Affogato
Affogato, delicios desert italian cu inghetata si espresso
Affogato

Affogato, delicios desert ialian, affogato inseamna scufundat…..adica inghetata scufundata intr-o portie de espresso. Aceasta era reteta originara, intre timp ne putem juca cu tot felul de combinatii de sosuri, texturi, arome. Se prepara rapid si e o tratatie perfecta pentru vara.

Affogato

Pfff, fac bunatatea asta de o gramada de vreme si nu stiam ca se numeste asa…affogato – adica scufundat in italiana. Si ce anume scufundam? o sa ma intrebati. Inghetata. Scufundam inghetata de vanilie (voi pe blogul Casuta Laurei aveti la alegere: inghetata de vanilie cu frisca si fara frisca) intr-o portie concentrata de espresso. Asta e reteta de baza, aia originara. La care va mai puneti si imaginatia in functie ca sa o faceti cat mai yammmmiiii….Mai adaugam nitica frisca batuta, nitel coniac sau lichior (cel de cocos e preferatul meu), poate niste alune nesarata taiate bucatele mici, niste sos dulce la alegere – poate de ciocolata, poate de caramel….Mmmm!!!!

Dificultatea genului astuia de reteta in care, practic, folosesti ce ai la indemana si cat ai la indemana, este ca am o problema cu cantitatile. Ok, mi-am zis, fara panica. Ne uitam la case mai mari ce si cum….Ei bine, casele mai mari dau niste cantitati….exagerate mi s-au parut mie. Dar cand le citesti reteta, observi ca nu folosesc tot. La o adica zice ca iti trebuie 1 kg. inghetata dar tu, in affogato, pui doar doua -trei linguri. Dar hai sa fim sinceri, nu ne suparam sa ne ramana. Mai bine avem mai mult decat insuficient. Reteta e prea versatila ca sa ne cramponam la cantitati. As spune ca la o portie folosim maxim 100 gr. inghetata (maxim), o portie de espresso, nitica frisca (doua linguri – trei), lichior dupa gust, sirop dupa gust, biscuiti …dupa chef….Ati inteles ideea cred.

Deci nu va speriati vazand cantitatile de mai jos, jucati-va cu ingredientele, combinati-le dupa gust si chef, asta face parte din distractia verii.

Affogato – reteta detaliata, printabila

Affogato

Affogato

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Affogato, delicios desert italian cu inghetata si espresso
timp de pregatire 10 mins
timp de gatire 0 mins
timp total 10 mins
fel de mancare Desert
bucatarie italiana
portii 8 portii
calorii 266 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 500 ml smantana grasa
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 kg inghetata de vanilie
  • 200 ml cafea espresso
  • 2 linguri biscuiti amaretti sau biscotti pentru ornare

Mod de preparare
 

  • Intr-un vas rece, punem smantana de frisca si zaharul pudra si incepem a o mixa la putere maxima. Ne oprim cand capata o consistenta usor pufoasa, nu e nevoie s-o batem mai mult.
  • Intr-un pahar de sticla (pe portie), punem 3 linguri de inghetata.
  • Deasupra, turnam peste dosul unei linguri, espresso (o portie la un pahar de affogato)
  • Acum puteti turna si putin sos (de ciocolata, de caramel - de care vreti voi), poate nitel lichior (o lingura - doua la o portie de affogato), putem pune si faramituri de fursecuri, alune coapte si taiate marunt....Ce doriti si ce va lasa imaginatia si pofta.
  • Deasupra adaugam frica batuta. Poate si niste furseuri zdrobite, caramel pisat, ciocolata rasa.....Ce vreti voi. Ce aveti la indemana.
  • Servim imediat. 

Notite bine de stiut

Stiu ca mai sus am dat link catre reteta de affogato a Marthei Steward, dar reteta de fata este inspirata de fapt de Cake Boss, Buddy Valastro. O reteta italiana data de un italian. Corect, nu?

Calorii si nutrienti

Nutrition Facts
Affogato
Amount Per Serving (100 g)
Calories 266
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.