Affogato
Affogato, delicios desert italian cu inghetata si espresso
Affogato

Affogato, delicios desert ialian, affogato inseamna scufundat…..adica inghetata scufundata intr-o portie de espresso. Aceasta era reteta originara, intre timp ne putem juca cu tot felul de combinatii de sosuri, texturi, arome. Se prepara rapid si e o tratatie perfecta pentru vara.

Affogato

Pfff, fac bunatatea asta de o gramada de vreme si nu stiam ca se numeste asa…affogato – adica scufundat in italiana. Si ce anume scufundam? o sa ma intrebati. Inghetata. Scufundam inghetata de vanilie (voi pe blogul Casuta Laurei aveti la alegere: inghetata de vanilie cu frisca si fara frisca) intr-o portie concentrata de espresso. Asta e reteta de baza, aia originara. La care va mai puneti si imaginatia in functie ca sa o faceti cat mai yammmmiiii….Mai adaugam nitica frisca batuta, nitel coniac sau lichior (cel de cocos e preferatul meu), poate niste alune nesarata taiate bucatele mici, niste sos dulce la alegere – poate de ciocolata, poate de caramel….Mmmm!!!!

Dificultatea genului astuia de reteta in care, practic, folosesti ce ai la indemana si cat ai la indemana, este ca am o problema cu cantitatile. Ok, mi-am zis, fara panica. Ne uitam la case mai mari ce si cum….Ei bine, casele mai mari dau niste cantitati….exagerate mi s-au parut mie. Dar cand le citesti reteta, observi ca nu folosesc tot. La o adica zice ca iti trebuie 1 kg. inghetata dar tu, in affogato, pui doar doua -trei linguri. Dar hai sa fim sinceri, nu ne suparam sa ne ramana. Mai bine avem mai mult decat insuficient. Reteta e prea versatila ca sa ne cramponam la cantitati. As spune ca la o portie folosim maxim 100 gr. inghetata (maxim), o portie de espresso, nitica frisca (doua linguri – trei), lichior dupa gust, sirop dupa gust, biscuiti …dupa chef….Ati inteles ideea cred.

Deci nu va speriati vazand cantitatile de mai jos, jucati-va cu ingredientele, combinati-le dupa gust si chef, asta face parte din distractia verii.

Affogato – reteta detaliata, printabila

Affogato

Affogato

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Affogato, delicios desert italian cu inghetata si espresso
timp de pregatire 10 mins
timp de gatire 0 mins
timp total 10 mins
fel de mancare Desert
bucatarie italiana
portii 8 portii
calorii 266 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 500 ml smantana grasa
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 kg inghetata de vanilie
  • 200 ml cafea espresso
  • 2 linguri biscuiti amaretti sau biscotti pentru ornare

Mod de preparare
 

  • Intr-un vas rece, punem smantana de frisca si zaharul pudra si incepem a o mixa la putere maxima. Ne oprim cand capata o consistenta usor pufoasa, nu e nevoie s-o batem mai mult.
  • Intr-un pahar de sticla (pe portie), punem 3 linguri de inghetata.
  • Deasupra, turnam peste dosul unei linguri, espresso (o portie la un pahar de affogato)
  • Acum puteti turna si putin sos (de ciocolata, de caramel - de care vreti voi), poate nitel lichior (o lingura - doua la o portie de affogato), putem pune si faramituri de fursecuri, alune coapte si taiate marunt....Ce doriti si ce va lasa imaginatia si pofta.
  • Deasupra adaugam frica batuta. Poate si niste furseuri zdrobite, caramel pisat, ciocolata rasa.....Ce vreti voi. Ce aveti la indemana.
  • Servim imediat. 

Notite bine de stiut

Stiu ca mai sus am dat link catre reteta de affogato a Marthei Steward, dar reteta de fata este inspirata de fapt de Cake Boss, Buddy Valastro. O reteta italiana data de un italian. Corect, nu?

Nutrition

Serving: 100gCalories: 266kcal
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!

Iubim comentariile, deci comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.