Rulouri de vinete cu ardei gras

Rulouri de vinete cu ardei

_DSC2417

Iete ca e luna septembrie si, in aceasta luna, provocarea “Dulce Romanie”, un soi de adunare culinara lansata acum ceva vreme de Mihaela, este gazduita luna aceasta de Betty care a venit si cu cele doua propuneri: vinete si pere.
Din pacate, multe editii din trecut le-am ratat din motive….mamicesti iar uitandu-ma la multe din ingredientele deja propuse, mi-i putin ciuda ca n-am putut si eu participa. Adica c`mon: Mihaela a propus in prima luna dovleacul, apoi au urmat: Furnicuta boscodina cu nuci si usturoiAlison cu peste si fructe de mare, Alinutza cu rucola si ciuperci, Mihaela cu ciocolata (pfffff! struguri acri), furnicuta Carmen cu cafea si vin, Mimi cu miere si miel, Alina cu sparanghel si dulce del leche, dulcica Antonina cu menta si cirese, Flory cu busuioc si fructe de padure, Gaby – Papa bun cu pui si prune. Eu am participat doar in ultima luna, caci doar atunci m-am putut aduna.
Ei, cum luna trecuta am fost cam intarziata, am zis ca luna asta musai sa fiu punctuala. Asa ca iata-ma cu primul preparat: rulouri de vinete cu ardei gras. E o mancarica in intregime vegetala si suficient de gustoasa incat sa recunosc asta chiar si eu care nu sunt mare fana a vinetelor (semintele lor micute ma cam deranjeaza la fiere, asa ca le consum cu mare prudenta, mai mult asa de pofta).
Avem nevoie de:

– 2 vinete
– 8 rosii sau doua si, in rest, pasta/suc de rosii
– 2 ardei grasi rosii
– o ceapa
– 2 ardei iuti
– 2 lingurite coriandru tocat
– busuioc
– 1 lamaie
– sare, piper
– 2 linguri ulei de masline

Intai preparam un sos de rosii. Tocam ardeiul iute (eu n-am pus caci nu suport piscaciunile), ceapa, coriandrul, le amestacam laolalta intr-un blender cu rosiile sau sucul de rosii, adaugam sucul stors de la o lamaie, saram dupa gust, dupa care “terciuim” totul la centrifuga intr-un sos omogen. Acoperim sosul si-l bagam la frigider.

Taiem cototul vinetelor si le taiem pe lung in felii, nici prea subtiri (caci se vor rupe), nici prea groasa (caci nu se vor putea rula), cam jumatate de cm zic eu ca e bine.
_DSC2360

Pregatim o tigaie in care incingem ulei si calim feliile de vinete. Cand sunt gata (aduca se inmoaie), le scoatem si le saram, lasandu-le putin (de preferinta intr- strecuratoare) sa se scurga de lichidul in exces (mai ales ca absoarbe si mult ulei in timpul calirii). Se curata ardeii grasi de cotoare si seminte, pulpa o taiem fasii lungi. Feliem si patru rosii – cum eu aveam rosii cherry (de la soacra din gradina – yumiiii, yumiiii) doar le-am taiat in jumatate.

_DSC2361

In fiecare felie de vanata se ruleaza un manunchi din trei fasii de ardei gras. Se aseaza deasupra cate o felie de rosie si putin busuioc (sau patrunjel).
_DSC2362
Fixam rulada cu o scobitoae in care infigem si jumatatea de rosie iar deasupra am asezat o frunzuta verde. Punem toate rulourile in farfurie (sau in alt vas – platou, vas yenna), le asezonam cu ulei de masline, le acoperim cu o folie si le bagam la frigider pentru cel putin o ora (ca si sosul de rosii altfel). Dupa aceea sunt numai bune de savurat. Hmm, nu m-au convins sa fiu nebuna dupa vinete dar, cu siguranta, o vorba buna tot le-a pus.

_DSC2404

Comments (3)

  1. 10 septembrie 2011 - 06:10 Răspunde

    Ce frumos arata!!
    Place mult!
    Pup , Laura.

  2. 13 septembrie 2011 - 07:06 Răspunde

    Foarte frumoasa prezentarea, atat a retetei, cat si a proiectului „Dulce Romanie”. Acum astept sa imi trimiti reteta, ca nu am primit-o inca. Ma bucur ca ai putut sa pregatesti luna asta ceva pt provocare si sa fi alaturi de noi

Leave a comment

0 Shares
Share
Pin
+1
Yum
Share
Email