A

Aluat de paste – cu ou sau fara

Aluat de paste
Reteta de aluat de paste, facut in casa, cu ingrediente simple si la indemana
Aluat de paste cu ou sau fara

Aluat de paste, reteta clasica, gatita in casa, cu ingrediente naturale, poate fi facuta cu ou sau de post, vegana – fara ou

Aluat de paste
Ca sa facem aluat de paste cu ou, nu trebuie decat sa cunoastem regula de baza: la 100 gr. faina (00) e nevoie de un ou. Atat. Daca vreti paste fara ou, inlocuiti-l cu apa calda.

Bineinteles, munca la acest aluat ne-ar fi mult usurate daca am avea un aparat de paste. Are un dispozitiv special de aplatizat pe diverse dimensiuni. Mai are si diverse device-uri pentru diverse forme de paste: late, inguste, mai grosute, mai subtiri etc. Eu n-am aparat de paste. Si probabil nici nu-mi voi cumpara, la cat de des fac eu paste……ma descurc ca pe vremea bunicii.

Dupa cum spuneam si in acest articol,  pastele proaspete au avantajul lor. Dar e nevoie de timp pentru a le face si de…o viata tihnita.  Ambele imi lipsesc la acest moment al vietii.

Nici pastele din comert nu sunt de lepadat. Mai ales daca stam prost cu timpul si vrem sa avem ceva bun si usor de preparat la indemana.

Aluat de paste – reteta completa, printabila

Aluat de paste cu ou sau fara

Aluat de paste

Reteta de aluat de paste, facut in casa, cu ingrediente simple si la indemana
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta aluaturi
Bucatarie clasica
Cuvinte cheie aluat de paste cu ou, aluat de paste fara ou, aluat de paste reteta simpla, aluat pentru foi de lasagna
Calorii 427kcal
Author Laura
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, foloseste tagul @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei si ne putem bucura impreuna!

Ingrediente

  • 100 gr. faina tip 000
  • 1 ou mare
Vrei sa ne imprietenim?Hai si in Cafeneaua cu retete!

Mod de preparare

Cu ou

  • Amestecam si framantam bine cu mana pana cele doua ingrediente cand se obtine un aluat neted pe care il modelam sub forma unei mingi si-l punem sa se odihneasca un sfert de ora. 
    Aluat de paste cu ou sau fara

Fara ou

  • Daca vrem sa facem paste fara oua, turnam incet si cate putin, in faina, apa calda si amestecam pana obtinem consistenta necesara aluatului de paste, dupa care continuam dupa cum urmeaza mai jos.

Lucrarea aluatului de taitei

  • Tăiem o bucată de aluat paste ou (daca facem o cantitate mai mare, ceea ce n-a fost cazul la mine - daca facem o cantitate mica, intindem tot aluatul), il aplatizam cu mana într-o formă dreptunghiulară.
  • Punem un pic de făină pe ea şi începem a-l intinde cu facaletul la o grosime cam de 7 mm. 
  • Apucam bucata de aluat de pe laterala si o pliem pana la mijlocul aluatului, luam si cealalta parte si mai pliem o data peste aluatul deja pliat in asa fel incat formeaza trei straturi.
  • Am intors aluatul cu partea mai lunga peste mine si am inceput a-l aplatiza cu facaletul – in jur de cinci mm grosime e bine. 
  • Din nou impaturesc ca mai sus si mai aplatizez asa, inca de vreo cateva ori repetam.
  • Etapa finala: incepem a apasa bine pentru a-l rula cat mai subtire fara a-l mai plia. Grosimea ideala 1 mm. Trebuie forta nu gluma dar se poate. 
  • Daca prin subtiere foaia de aluat devine prea lunga, injumatatiti-o cu un cutit si continuati doar pe una din foi pentru moment.
  • Acum il putem taia in functie de tipul de paste pe care il dorim. Pentru aceasta operatiune, un aparat de paste e ideal, daca nu, puteti taia aluatul cu mana, cu un cutitas ascutit.

Reteta video

Informatii nutritionale

Nutrition Facts
Aluat de paste
Amount Per Serving
Calories 427 Calories from Fat 45
% Daily Value*
Total Fat 5g 8%
Saturated Fat 2g 10%
Cholesterol 164mg 55%
Sodium 64mg 3%
Potassium 168mg 5%
Total Carbohydrates 77g 26%
Dietary Fiber 3g 12%
Sugars 1g
Protein 16g 32%
Vitamin A 4.8%
Calcium 4%
Iron 30.1%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tags
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Laura says:

    Poliana care e blogul tau caci la nume nu figureaza decat un album foto. Apropo, ai un copilas fabulos!!!!!!!!!! Sa-ti traiasca!

    Diana, cu placere!

  2. Pingback:Paste - 10 secrete pentru a gati paste perfecte - Casuta Laurei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *