Tocana de maruntaie de pui

Tocana din maruntaie de pui

Tocana de maruntaie de pui

Da, stiu, nu toata lumea suporta maruntaiele – iubi de pilda nici nu vrea sa guste macar – dar eu una sunt mare fana. Le consider o delicatesa. Mai nou se gasesc la magazin gata curatate dar daca nu sunt, musai trebuie stiut ca pipotele trebuie curatate de piele iar ficateii si inimioarele se curata de grasime si de vasele de sange. Reteta de fata se pregateste cu pipote si inimioare la care din cand in cand mai adaug si bucati taiate cuburi de carne din muschii de la limba – nu limba propriu-zisa ci muschii acesteia. Asta pentru ca mai nou, gasesc astfel de carne la magazinele Hamba si cum ador limba, nu rezist sa cumpar de fiecare data. Detaliul acesta fiind precizat, va mai spun ca, entru patru portii, avem nevoie de:

600 gr. pipote si inimi curatate
2 – 3 cepe curatate si maruntite
1 ardei gras sau o lingura pasta de ardei curatat si taiat fasiute
o lingurita boia (dulce sau picanta – dupa gust)
o lingura de patrunjel taiat marunt
sare, piper

Reteta e foarte simpla: se pun intr-o cratita carnea, ceapa si ardeiul, se adauga apa sa acopere toate ingredientele, se pune si se lasa sa fiarba molcom la foc mic, acoperit cu un capac. Noraml, din cand in cand, va trebui sa mestecam. Va mai fi nevoie inca de apa, asa ca tineti la indemana un ibric cu apa fierbinte ca sa mai adaugati cand a scazut prea tare. Ok, in mod normal, pe…..vremuri as fi callit intai legumele in ulei, apoi as fi adaugat carnea etc. etc.. Sunt la dieta si nu mai folosesc deloc ulei dar stiti ce am descoperit? Ca nici nu este nevoie. Iese absolut delicioasa fara iar savoarea ei finala e rezultatul ingredientelor de baza – legume si carne – si al condimentelor nicidecum al uleiului sau al calirii in ulei. Chiar nu simt deloc lipsa acestui procedeu in gustul final al retetelor.

Tocana de maruntaie de pui

Secretul unei tocanite delicioase care sa se topeasca in gura este tocmai fiertul asta molcom, inabusit si fara graba pana cand carnea se inmoaie si capata o textura moale. Dureaza nitel dar merita. Cand e aproape gata (cam doua- trei ore), o potrivim la gust – o  saram, o piperam, adaugam si paprica (ce ii va da un plus de gust si culoare), o mai lasam zece minute pe foc si e gata. Verdeata o presaram peste carne chiar atunci cand vrem s-o servim. Yumiiiiiii!!!!

Tocana de maruntaie de pui

Comments (2)

  1. 9 iunie 2012 - 20:49 Răspunde

    mie imi plac tare mult maruntaiele! Pup

  2. 10 iunie 2012 - 13:58 Răspunde

    Este o reteta delicioasa. Apropo, de vreo cinci minute am descoperit situl tau in cautare de sos caramel si m-am minunat ce blog curat, cu caracter si poze extraordinare ai. Pe urma, am observat ca te-ai inscris la mine in timp ce eu iti admiram blogul.Ce coincidenta!

Leave a comment

0 Shares
Share
Pin
+1
Yum
Share
Email