blank
|

Tort cu nuca si vanilie

Tort cu nuca si vanilie, cu crema de vanilie si blat de nuca mai exact, reteta mamei preferata, desert in combinatie delicioasa cu blat fin cu nuca, fara faina, crema de vanilie mousseline. In mijloc un strat usor insiropat de piscoturi, am imbracat tortul in crema si am tapetat marginile cu nuca macinata.

Tort cu crema de vanilie si nuca

Acest minunat tort cu crema de vanilie si nuca este un desert aniversar. L-am gatit pentru comoara mea cea mica, ghidusul Petre. Care Petre e pasionat de aroma de vanilie- orice cu vanilie e perfect pentru el. Asa ca stiam ca voi merge la fix cu aceasta combinatie.

Cat am fost in dubii la ce reteta sa fac. Ma tot gandeam la diverse ornamente. Intr-un final nici timp n-am prea avut.

Asa ca am apelat la varianta comoda a unor napolitane margareta de la dr. Oetker care l-au incantat pe prichindel.

Ok, el se incanta pentru orice este colorat – in culori cat mai stridente si…..nenaturale.

Dar exista oare copil care sa nu fie incantat de culori stridente?

Reteta este o compilatie din elemente care imi sunt deja familiare.

Blatul este unul preferat de mine, este un blat cu nuca, fara faina. O reteta din cartea de bucate a Silviei Jurcovan. Am mai folosit acest blat la reteta de tort Coffee Noisette.

Crema de vanilie este obisnuita la noi in casa, v-am spus deja ca prichindelul meu o adora. Crema mousseline este o forma si mai rafinata a cremei clasice de vanilie. Formula e simpla, se adauga unt si se transforma intr-o delicatesa irezistibila. Mama foloseste totdeauna aceasta crema cand e vorba sa faca deja faimoasele ei ecleuri de casa.

Cum dimensiunea tavii era de 26 cm, am vrut sa fac ceva sa cresc in inaltime tortul. Solutia pe care am gasit-o a fost un fel de strat intermediar de piscoturi, insiropate in esenta de rom si asezate pe mijlocul stratului de crema de vanilie. Nu doar da un plus de aroma si textura dar arata si foarte bine atunci cand servim tortul.

Tort cu crema de vanilie si nuca – reteta completa, printabila

blank

Tort cu crema de vanilie si nuca

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Tort delicios cu bat de nuca si crema fina mousseline
fel de mancare Desert
bucatarie clasica
portii 8 portii
calorii 779 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

Blat

  • 6 ou mari
  • 140 gr. zahar tos
  • 100 gr. nuca macinate
  • 5 gr. cacao
  • 15 ml rom

Crema de vanilie

  • 5 ou
  • 250 ml lapte ­
  • 150 gr. zahar
  • 50 gr. faina
  • 1 esenta de vanilie
  • 300 gr. unt unt nesarat 80 % grasime

Sirop

  • 50 ml apa
  • 50 ml rom

Aspect

  • 10 piscoturi
  • 100 gr. nuca macinata

Mod de preparare
 

Blatul

  • Separam ouale , intr-un bol batem albusurile spuma, punem pe rand si zaharul si romul, mixam in continuare pana s-a intarit spuma.
  •  Adaugam galbenusurile, cacaua cernuta prin sita, amestecam de data asta fara mixer ci cu o lingura de lemn, facand cercuri cu lingura de jos in sus, cu atentie, pentru a omogeniza aluatul dar fara sa distrugem bulele de aer din albus.
  • Adaugam si nucile macinate, amestecam in continuare.
  • Pregatim tava de tort, tapetand-o cu hartie de copt, comod dar eficient.
  • Turnam cu grija compozitia in tava si nivelam cu un cutit. 
  • Bagam la cuptor si lasam sa se coaca circa un sfert de ora cu usa intredeschisa.
  •  O data primele 20 de minute trecute, intoarcem tava si lasam la copt pana e gata. 
  • Verificam cu faimosul test al scobitorii. 
  • Scoatem de la cuptor si lasam sa se raceasca la temperatura camerei.

