Affogato

Affogato
79 Shares

Affogato, delicios desert ialian, affogato inseamna scufundat…..adica inghetata scufundata intr-o portie de espresso. Aceasta era reteta originara, intre timp ne putem juca cu tot felul de combinatii de sosuri, texturi, arome. Se prepara rapid si e o tratatie perfecta pentru vara.

Affogato

Pfff, fac bunatatea asta de o gramada de vreme si nu stiam ca se numeste asa…affogato – adica scufundat in italiana. Si ce anume scufundam? o sa ma intrebati. Inghetata. Scufundam inghetata de vanilie (voi pe blogul Casuta Laurei aveti la alegere: inghetata de vanilie cu frisca si fara frisca) intr-o portie concentrata de espresso. Asta e reteta de baza, aia originara. La care va mai puneti si imaginatia in functie ca sa o faceti cat mai yammmmiiii….Mai adaugam nitica frisca batuta, nitel coniac sau lichior (cel de cocos e preferatul meu), poate niste alune nesarata taiate bucatele mici, niste sos dulce la alegere – poate de ciocolata, poate de caramel….Mmmm!!!!

Dificultatea genului astuia de reteta in care, practic, folosesti ce ai la indemana si cat ai la indemana, este ca am o problema cu cantitatile. Ok, mi-am zis, fara panica. Ne uitam la case mai mari ce si cum….Ei bine, casele mai mari dau niste cantitati….exagerate mi s-au parut mie. Dar cand le citesti reteta, observi ca nu folosesc tot. La o adica zice ca iti trebuie 1 kg. inghetata dar tu, in affogato, pui doar doua -trei linguri. Dar hai sa fim sinceri, nu ne suparam sa ne ramana. Mai bine avem mai mult decat insuficient. Reteta e prea versatila ca sa ne cramponam la cantitati. As spune ca la o portie folosim maxim 100 gr. inghetata (maxim), o portie de espresso, nitica frisca (doua linguri – trei), lichior dupa gust, sirop dupa gust, biscuiti …dupa chef….Ati inteles ideea cred. Deci nu va speriati vazand cantitatile de mai jos, jucati-va cu ingredientele, combinati-le dupa gust si chef, asta face parte din distractia verii.

Affogato – reteta detaliata, printabila

Affogato
0 from 0 votes
Tipareste reteta

Affogato

Affogato, delicios desert italian cu inghetata si espresso

Tip de reteta Desert
Bucatarie italiana
Timp de preparare 10 minutes
portii 4 portii
Calorii 266 kcal
Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

  • 500 ml smantana de frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 kg inghetata de vanilie
  • 200 ml cafea espresso
  • 2 linguri biscuiti amaretti sau biscotti pentru ornare

Mod de preparare

  1. Intr-un vas rece, punem smantana de frisca si zaharul pudra si incepem a o mixa la putere maxima. Ne oprim cand capata o consistenta usor pufoasa, nu e nevoie s-o batem mai mult.

  2. Intr-un pahar de sticla (pe portie), punem 3 linguri de inghetata.

  3. Deasupra, turnam peste dosul unei linguri, espresso (o portie la un pahar de affogato)

  4. Acum puteti turna si putin sos (de ciocolata, de caramel - de care vreti voi), poate nitel lichior (o lingura - doua la o portie de affogato), putem pune si faramituri de fursecuri, alune coapte si taiate marunt....Ce doriti si ce va lasa imaginatia si pofta.

  5. Deasupra adaugam frica batuta. Poate si niste furseuri zdrobite, caramel pisat, ciocolata rasa.....Ce vreti voi. Ce aveti la indemana.

  6. Servim imediat. 

Notite

Stiu ca mai sus am dat link catre reteta de affogato a Marthei Steward, dar reteta de fata este inspirata de fapt de Cake Boss, Buddy Valastro. O reteta italiana data de un italian. Corect, nu?

Nutrition Facts
Affogato
Amount Per Serving (100 g)
Calories 266
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Scurt indrumar de folosit caseta de retete de mai jos
Caseta de retete este o modalitate eficienta si la obiect de a prezenta o reteta cu informatiile esentiale de care aveti nevoie. Totusi, fiind si varianta printabila, incerc sa fiu cat mai succinta – ca atare, nu uitati sa cititi intreaga postare pentru cat mai multe informatii, nu doar reteta din cutie.

  • Apasand pe butonul tipareste reteta, va va aparea o fereastra separata cu textul retetei gata de a fi tiparit la imprimanta. Din aceasta versiune gata de tiparire, am eliminat fotografiile, acestea consumand multa cerneala din toner si nefiind musai necesare.
  • Daca apasat cu mouse-ul pe numarul ce indica portiile, va va aparea o mica bara. Mergand in dreapta sau in stanga cu mouse-ul pe acea linie, puteti ajusta numarul de portii din reteta dupa dorinta si, in consecinta, asta va modifica automat si cantitatile indicate la ingrediente.
  • In dreptul ingredientelor si al etapelor de preparare, aveti niste patratele care sunt, de fapt, casete de bifat. Le puteti utiliza online cand va pregatiti ingredientele, le puteti bifa pe cele pe care le aveti deja si veti vedea imediat ce va mai lipseste. In acelasi fel, puteti bifa fiecare etapa de preparare imediat ce ati terminat-0, asigurandu-va ca n-ati ratat din greseala nici un pas.
  • La modul de preparare, acolo unde sunt indicati timpi de preparare tip 10 minute, 20 minute – treceti cu mouse-ul pe deasupra, va aparea o caseta care va va indemna sa dati click, daca o veti face, veti declansa un timer foarte util in caz ca vreti sa gatiti in timp ce consultati reteta. Acest timer va va insoti atatea minute cate sunt indicate.
  • Nu uitati sa apreciati reteta, bifand un numar de la 1 la 5 stelute dupa cum credeti si dupa cum v-a ajutat si v-a iesit reteta respectiva. M-as bucura sa lasati si un mesaj dar numai dand un rating retetei, bifand stelutele, ma ajutati atat pe mine in fata atotputernicului si pretentiosului Google cat si pe ceilalti cititori ce vor citi in viitor reteta. Multumesc din suflet pentru efort!
  • Toate aceste detalii sunt interactive si pot fi foarte utile pentru voi dar erau cumva prea subtile si rar sesizate de cititori. Ca atare, am hotarat sa fac acest mic indrumar, pe care sper sa-l pot pune la toate retetele, pentru a va ajuta. Spor la gatit si pofta buna!!!!
79 Shares

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 2

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.