Gnocchi din cartofi

Gnocchi din cartofi

Luna aceasta, la Daring Cooks a venit Todd de la Cooking Dad si a cuvantat: “Facem gnocchi. Gnocchi din cartofi”.

Gnocchi din cartofi

Trebuie sa recunosc ca nu ma omor dupa gnocchi – in general nu ma omor dupa aluaturi, cu atat mai putin dupa unele asa ….consistente. Dar cum mi-am propus sa nu mai ratez provocari, am hotarat ca e musai. N-am regretat decizia, desi in continuare nu ma omor dupa aluaturi, trebuie sa recunosc ca reteta de mai jos e foarte reusita, mi-au iesit niste gnocchi cu o textura fina, matasoasa, usoara. Mi-a iesit o cantitate maricica din care am gatit vreo trei feluri pentru vreo doua – trei persoane.

Gnocchi din cartofi

Tip de reteta: fel principal
Bucatarie: italiana
portii: 4
Autor: Laura - www.casutalaurei.ro

Gnocchi vegani sau nu, la gust gustosi si facuti in casa

Print

Ingrediente

  • 700 gr. cartofi
  • 100 gr. faina
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Optional

  • 1 ou mare

Mod de preparare

  1. Todd propune sa coacem cartofii la cuptor, eu am preferat sa-i fierb in coaja lor.
  2. Cand sunt gata, ii decojim si ii zdrobim ca pentru pireu, nu e cazul sa fim extrem de zelosi caci asta ar face ca gnocchi sa fie mai tari.
  3. Facem in mijlocul gramezii de pireu de cartofi o gaura in care adaugam oul (daca vrem, oul nu e obligatoriu, eu l-am pus totusi), jumatate din cantitatea de faina, sarea si piperul.
  4. Amestecam totul sa omogenizam ( intr-un bol mare, cu mixerul cu de aluat dar se poate face foarte bine cu mana, eu n-am vrut sa ma murdaresc).
  5. Pe masura ce amestecam, mai adaugam faina, ideea este ca trebuie adaugata atata cat e nevoie ca aluatul sa se lege. Mie mi-a trebuit la final toata cantitatea de 100 gr dar am pus si ou.
  6. Rupem o parte din aluat, de marimea unui pumn si incepem a-l rula pe suprafata de lucru pana capata aspectul unei sfori mai groase (cam 5 mm), apoi taiem “sfoara” in bucati egale de 5 mm.

  7. Marcam fiecare bucata apasand usor cu furculita. Sau pur si simplu apasam cu degetul in aluat ca sa formezi o gropita mica in mijlocul fiecarei bucati. Cica ajuta aluatul sa absoarba mai bine sosul in care e gatit.
  8. Punem bucatile de gnocchi pe o foaie de copt panala momentul gatirii.
  9. Punem apa la fiert intr-o oala, cand incepe sa fiarba, punem si gnocchi, punem in cateva ture daca e nevoie, ideea e ca bucatelele de aluat sa nu fie inghesuite in oala, oricum nu dureaza mult pana se fac.
  10. Cand se ridica la suprafata in apa, mai lasam sa fiarba inca un minut si ii “pescuim” cu o spumiera, punem apoi in apa urmatoarea tura …si tot asa.
  11. Si cu asta…reteta este cam gata. Gnocchi abia gatiti mai trebuie doar amestecati cu sosul pe care-l doriti voi si avem o mancarica desavarsita, italian style.

PicMonkey CollagePicMonkey Collage
Si cu asta…reteta este cam gata. Gnocchi abia gatiti mai trebuie doar amestecati cu sosul pe care-l doriti voi si avem o mancarica desavarsita, italian style.
Pentru variatie, Todd ne mai da o reteta de gnocchi. Eu n-am incercat-o dar poate va trezesc voua pofta.
Gnocchi cu spanac

225 gr. spanac
2 linguri ulei de masline
ingredientele din aluatul de mai sus pentru gnocchi cu cartofi

Taiem spanacul si-l gatim in doua linguri de ulei, pe foc mediu, pana cand se inmoaie (dureaza cam 5 minute). Il clatim sub un jet de apa rece si-l presam ca sa eliminam lichidul din el. Il bagam la robot si-l maruntim. Se amesteca cu cartofii maruntiti si incepand de la acest pas nu avem altceva de facut decat sa urmam pasii retetei de gnocchi cu cartofi – adica adaugam oul, faina, mestecam pentru omogenizare, potrivim la gust cu sare si piper…..etc. etc. etc.  Si la sfarsit, un sus de care vrem.
Cum Todd ne provoca inclusiv sa precizam in ce sos vom gati gnocchi, eu una am optat pentru ceva foarte simplu, daca ar fi sa-i dau un nume i-as spune Gnocchi varatici, ingredientele proaspete din gradina poarta in ele aroma verii ce sta sa plece.
Am incins niste ulei in tigaie si am adaugat: busuioc taiat marunt, usturoi pisat, rosii cherry, le-am lasat pe foc mediu sa-si amestece aromele, mestecam des sa nu se arda, adaugam si gnocchi, mestecam iar sa se amestece aromele, adaugam sare, piper. Luam de pe foc, punem in farfurie si deasupra presaram cascaval ras sa se topeasca si sa-i dea un plus de savoare. In fapt, gnocchi merge cam cu orice sos cu care merg si pastele – asa zic eu, acum recunosc ca nu-s experta. Am incercat si cu sos bolognez (minunat), sos salsa mexican, carbonara, cu branza (ca la macaroane cu branza), cred ca si amestecat cu sos Bechamel si parmezan topit (plus eventual ceva carnita?) deasupra ar fi divin…..Si lista poate continua. Hai ca m-am lungit destul si se termina ziua fara ca eu sa fi apucat sa postez provocarea. Daring Cooks, here we come!

072072

Comments (7)

  1. 16 septembrie 2013 - 16:13 Răspunde

    Salut!
    Pentru ca imi place blogul tau, am inceput sa-l urmaresc. Te astept pe la mine http://filmandotherstories.blogspot.se/
    si daca ai placere sa ma urmaresti…
    🙂 O toamna frumoasa iti doresc!

  2. 17 septembrie 2013 - 05:13 Răspunde

    G’day! Looks delicious, true!
    Wish could come through the screen and try some now too!
    Cheers! Joanne
    Viewed as Part of The Daring Kitchen Cooks Challenge Sept 2013

  3. 25 iulie 2016 - 08:52 Răspunde

    Ce yammy arăta, mereu am vrut sa încerc sa ea fac, merci ptr rețetă:)

  4. 25 iulie 2016 - 10:30 Răspunde

    Uite cum ma provoci tu sa incerc retete pe caldura asta 😛

  5. 25 iulie 2016 - 10:30 Răspunde

    Nu ma dau in vand dupa ei dar le-as mai da o sansa totusi 🙂

  6. 25 iulie 2016 - 12:59 Răspunde

    Am vrut să fac și eu într-o seară, dar mi s-a părut să e mult de lucru la ei și am renunțat. Poate le vine rândul într-o zi…

  7. 26 iulie 2016 - 07:15 Răspunde

    Uite ca eu am ajuns pana la varsta asta si nu am mancat vreodata gnocchi. Desi imi plac tare mult cartofii :).

    O sa incerc si eu reteta, imi place ca e extrem de simpla. Sper sa iasa cu faina de orez.

Leave a comment

218 Shares
Share207
Pin9
+12
Yum
Share
Email