Aluat de paste – cu ou sau fara

Aluat de paste

Aluat de paste, reteta clasica, gatita in casa, cu ingrediente naturale, poate fi facuta cu ou sau de post, vegana – fara ou

Aluat de paste
Ca sa facem aluat de paste cu ou, nu trebuie decat sa cunoastem regula de baza: la 100 gr. faina (00) e nevoie de un ou. Atat. Daca vreti paste fara ou, inlocuiti-l cu apa calda.

Scurt indrumar de folosit caseta de retete de mai jos
Caseta de retete este o modalitate eficienta si la obiect de a prezenta o reteta cu informatiile esentiale de care aveti nevoie. Totusi, fiind si varianta printabila, incerc sa fiu cat mai succinta – ca atare, nu uitati sa cititi intreaga postare pentru cat mai multe informatii, nu doar reteta din cutie.

  • Apasand pe butonul tipareste reteta, va va aparea o fereastra separata cu textul retetei gata de a fi tiparit la imprimanta. Din aceasta versiune gata de tiparire, am eliminat fotografiile, acestea consumand multa cerneala din toner si nefiind musai necesare.
  • Daca apasat cu mouse-ul pe numarul ce indica portiile, va va aparea o mica bara. Mergand in dreapta sau in stanga cu mouse-ul pe acea linie, puteti ajusta numarul de portii din reteta dupa dorinta si, in consecinta, asta va modifica automat si cantitatile indicate la ingrediente.
  • In dreptul ingredientelor si al etapelor de preparare, aveti niste patratele care sunt, de fapt, casete de bifat. Le puteti utiliza online cand va pregatiti ingredientele, le puteti bifa pe cele pe care le aveti deja si veti vedea imediat ce va mai lipseste. In acelasi fel, puteti bifa fiecare etapa de preparare imediat ce ati terminat-0, asigurandu-va ca n-ati ratat din greseala nici un pas.
  • La modul de preparare, acolo unde sunt indicati timpi de preparare tip 10 minute, 20 minute – treceti cu mouse-ul pe deasupra, va aparea o caseta care va va indemna sa dati click, daca o veti face, veti declansa un timer foarte util in caz ca vreti sa gatiti in timp ce consultati reteta. Acest timer va va insoti atatea minute cate sunt indicate.
  • Nu uitati sa apreciati reteta, bifand un numar de la 1 la 5 stelute dupa cum credeti si dupa cum v-a ajutat si v-a iesit reteta respectiva. M-as bucura sa lasati si un mesaj dar numai dand un rating retetei, bifand stelutele, ma ajutati atat pe mine in fata atotputernicului si pretentiosului Google cat si pe ceilalti cititori ce vor citi in viitor reteta. Multumesc din suflet pentru efort!
  • Toate aceste detalii sunt interactive si pot fi foarte utile pentru voi dar erau cumva prea subtile si rar sesizate de cititori. Ca atare, am hotarat sa fac acest mic indrumar, pe care sper sa-l pot pune la toate retetele, pentru a va ajuta. Spor la gatit si pofta buna!!!!
Aluat de paste cu ou sau fara
5 from 1 vote
Tipareste reteta

Aluat de paste

Reteta de aluat de paste, facut in casa, cu ingrediente simple si la indemana

Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

  • 100 gr. faina 000
  • 1 ou mare

Mod de preparare

Cu ou

  1. Amestecam si framantam bine cu mana pana cele doua ingrediente cand se obtine un aluat neted pe care il modelam sub forma unei mingi si-l punem sa se odihneasca un sfert de ora. 

Fara ou

  1. Daca vrem sa facem paste fara oua, turnam incet si cate putin, in faina, apa calda si amestecam pana obtinem consistenta necesara aluatului de paste, dupa care continuam dupa cum urmeaza mai jos.

  2. Tăiem o bucată de aluat paste ou (daca facem o cantitate mai mare, ceea ce n-a fost cazul la mine - daca facem o cantitate mica, intindem tot aluatul), il aplatizam cu mana într-o formă dreptunghiulară.

  3. Punem un pic de făină pe ea şi începem a-l intinde cu facaletul la o grosime cam de 7 mm. 

  4. Apucam bucata de aluat de pe laterala si o pliem pana la mijlocul aluatului, luam si cealalta parte si mai pliem o data peste aluatul deja pliat in asa fel incat formeaza trei straturi.

  5. Am intors aluatul cu partea mai lunga peste mine si am inceput a-l aplatiza cu facaletul – in jur de cinci mm grosime e bine. 

  6. Din nou impaturesc ca mai sus si mai aplatizez asa, inca de vreo cateva ori repetam.

  7. Etapa finala: incepem a apasa bine pentru a-l rula cat mai subtire fara a-l mai plia. Grosimea ideala 1 mm. Trebuie forta nu gluma dar se poate. 

  8. Daca prin subtiere foaia de aluat devine prea lunga, injumatatiti-o cu un cutit si continuati doar pe una din foi pentru moment.

  9. Acum il putem taia in functie de tipul de paste pe care il dorim. Pentru aceasta operatiune, un aparat de paste e ideal, daca nu, puteti taia aluatul cu mana, cu un cutitas ascutit.

Aluat de paste – reteta in imagini

Amestecam si framantam bine cu mana pana cele doua ingrediente cand se obtine un aluat neted ….

_DSC3854

Aplatizam aluatul cu mana într-o formă dreptunghiulară….

_DSC3856

Intindem aluatul si-l pliem de la capete….

_DSC3857_DSC3859
Impaturim aluatul si aplatizam dupa ce l-am impachetat….
_DSC3860

Intindem aluatul cat mai subtire…..

Aluat de paste - cu ou sau fara
Bineinteles, munca la acest aluat ne-ar fi mult usurate daca am avea un aparat de paste. Are un dispozitiv special de aplatizat pe diverse dimensiuni si diverse divice-uri pentru diverse forme de paste: late, inguste, mai grosute, mai subtiri etc. Eu n-am aparat de paste si probabil nici nu-mi voi cumpara, la cat de des fac eu paste……ma descurc ca pe vremea bunicii.

La ce-am folosit acest aluat de paste? La lasagna.

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 6

  1. Poliana care e blogul tau caci la nume nu figureaza decat un album foto. Apropo, ai un copilas fabulos!!!!!!!!!! Sa-ti traiasca!

    Diana, cu placere!

Lasă un răspuns

*