Tort Marzipanmom

Tort Marzipanmom

Adica tort cu umplutura de spuma de ciocolata si glazura de crema ganache. Asa-i ca suna naspa? I-am zis tort Marzipanmom pentru ca de pe blogul Marzipan am luat ideea acestei combinatii, as fi luat reteta cu totul dar ma innebunesc unitatile lor de masura: one cup, 1/4 teaspoon – de multe ori stau si buchisesc la ele pana le dau de capat, de data asta n-am avut nici timp nici rabdare, asa ca m-am inspirat din retetele culinareselor noastre brave: pentru spuma mousse de ciocolata am gasit o reteta super la Laura Adamache iar pentru crema ganache, Veronica a fost consultantul de nadejde.

Tort Marzipanmom

Ca o concluzie, mie una mi s-au parut foarte asemanatoare spuma de ciocolata cu crema ganache, ambele au o textura foarte fina si aerata, reteta de ganache e ceva mai simpla dar necesita un timp de asteptare, mousse-ul de ciocolata al Laurei Adamache mi-a adus aminte de reteta mea favorita de inghetata de ciocolata – la vara, mai mult ca sigur ca nu va lipsi din meniu :))))))))). Eu as adaugat si diverse esente cu care mi-as fi dorit sa dau o aroma aparte, eu una in graba am uitat sa pun in mousse o lingura de cognac si, Doamne, ce bine s-ar fi potrivit. Dar a fost reusita si asa.

Tort Marzipanmom

Tort Marzipanmom

Tip de reteta: Dulciuri
portii: 12 portii
Autor: Laura - www.casutalaurei.ro

Un tort delicios cu blat pufos,mousse de ciocolata fin si ganache

Print

Ingrediente

Blat

  • 8 oua
  • 8 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 1 cescuta cafea
  • esenta de care dorim (pentru insiropare)

Spuma mousse de ciocolata (reteta Laurei Adamache)

  • 2 albusuri
  • 2 galbenusuri
  • 60 gr. zahar
  • 200 gr. ciocolata (de lapte sau amara daca va place)
  • 50 gr cafea tare
  • 200 gr frisca
  • esenta de care dorim: rom, amaretto, o lingura de cognac etc.

Crema ganache (reteta Veronicai):

  • 100 gr. ciocolata amaruie sau de lapte – de care dorim numai sa fie de calitate (eu am folosit ciocolata Poiana de lapte)
  • 200 ml. frisca lichida (eu folosesc de obicei smantana pentru frisca La Dorna)

Mod de preparare

Blat

  1. Separam ouale galbenusuri de albusuri in doua boluri.

  2. Batem albusurile cu un pic de sare pana devin spuma teapana.

  3. In alt bol mixam galbenusurile cu zaharul pana capata o consisntenta mai spumoasa si o culoare galbuie.

  4. Adaugam faina cernuta.

  5. Omogenizam amestecul.

  6. Integram cu grija albusurile spuma in crema de galbenusuri (cu grija ca sa nu distrugem bulele de aer din spuma de galbenusuri).

  7. Pregatim tava: o ungem cu unt, o tapetam cu faina.

  8. Turnam in tava compozitia de blat.

  9. Bagam la cuptorul preincalzit si nu deschidem deloc cuptorul primele 20 de minute.

  10. Blatul e gata cand, testat cu o scobitoare, aceasta va iesi din aluat curata.

  11. Il punem deoparte sa se raceasca dupa care il feliem pe orizontala in doua sau trei blaturi cum vrem (eu am feliat in trei dar blatul din mijloc a fost asa subtire ca s-a “ratacit” pe undeva prin spuma de ciocolata:))))))))).

  12. Insiropam cu nitica esenta de rom sau vanilie dizolvata intr-o cafeluta tare.

Spuma mousse de ciocolata

  1. Topim ciocolata pe baie de abur sau, ca in cazul meu, o putem topi la cuptorul cu microunde.

  2. Lasam sa se raceasca putin.

  3. Se bat bine albusurile cu 30 grame de zahar pana devine bat.

  4. Se mixeaza galbenusurile cu alte 30 grame de zahar pana capata o consistenta spumoasa si de o culoarea galbuie.

  5. Intre timp, ciocolata s-a racit (speram:))))), amestecam in ea cele 50 grame de cafea tare ca sa devina manevrabila – eu una am pus mai putina cafea, nu de alta dar ciocolata mi s-a parut suficient de manevrabila.

  6. Amestecam ciocolata cu crema de galbenusuri si mixam bine. Cu grija (ca sa nu se lase spuma), adaugam si albusurile batute bat, mestecam pana la omogenizare.

  7. Frisca o batem de asemenea bine bine dupa care o amestecam cu compozitia de galbenusuri si ciocolata.

  8. Punem la frigider pana suntem gata s-o folosim (adica dupa ce insiropam blatul).

Asamblarea tortului

  1. Asamblam tortul, intinzand spuma de ciocolata intre feliile de blat pe care le asamblam una peste alta.


Crema ganache

  1. Rupem ciocolata bucatele in frisca lichida.

  2. Punem pe foc si amestecam constiincios cu o lingura de lemn pana se topeste ciocolata in frisca uniform, fara sa ramana bucatele de cicolata netopite.

  3. Se da apoi la rece,la frigider pana a doua zi. Uitati-o cum arata a doua zi de dimineata.

  4. O mixam cu nadejde pana obtinem o crema finuta, usoara si (trebuie s-o adaugam) foarte gustoasa. Cu aceasta crema am acoperit blatul, trebuie sa recunosc ca n-ar fi stricat sa fac mai multa, asa - abia mi-a ajuns ca sa acopar tot tortuletul.

  5. Ar fi fost bine daca foloseam cantitate dubla, asa mi-ar fi ramas si pentru niste....extravagante ornamentale. Pentru umplutura de tort, chiar trebuie marita de patru ori cantitatea.

Ornarea tortului

  1. Recunosc ca n-am ce stii ce dexteritate la ornat si nici timp sa bibilesc prea mult. Pe margine am presarat ciocolata rasa, am presarat bilute de argint si boabe de struguri negri pe care dupa ce i-am spalat, i-am inmuiat in niste albus de ou si i-am tavalit prin zahar maruntit in mojar - sa nu fie prea fin, are un aspect de promoroaca (idee preluata din Secretele Bucatariei).

Tort Marzipanmom

Comments (4)

  1. 26 octombrie 2010 - 08:08 Răspunde

    foarte delicios este, cu siguranta.

  2. 26 octombrie 2010 - 09:55 Răspunde

    Arata minunat si pun pariu ca a fost super bun! 🙂
    Prima poza m-a dat pe spate!
    Spune drept, mai ai o bucatica si pentru mine?

  3. 26 octombrie 2010 - 10:49 Răspunde

    Ce bine arata! Ma servesti si pe mine cu o felie, te rog? 😉

  4. 26 octombrie 2010 - 13:10 Răspunde

    @Daniela: E foarte ciocolatos :)))))), cui ii place cioco, n-are cum sa nu-i placa.

    @Cristina: drept sa-ti spun, prin casa nu mai e nici o feliuta dar virtual vorbind, fara numar, asadar serviti va rog.

    @Liana: D-apoi cum nu? POfteste te rog:))))))))))

Leave a comment

69 Shares
Share60
Pin9
+1
Yum
Share
Email