Sparanghelul si retetele lui

Sparanghel

Sparanghelul si retetele lui

M-am hotarat sa infiintez o noua rubrica – explorari culinare; usor de anticipat este vorba de curiozitati pe care le am in ce priveste un ingredient sau altul pe care nu l-am incercat inca dar ma roade curiozitatea sa o fac.  Prima curiozitate satisfacuta: leguma numita sparanghel sau aspargus.

Recunosc ca a fost si oaresce snobism in aceasta alegere, este o leguma foarte des intalnita in revistele culinare, toate ne-o prezinta ca pe o mare delicatesa. M-au facut curioasa, ce mai! Ce ma oprea a-l incerca era pretul din magazine, in media cam 9 – 10 lei, mi se parea foarte mult pentru o leguma pe care n-o incercasem niciodata si al carui gust, poate, nu-mi placea. Ocazia s-a ivit cand am gasit la Billa sparanghel la ocazie (6 lei parca). „Hei, mi-am zis, acuma e ocazia sa testezi.” Si am testat. Si mi-a placut. Nu mi-a placut atat de tare incat sa zic ca nu pot fara ea dar e o leguma placuta la gust si se gateste foarte repede (in maxim 8 minute). Daca m-am uitat si la beneficiile in ce priveste sanatatea, nu mai ai nimic de zis caci sparanghelul

are mult potasiu, acid folic

contine fibre, excelente pentru o buna digestie

are proprietati diuretice, antioxidante, anticancerigene

benefica in dezvoltarea unei flore intestinale sanatoase

are efect puternic de detoxifiere

Mi-am lamurit si pretul mare al acestei legume: are o perioada scurta de sezon (mai – iunie), cultivarea e destul de dificila si e pretentios si nu foarte spornic. Exista trei soiuri de sparanghel: verde, alb (in fapt, sparanghel verde care n-a apucat inca la lumina pentru a-si dezvolta clorofila) si rosu (soi foarte rar).

Cum se prepara

Sunt vreo cateva metode, toate presupun o perioada mica de gatire, mai mult nu face decat sa ne duca la o leguma terciuita cu un gust mult mai putin stralucit decat ar putea fi. Asadar nu depasiti timpul de gatire ca e pacat de bunaciune de leguma.

la aburi

prin fierbere

pe grill

la cuptor

Eu am luat doua legaturi de sparanghel, pe ambele le-am fiert la aburi, pe una am gatit-o, pe cealalta am congelat-o pentru o folosire ulterioara. Sunt curioasa daca imi iasa asta cu pastratul la congelator.

Daca vreti sa aprofundati tema sparanghelului, va recoman cateva linkuri imbatabile:

Bucataria lui Radu (care numeste sparanghelul hrana regilor)

www.csid.ro

www.diversificare.ro

www.apropo.ro

Si acum, va prezint prima mea reteta, una foarte simpla, caci eram curioasa sa gust: Bruschette cu sparanghel

Bruschete cu sparanghel

4 felii de paine, prajite

4 catei de usturoi curatati

1 legatura de sparanghel cu tulpinile lemnoase inlaturate

cascaval sau parmezan ras (dupa gust)

2 – 3 lingurite de unt / ulei de masline

1 lingura de otet balsamic

sare, piper dupa gust

Fierbem sparanghelul la aburi pana cand se inmoaie putin (3 – 4 minute maxim). In mod normal, l-as taia in bucatele mici ca sa fie mai usor de consumat pe paine, de data asta n-am facut-o din pure motive fotografice, vroiam sa se vad bine bucatile de sparanghel.

Cat fierb legumele, pregatesc painea pe varianta rapida, am prajit-o in toaster, am uns-o cu putin ulei si am inceput a o freca cu catelul de usturoi ca sa se imbibe bine aroma in paine.

Cand sparanghelul e gata, il scoatem intr-un bol si, ca pentru salata,  il amestecam cu o lingura de unt/ulei, otetul, sarea, piperul.

Se aseaza pe feliile de paine prajita si se serveste cu parmezan ras deasupra.

Minunat!

 

Comments (0)

Leave a comment

1 Shares
Share
Pin
+11
Yum
Share
Email