Aluat fraged
Aluat fraged, reteta usor de preparat, simpla, versatila. Cum se prepara? Cateva secrete si pasii de urmat pentru a obtine textura perfecta de fiecare data.
Am o reteta de prajitura la care ramnesc de mult privindu-i poza, m-am hotarat s-o pregatesc in cele din urma. Dar pentru asta, intai si intai trebuie sa fac un aluat fraged.
Aluatul fraged este o reteta tare simpla si rapida. E gata in maxim un sfert de ora, la care trebuie sa adaugam musai un timp de racire de minim o ora la frigider.
Gustul este neutru, motiv pentru care poate fi folosit atat la tarte dulci cat si la cele sarate. Putem jongla la diversele ingrediente (vedeti musai notitele de dupa reteta), principalul scop pentru care inlocuim sau adaugam unele ingrediente este obtinere unei compozitii extrem de fragede, cu o textura placuta, care parca sa se topeasca in gura.
Aluat fraged – reteta completa, printabila
Aluat fraged
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 250 gr. faina
- 125 gr. unt la temperatura camerei
- 1 ou
- sare putina
optional
- 100 gr. zahar optional, pentru retete dulci
Mod de preparare
- Cernem faina pe suprafata de lucru (eu prefer sa fac aluaturi intr-un lighenas, astfel toate ingredientele se omogenizeaza mai lesne si nu se pierd).
- Am adaugat si untul taiat cubulete mici.
- Fa o gaura in mijlocul fainii cernute si adauga oul.
- Presara sarea deasupra.
- Am inceput a amesteca usor pana cand compozitia se leaga si poate forma o minge. Textura nu va fi foarte bine legata si va fi destul de friabila deocamdata.
- Am rupt aluatul in 2 - 3 parti pe care le framant pe rand. Se apasa aluatul cu podul palmei catre inainte, adunandu-l iar sub forma de minge si strivindu-l din nou, de 5 - 6 ori in total. NOTA Nu framanta aluatul prea mult timp, deoarece se va intari, adica fix invers fata de textura pe care ne-o dorim.
- Daca ti se pare ca aluatul este prea lipicios, presara faina pe masa si pe maini.
- La sfarsit, aduna intr-o minge cele trei bucati de aluat, devenite acum netede si omogene.
- Se inveleste fiecare minge de aluat in folie de plastic.
Notite bine de stiut
- soacra mi-a mai dat doua tips-uri: adaugarea de amoniu ( un plic la 500 gr. faina) sau 1 – 2 lingurite smantana grasa.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Am inteles ca la aluat e bine sa pui bors in loc de apa!:)
Un mic premiu in aceasta zi de iarna.
Bonne journée …
Da,da!eu mai pun uneori cind imi aduc aminte si o lingurita rasa de untura!