Socata
|

Socata șocată

Socata

Nu va speriati de titlu. M-am distrat putin cu cuvintele cat de apropiate sunt.

Una peste alta, da – nici o noutate – e sezonul florii de soc si deci a socatei. E prima mea tura de socata ever. Asa ca inainte de a purcede m-am informat si eu in stanga si in dreapta. Pana la urma m-am apucat de migalit propria bauturica suta-n suta naturala.

O alta bautura racoritoare, de vara, este acest ice tea de pepene verde, parfumat si aromat.

Socata – reteta completa, printabila

Socata

Socata

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Socata, bautura naturala cu menta si flori de soc
fel de mancare Bauturi
bucatarie romaneasca
calorii

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 9 l apa
  • 1 kg zahar se poate adauga si parte miere
  • 5 lamai
  • 12 – 14 flori soc
  • sare de lamaie sau vreo 10 grame drojdie de bere

optional

  • menta sau alte plante aromatice

Mod de preparare
 

  • Intai si intai, am facut rost de la socrita mea de un borcan maaaaare de zece litri. 
  • Apoi m-am dus in spatele curtii de unde am cules frumusete de flori de soc pe care m-am pus sa le spal de toate impuritatile, muscute si alte cele. 
  • Se spala in apa curata dar nu sub jet de apa ca pleaca bunatate de arome din polen.
  • Spalam lamaile sub un jet de apa.
  • O lamaie o feliem si o punem in borcanul de socata deja umplut cu apa.
  • Celelalte lamai le stoarcem cu convingere ca sa le obtinem sucul. Eu am lenevit din gros la asta, exploatand fara scrupule storcatorul de citrice.
  • Turnam in borcan  zaharul si sarea de lamaie (sau drojdia daca asa vreti) si amestecam pana se dizolva zaharul. Mama mea face altcumva: topeste zaharul pe foc intr-o cratita pana acesta capata o usoara nuanta caramel, toarna deasupra apa si lasa sa se dizolve zaharul in apa care fierbe pe foc dupa care toarna aceasta ….zahareala in apa de socata pe care o si coloreaza si ii da si un usor gust de caramel.
  • Mai adaugam in borcan florile de soc si cojile de lamaie tocmai stoarse de pulpa. 
  • Am scos borcanul pe balcon caci soarele accelereaza fermentarea. 
  • Acoperim – eu am folosit o sita deasa si marunta. In zilele urmatoare, amestecam din cand in cand in suculetul in formare.

Notite bine de stiut

In mod normal, dureaza de la patru zile la doua saptamani sa fermenteze, iubi n-a rezistat si a treia zi deja a atacat suculeala, asa ca am scurs-o si am pus-o  in sticle pe care le-am pus la rece.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

“Buna buna”, am decretat noi  – nici nu mai trebuie sa adaug ca, de atunci, ne-am tot  “superhidrosocatat”, vorba regretatului Radu Anton Roman.

Similar Posts

11 Comments

  1. Ce buna trebuie sa fie, si imi place mult ideea cu zaharul putin caramelizat 🙂 multumesc pentru reteta, acum astept florile de soc, sper sa iasa socata si din flori uscate! o zi frumoasa sa ai!

  2. Adar, a fost aceeasi retet dar cat ati tinut-o la fermentatie? Intreb pentru ca se alcoolizeaza pe masura ce fermenteaza. E ca la vin, intai e mustul si daca il lasi mai mult nu mai ai must ai vin. O alta varianta – desi nu sunt sigura – ar fi ca a fost tinut undeva unde era prea cald. Fermentarea mai rapida se obtine cu sare de lamaie sau otet sau drojdie dar poate fermenta si fara acestea caci florile de soc au niste substante ce o produc.

  3. Pai ar fi cam asa:
    – Am tinut-o in borcan cinci zile, mestecam de doua ori pe zi in ea, dimineata si seara, iar la sfarsitul intervalului era deja un fel de vin…
    De atunci am renuntat complet la drojdie si nici n-am mai patit pocinogu’ asta, ba chiar pot marturisi ca-s mult mai incantat de ce iese.

  4. Poate puneati prea multa drojdie. 10 grame e prea destul dupa mine. Eu una nu folosesc deloc, ce fermenteaza de la flori si putin de la sarea de lamaie mi-e destul.

Dă-i un răspuns lui Adela Zilahi Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.