Sos tsatsiki

Sos tsatsiki, reteta de inspiratie mediteraneana, un dressing grecesc care imbogateste orice mancare cu un gust proaspat de fresh

sos tsatsiki

In ultima vreme, m-am dat pe  mancarica mediteraneana, gustoasa, usoara, de vara. Nu puteam rata sosul-salata, ei da, faimosul tsatsiki, prima oara cand l-am gatit si ma intreb ce-oi fi asteptat pana acum. E delicios, ca sa-i simtiti aroma si gustul cum trebuie, e musai sa-l gatiti cu vreo ora inainte de a-l manca ca sa se imbibe toate ingredientele si aromele intre ele.

Ne trebuie:

– 500 g iaurt gras

– 2 castraveti verzi potriviti

– marar verde tocat marunt

– pasta de usturoi

– ulei de masline

– zeama de lamaie

– 1/2 lingurita chimen macinat (tura asta am uitat pur si simplu sa pun dar eu una sunt fan chimen)

–  sare,  piper

Decojim castravetii, ii taiem pe jumatate si ii scobim de seminte (cu o lingurita merge cel mai bine).

Sos TzatzikiSos Tzatziki

Feliem castravetii, in reteta clasica  se dau pe razatoare, eu am preferat de data asta doar sa-i feliez subtire. Ii saram si ii lasam nitel sa lase apa, cam un sfert de ora. Inainte de a-I folosi, ii mai scurgem o data – altfel sosul devine cam….apos.

Sos Tzatziki

Amestecam castravetii cu putin ulei, adaugam iaurtul, pasta de usturoi, mararul, sarea, piperul, chimenul si zeama de lamaie.

 Sos TzatzikiSos TzatzikiSos Tzatziki

Omogenizam sarguincios si dam sosul nitel la frigider. Racoritor si hranitor!

Comments (6)

  1. 28 iunie 2011 - 21:01 Răspunde

    chiar este un sos delicios.eu dau castravetii prin razatoare si nu pun marar decat pe portia mea ca sotul nu e mare fan.dar tot delicios ramane.pupicei

  2. 29 iunie 2011 - 04:53 Răspunde

    Tips:
    – Iaurtul cat mai gras (eu aleg Napolact, 6%) si desfacut cam cu o ora, doua, inainte de a-l folosi; isi lasa si asta destula apa.
    – Usturoi romanesc, sub nicio forma din supermarket.
    – Foloseste piper alb, cel negru strica aspectul.

  3. 29 iunie 2011 - 08:33 Răspunde

    si eu sunt fan salatei tsatsiki!
    O fac destul de des.
    Insa eu toc marunt castravetii si folosesc jumatate smantana fermentata(care e mai groasa) si jum. Iaurt simplu mai mult pentru acea acreala si bine inteles marar preferatul meu!
    Am mancat undeva o salata la fel care avea in compozitie si foarte putini castraveti murati, foarte bun si asa!
    Iar la sfatul lui Adar M. Prefer piperul negru chiar daca strica aspectul, pe cel alb nu-l prea plac 😀
    O zi frumoasa!

  4. 29 iunie 2011 - 19:37 Răspunde

    Un sos grozav! L-am preparat de multe ori…Pupici!

  5. 3 februarie 2012 - 18:02 Răspunde

    un sos foarte bun si al meu

    -500 gr iaurt
    -2 castraveti proaspeti
    – 1 lingura menta uscata
    – 1 lingura sare
    – 5 catei de usturoi

    razalinti cei doi castraveti prin razatoarea cea mai mica,pisati usturoiul,adaugati sare si menta
    Acesta il folosesc la mine in shaormerie

  6. Pingback: Sandwich picant a la Martha Steward ~ Casuta Laurei

Leave a comment

0 Shares
Share
Pin
+1
Yum
Share
Email