Sfintii Apostoli Petru si Pavel

peter and paul Pictures, Images and Photos

Deunazi, citind o bibliografie a lui John Lennon, am gasit urmatoarea ineptie a cantaretului: „Nu am ce spune despre Isus, însă cei ce-L urmau erau oameni prea simpli, astăzi noi suntem
mai cunoscuti decat El”. Bineinteles, competenta lui Lennon de a emite opinii spirituale era aproape zero, dat fiind deriva lui spirituala care a juns pana la ucenicia lui pentru un guru de ocazie de la care a plecat dezamagit. Cuvintele lui m-au facut sa-mi dau seama ce putin pretuieste lumea moderna osteneala si jertfa acestor oameni, iluminati de Duhul Sfant. Ba, mai nou, au aparut si aceste erezii moderne a la Dan Brown in care, vezi Doamne, Sfintii Apostoli sunt niste corupatori de mostenire, ca ei si-ar fi insusit ceea ce pe drept ar fi revenit fie Mariei Magdalena (pe care, de altfel, Biserica o numeste cea „impreuna cu Apostolii”, fie copiilor ei, fie ucenicilor-rude apropiati inlaturati, vezi Doamne, de „hraparetii” ucenici dornici de glorie si ….foarte probabil inavutire. Acesti eretici moderni par a avea impresia ca Biserica Vaticanului a avut din start influenta, puterea si averea pe care le-a dobandit de fapt mult mai tarziu, producand grave confuzii istorice, doctrinare, morale in capul credinciosilor mai putin intruiti in ale credintei dar dornici sa bage in seama orice noua bazaconie doar pentru ca e asa de „cool”.

Cine au fost de fapt acesti Sfinti Apostoli ale carei figuri lumea moderna incearca sa le estompeze importanta?
Amandoi, atat Sfantul Petru cat si Sfantul Pavel, erau de origine iudaica. Daca Sfantul Pavel se nascuse privilegiat, intr-o familie avuta, ce i-a dat posibilitatea de a studia, Sfantul Petru avea o provenienta mai umila, fiul lui Iona din Betsaida Galileeii, neamul lui Simeon, de meserie pescar. Pe malul lacului Galileea, intr-o zi de munca alaturi de fratele sau, mult mai tacutul, interiorizatul dar nu mai putin vrednicul Andrei, a avut loc marea intalnire cu Domnul, intalnire care ii va transforma energicului Simon viata pentru totdeauna. Il va urma pe Mantuitorul cu entuziasm, se va evidentia in cadrul grupului prin sinceritatea debordanta, curiozitatea spirituala, atitudine devotata si sufletista dar si incapatanta. Micile sale lasitati, sovaieli umane vor fi depasite o data ce Apostolul Petru, nume capatat ca porecla de la Mantuitorul desemnand „piatra”, capata siguranta Invierii si a misiunii Sale pe pamant, misiuni careia se va devota cu sarguinta , propovăduind Evanghelia în Iudeea, Antiohia, Pont, Galaţia, Capadocia, Asia şi în Bitinia, indreptandu-se spre Roma lui Nero unde moartea sa ii va incununa osteneala cu laurii martiriului. Tot la Roma va suferi martiriu pentru credinta Sfantul Apostol Pavel in aceeasi persecutie a lui Nero. Initial un dusman al noii credinte, poate din cauza educatiei rabinice severe pe care o primise, Saul va cunoaste convertirea brusca si definitiva pe drumul spre Damasc spre care se indrepta pentru a porni o persecutie contra crestinilor. Cu sufletul plin de umilinta, se va retrage doi ani in meditatie si studiu pentru ca apoi sa porneasca plin de ravna la propovaduirea Cuvantului Domnului in trei calatorii misionare relatate de Sfantul Luca in „Faptele Apostolilor” iar franturi din osteneala si predicile Apostolului vom regasi si in epistolele sale, foarte numeroase, obicei care evidentiaza formatia sa intelectuala cu care vine in plus fata de ceilalti Apostoli, mult mai simpli ca educatie initiala. Tot acestei educatii se datoreaza probabil si pozitia pe care a luat-o in Sinodul ecumenic de la Ierusalim in anul 50 in care a sustinut neobligativitatea circumciderii paganilor pentru a deveni crestini.
Cugetand asupra acestor amanunte si a multor altora pe care le vom descoperi studiind Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, nu putem sa nu remarcam ca figurile Sfintilor Apostoli razbat de dincolo de timp, din Raiul Bisericii biruitoare, sa ne lumineze prin rugaciunile, ajutorul si exemplul lor de daruire jertfelnica.

Sfintilor apostoli, rugati pe milostivul Dumnezeu ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.

Comments (2)

  1. 30 iunie 2009 - 08:05 Răspunde

    Ieri a fost hram la biserica di satul natal. A fost minunat!

    Iată o întrebare care mă frământă: ,,Cât de importantă este privirea în relaţii?” Dacă ai un răspuns, te aştept aici cu mult dor în privire 🙂
    http://psalmdedor.blogspot.com/2009/06/cat-de-importanta-este-privirea-in.html

Leave a comment

0 Shares
Share
Pin
+1
Share
Email