapetam tava cu unt si faina. Eu am ales prima optiune, am folosit grilajul cuptorului peste care am intins foaia de pergament. 
  • Cu o lingurita, am luat cate putin aluat de marimea unei nuci si le-am asezat pe foaia de copt la mici distante intre ele. 
  • Pentru un luciu frumos, le ungem cu nitel ou batut ca pentru omleta cu putina sare. Hihihi, eu una am uitat sa le ung dar zic ca n-au iesit prea rau si asa.
  • Bagam la cuptor si pentru 10 minute, coacem la 220 grade C, dupa care coboram temperatura la 180 grade C si-l vom lasa in continuare la foc pana capata o frumoase culoare rumena – cam 20 de minute sau chiar mai mult.
  • Esential este sa tineti usa cuptorului inchisa, gogoselelor nu le place schimbarea de temperatura, in consecinta daca deschideti prea devreme usa cuptorului, se vor dezumfla. Eu una nu deschid deloc usa in primele douazeci de minute dupa ce le-am pus la copt.

Pastrare

  • Le puteti pastra intr-un loc cat mai putin umed si se recomanda sa le umpleti doar cu putin inainte de a fi consumate.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Rezultatul…

blank

Similar Posts

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.