Socata șocată

Socata

Socata șocată

Nu va speriati de titlu, m-am distrat putin cu cuvintele cat de apropiate sunt.

Una peste alta, da – nici o noutate – e sezonul florii de soc si deci a socatei. E prima mea tura de socata ever, asa ca inainte de a purcede m-am informat si eu in stanga si in dreapta si pana la urma m-am apucat de migalit propria bauturica suta-n suta naturala.

Am folosit

– apa – 9 litri

– 1 kg zahar – iubi a zis ca ar vrea-o mai dulce la urmatoarea tura dar nu cred ca voi pune mai mult zahar si voi topi si nitica miere cu cat mai aromata cu atat mai bine.

– 5 lamai

– 12 – 14 flori de soc

– sare de lamaie (sau vreo 10 grame de drojdie de bere)

– optional –  o mana de alte plante aromate, de exemplu menta 

Intai si intai, am facut rost de la socrita mea de un borcan maaaaare de zece litri. Apoi m-am dus in spatele curtii de unde am cules frumusete de flori de soc pe care m-am pus sa le spal de toate impuritatile, muscute si alte cele. Se spala in apa curata dar nu sub jet de apa ca pleaca bunatate de arome din polen.

_DSC0295

Spalam lamaile sub un jet de apa. O lamaie o feliem si o punem in borcanul de socata deja umplut cu apa. Celelalte lamai le stoarcem cu convingere ca sa le obtinem sucul. Eu am lenevit din gros la asta, exploatand fara scrupule storcatorul de citrice._DSC0296_DSC0297

Turnam in borcan  zaharul si sarea de lamaie (sau drojdia daca asa vreti) si mestecam pana se dizolva zaharul. Mama mea face altcumva: topeste zaharul pe foc intr-o cratita pana acesta capata o usoara nuanta caramel, toarna deasupra apa si lasa sa se dizolve zaharul in apa care fierbe pe foc dupa care toarna aceasta ….zahareala in apa de socata pe care o si coloreaza si ii da si un usor gust de caramel.

Mai adaugam in borcan florile de soc si cojile de lamaie tocmai stoarse de pulpa. Am scos borcanul pe balcon caci soarele accelereaza fermentarea si  acoperim – eu am folosit o sita deasa si marunta. In zilele urmatoare, mestecam din cand in cand in suculetul in formare.

_DSC0313Socata șocată

In mod normal, dureaza de la patru zile la doua saptamani sa fermenteze, iubi n-a rezistat si a treia zi deja a atacat suculeala, asa ca am scurs-o si am pus-o  in sticle pe care le-am pus la rece.

“Buna buna”, am decretat noi  – nici nu mai trebuie sa adaug ca, de atunci, ne-am tot  “superhidrosocatat”, vorba regretatului Radu Anton Roman.

Socata șocată

Comments (11)

  1. 8 iunie 2011 - 15:08 Răspunde

    Ce buna trebuie sa fie, si imi place mult ideea cu zaharul putin caramelizat 🙂 multumesc pentru reteta, acum astept florile de soc, sper sa iasa socata si din flori uscate! o zi frumoasa sa ai!

  2. 8 iunie 2011 - 16:27 Răspunde

    Intrebare:
    – De ce, folosind aproape aceeasi reteta (fara sarea de lamaie), socata mea a iesit alcoolizata?
    Nu ti s-a-ntamplat si tie?

  3. 8 iunie 2011 - 19:26 Răspunde

    Foarte bun , in special rece, rece, pe caldurile astea?!

  4. 8 iunie 2011 - 23:52 Răspunde

    Frumos joc de cuvinte 🙂 ce mult mi-ar place un pahar! dar pe aici habar nu am unde exista flori de soc proaspete, am vazut ca sunt uscate, dar nu cred ca iasa la fel de bun 🙁

  5. 9 iunie 2011 - 10:36 Răspunde

    Adar, a fost aceeasi retet dar cat ati tinut-o la fermentatie? Intreb pentru ca se alcoolizeaza pe masura ce fermenteaza. E ca la vin, intai e mustul si daca il lasi mai mult nu mai ai must ai vin. O alta varianta – desi nu sunt sigura – ar fi ca a fost tinut undeva unde era prea cald. Fermentarea mai rapida se obtine cu sare de lamaie sau otet sau drojdie dar poate fermenta si fara acestea caci florile de soc au niste substante ce o produc.

  6. 9 iunie 2011 - 10:37 Răspunde

    Mihaela, se poate si cu flori uscate, trebuie sa pui cu doua -trei ciorchine in plus fata de atunci cand le pui proaspete.

  7. 9 iunie 2011 - 10:38 Răspunde

    Alina, cum ziceam, se pun mai multe flori uscate si iese cam la fel :)))

  8. 9 iunie 2011 - 10:38 Răspunde

    Adela, mare dreptate ai!:)

  9. 9 iunie 2011 - 11:20 Răspunde

    Pai ar fi cam asa:
    – Am tinut-o in borcan cinci zile, mestecam de doua ori pe zi in ea, dimineata si seara, iar la sfarsitul intervalului era deja un fel de vin…
    De atunci am renuntat complet la drojdie si nici n-am mai patit pocinogu’ asta, ba chiar pot marturisi ca-s mult mai incantat de ce iese.

  10. 9 iunie 2011 - 11:35 Răspunde

    Poate puneati prea multa drojdie. 10 grame e prea destul dupa mine. Eu una nu folosesc deloc, ce fermenteaza de la flori si putin de la sarea de lamaie mi-e destul.

  11. 9 iunie 2011 - 22:06 Răspunde

    beautifully done perfect for this season delicious lemonade

Leave a comment

0 Shares
Share
Pin
+1
Yum
Share
Email