Tocana de ceapa

Tocana de ceapa

Tocana de ceapa

O mancarica banateana ce mi-a starnit curiozitatea atat datorita ingredientului de baza (ceapa) cat si recomandarii lui Radu Anton Roman in a carui carte am si gasit reteta si care spunea ca e “bunuta” “daca e bine asezonata” si ca e “ciudata (….) si isi schimba gustul din nimic” – atentie asadar la asezonare, musai ca-n reteta. Buei, mi-am zis, dar pretentioasa fandoseala avand in vedere ingredientele …din topor. Asa ca m-am pus s-o prepar. Concluzia? Intai, nu dureaza mult, al doilea, vorba maestrului, e bunuta dar se poate sa nu placa orisicui – asa ca preparati o data si hotarati pentru voi, trei – mie mi se pare ca merge mai degraba ca o a doua garnitura la cartofi la cuptor de pilda sau la orez, eu am mancat-o cu spaghete – nu a fost cea mai inspirata combinatie dar se putea si mai rau. Enfin, verdict: mie mi-a placut, de post mai ales e o optiune, pe langa garniturile de mai sus ma gandeam ca ar merge si cu felii de paine tip bruschete, unse cu usturoi si coapte nitel sa prinda crusta.

Ne trebuie:

– 6 cepe mari, curatate si taiate felii mai groscioare
– 3 linguri untdelemn
– 3 catei de usturoi
– un morcov
– 1/2 lingurita boia
– 2 linguri pasta de rosii
– o lingurita de otet
– o lingurita de zahar
– o legatura de marar

Ceapa laolalta cu boia, usturoiul si morcovul se prajesc in untdelemn (ulei) pana cand ceapa devine transparenta.
Tocana de ceapaTocana de ceapa

Este momentul sa adaugam si pasta de rosii, otetul, zaharul, mestecam des sa nu se arda, dam si focul incet. Lasam 10 minute sa sfaraie molcom dupa care adaugam si mararul tocat. Mestecam…
Gata.
Iete, simplu ca buna ziua!

Tocana de ceapa

Comments (8)

  1. 12 septembrie 2011 - 23:36 Răspunde

    Laura stii cu ce merge strasnic.. cu mamaliga! Am facut si eu reteta si am asezaat-o pe un strat de mamaliga preagatita si coapta mai apoi pe gratar… o nebunie 😉 si ofc un porc alaturi.. ca altfel parca nu mergea asa ca unsa. Pupici

  2. 13 septembrie 2011 - 03:16 Răspunde

    Tot am auzit de tocanita de ceapa dar nici nu am preparat-o si nici nu am gustat asa ceva pina acum….
    Dar dupa cum arata si dupa ce spui tu…zau ca merita incercat.
    Multzam fain si pentru link-ul cu retetele lui Horia….
    Te tzuc !

  3. 13 septembrie 2011 - 05:37 Răspunde

    Pfiu, Antonina, ai dreptate. MAMALIGA, yes. E perfect.

  4. 13 septembrie 2011 - 05:38 Răspunde

    Sidy, eu sunt mai curioasa de felul meu, nu cred ca place la toata lumea dar mie mi-a placut. Pentru link…numai de bine si poate ne arati ce-ai gatit de acolo.

  5. 13 septembrie 2011 - 15:37 Răspunde

    Sotul meu este amator de asa papica.Eu pentru el o prepar.Pupici!

  6. 13 septembrie 2011 - 16:06 Răspunde

    O sa incerc, mie imi place ceapa la cuptor sau calita.

  7. 13 septembrie 2011 - 19:16 Răspunde

    Foarte buna tocana, bunica mea o pregatea cu o mamaliguta mare de tot! Pupicei!

Leave a comment

1 Shares
Share
Pin1
+1
Yum
Share
Email