Aluat de paste – cu ou sau fara
Aluat de paste, reteta clasica, gatita in casa, cu ingrediente naturale, poate fi facuta cu ou sau de post, vegana – fara ou
Ca sa facem aluat de paste cu ou, nu trebuie decat sa cunoastem regula de baza: la 100 gr. faina (00) e nevoie de un ou. Atat. Daca vreti paste fara ou, inlocuiti-l cu apa calda.
Bineinteles, munca la acest aluat ne-ar fi mult usurate daca am avea un aparat de paste. Are un dispozitiv special de aplatizat pe diverse dimensiuni. Mai are si diverse device-uri pentru diverse forme de paste: late, inguste, mai grosute, mai subtiri etc. Eu n-am aparat de paste. Si probabil nici nu-mi voi cumpara, la cat de des fac eu paste……ma descurc ca pe vremea bunicii.
Dupa cum spuneam si in acest articol, pastele proaspete au avantajul lor. Dar e nevoie de timp pentru a le face si de…o viata tihnita. Ambele imi lipsesc la acest moment al vietii.
Nici pastele din comert nu sunt de lepadat. Mai ales daca stam prost cu timpul si vrem sa avem ceva bun si usor de preparat la indemana.
Aluat de paste – reteta completa, printabila

Aluat de paste
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 100 gr. faina tip 000
- 1 ou mare
Mod de preparare
Cu ou
- Amestecam si framantam bine cu mana pana cele doua ingrediente cand se obtine un aluat neted pe care il modelam sub forma unei mingi si-l punem sa se odihneasca un sfert de ora.
Fara ou
- Daca vrem sa facem paste fara oua, turnam incet si cate putin, in faina, apa calda si amestecam pana obtinem consistenta necesara aluatului de paste, dupa care continuam dupa cum urmeaza mai jos.
Lucrarea aluatului de taitei
- Tăiem o bucată de aluat paste ou (daca facem o cantitate mai mare, ceea ce n-a fost cazul la mine - daca facem o cantitate mica, intindem tot aluatul), il aplatizam cu mana într-o formă dreptunghiulară.
- Punem un pic de făină pe ea şi începem a-l intinde cu facaletul la o grosime cam de 7 mm.
- Apucam bucata de aluat de pe laterala si o pliem pana la mijlocul aluatului, luam si cealalta parte si mai pliem o data peste aluatul deja pliat in asa fel incat formeaza trei straturi.
- Am intors aluatul cu partea mai lunga peste mine si am inceput a-l aplatiza cu facaletul – in jur de cinci mm grosime e bine.
- Din nou impaturesc ca mai sus si mai aplatizez asa, inca de vreo cateva ori repetam.
- Etapa finala: incepem a apasa bine pentru a-l rula cat mai subtire fara a-l mai plia. Grosimea ideala 1 mm. Trebuie forta nu gluma dar se poate.
- Daca prin subtiere foaia de aluat devine prea lunga, injumatatiti-o cu un cutit si continuati doar pe una din foi pentru moment.
- Acum il putem taia in functie de tipul de paste pe care il dorim. Pentru aceasta operatiune, un aparat de paste e ideal, daca nu, puteti taia aluatul cu mana, cu un cutitas ascutit.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Super, nu stiam tehnica, poate ma incumet si eu sa fac paste de casa…inca n-am reusit sa-mi fac timp. Te invit si la mine pe blog! Pupici
Ei, merci, foarte util! 🙂
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Poliana care e blogul tau caci la nume nu figureaza decat un album foto. Apropo, ai un copilas fabulos!!!!!!!!!! Sa-ti traiasca!
Diana, cu placere!
Neve mind, te-am gasit:))))