Crema de vanilie

  • Am pus laptele pe foc sa se incalzeasca pana devine fierbinte dar fara a da in clocot. Stati cu ochii pe el, e gata repede.
  • Intr-un bol separat, am amestecat ouale cu zaharul pana obtinem o compoztie spumoasa si de un galbui deschis
  • Adaug faina si vanilia, amestec sa se omogenizeze.
  • Cu un tel gen para, incep sa amestec in crema de galbenusuri in timp ce torn laptele fierbinte in fir subtire.
  • Amestecam bine si turnam compoziia de lapte si oua in oala in care am infiebantat laptele
  • Punem oala pe foc mic si amestecam continuu cu o lingura de lemn. Nota Trebuie sa avem grija sa nu se prinda de fundul oalei. Deci fiti atenti in timp de amestecati.
  • Crema pusa pe foc incepe sa se ingroase, o mai fierbem 2 minute, amestecand mereu si fara sa o lasam sa dea in fierbere. Eu ca sa evit sa dea crema in clocot, candmi se pare ca sta sa inceapa sa fiarba, o iau de pe foc,amestecand entuziast, numai cat sa mai scada usor temperatura, dupa care o pun inapoi. Foarte stresanta operatiunea- stiu- dar macar dureaza putin
  • Crema e gata, o punem deoparte sa se raceasca, ca sa prevenim formarea unei pojghite deasupra, sigilam suprafata expusa la aer cu folie transparenta alimentara.
  • Cat s-a racit crema, am pus alaturi si untul.
  • Atat untul cat si crema de vanilie trebuie sa fie la aceeasi temperatura (temperatura camerei) inainte de a le combina.
  • Intr-un bol,mixam untul. Intre doua mixari, il lasam sa vedem daca lasa apa - daca lasa, o scurgem din bol.
  • Mixam untul si adaugam crema de vanilie, treptat, cate o lingura, amestecam si dupa ce s-a omogenizat in crema de unt adaugam alta lingura si tot asa pana terminam crema de vanilie.

Asamblarea tortului

  • Crema mousseline - de vanilie cu unt o impart in doua: o parte o folosesc pentru umplerea tortului, a doua pentru imbracat si ornat tortul.
  • Fac un sirop din apa si rom pe care torn intr-o farfurie mai larga.
  • Taiem blatul de nuca in doua parti cat mai egale pe care le-am insiropat usor - blatul e oricum aerat si fragil, de aceea nu insist prea mult cu insiropatul.
  • Pe prima felie de blat, intind jumatate din cantitatea de crema pentru umplut tortul, o nivelez cat mai bine.
  • Trec piscoturile prin siropul cu rom, nu mult, numai cat sa absorba nitel lichid si le asez peste crema intinsa pe blat.
  • Peste piscoturi intind si restul cremei de umplutura, nivelez cu grija si deasupra asez a doua felie de blat.
  • Am imbracat tortul cu restul de crema, atat pe laterale cat si deasupra.
  • Pe laturale am tapetat tortul cu nuca macinata.
  • Pentru acest tort vroiam un look primavaratic si vesel, initial ma gandeam sa ornez tot cu crema dar pe urma am gasit in magazin  niste margarete din napolitana de la dr. Oetker, in culori pastelate.  

Conditii de pastrare

  • Imediat ce am aranjat torul, il acoperim (eu folosesc un capac inalt) cat mai ermetic - pentru a evita sa preia mirosuri din frigider si-l bagam la rece pentru cel putin cateva ore.
  • Blatul de nuca este foarte fragil, asa ca inainte de servire si intre serviri trebuie tinut la frigider. Evitati sa-l tineti prea mult la temperatura camerei, deoarece se inmoaie prea tare.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Absolut minunat acest tort cu crema de vanilie si nuca, musai sa il incercati.

blank

Similar Posts

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.