blank
|

Aluat fraged

Aluat fraged, reteta usor de preparat, simpla, versatila. Cum se prepara? Cateva secrete si pasii de urmat pentru a obtine textura perfecta de fiecare data.

aluat fraged

Am o reteta de prajitura la care ramnesc de mult privindu-i poza, m-am hotarat   s-o pregatesc in cele din urma. Dar pentru asta, intai si intai trebuie sa  fac un aluat fraged.

Aluatul fraged este o reteta tare simpla si rapida. E gata in maxim un sfert de ora, la care trebuie sa adaugam musai un timp de racire de minim o ora la frigider.

Gustul este neutru, motiv pentru care poate fi folosit atat la tarte dulci cat si la cele sarate. Putem jongla la diversele ingrediente (vedeti musai notitele de dupa reteta), principalul scop pentru care inlocuim sau adaugam unele ingrediente este obtinere unei compozitii extrem de fragede, cu o textura placuta, care parca sa se topeasca in gura.

Aluat fraged – reteta completa, printabila

blank

Aluat fraged

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Reteta simpla, explicata pas cu pas a aluatului fraged
timp de pregatire 15 minutes
timp de racire 1 hour
timp total 15 minutes
fel de mancare aluaturi
bucatarie clasica
portii 4 portii
calorii 564 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 250 gr. faina
  • 125 gr. unt la temperatura camerei
  • 1 ou
  • sare putina

optional

  • 100 gr. zahar optional, pentru retete dulci

Mod de preparare
 

  • Cernem faina pe suprafata de lucru (eu prefer sa fac aluaturi intr-un lighenas, astfel toate ingredientele se omogenizeaza mai lesne si nu se pierd).
    blank
  •  Am adaugat si untul taiat cubulete mici.
  • Fa o gaura in mijlocul fainii cernute si adauga oul.
  • Presara sarea deasupra.
  • Am inceput a amesteca usor pana cand compozitia se leaga si poate forma o minge. Textura nu va fi foarte bine legata si va fi destul de friabila deocamdata.
  • Am rupt aluatul in 2 - 3 parti pe care le framant pe rand. Se apasa  aluatul cu podul palmei catre inainte, adunandu-l iar sub forma de minge si strivindu-l din nou, de 5 - 6 ori in total.  NOTA Nu framanta aluatul prea mult timp, deoarece se va intari, adica fix invers fata de textura pe care ne-o dorim.
    blank
  • Daca ti se pare ca aluatul este prea lipicios, presara faina pe masa si pe maini.
  • La sfarsit, aduna intr-o minge  cele trei bucati de aluat, devenite acum netede si omogene.
  • Se inveleste fiecare minge de aluat in folie de plastic.

Notite bine de stiut

NOTA: Oul nu e chiar obligatoriu, poti pune doar galbenus sau poti sa nu pui deloc. Insa lipsa oului va afecta negativ aluatul in privinta gustului si consistentei.
pentru o fragezime garantata a aluaturilor
  • soacra mi-a mai dat doua tips-uri: adaugarea de amoniu ( un plic la 500 gr. faina) sau 1 – 2 lingurite smantana grasa.
Este un aluat bun de folosit la tarte, biscuiti, placinte, torturi.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.