Piece monte sau Croquembouche

Croquembouche

Croquembouche

Piece monte sau Croquembouche este o reteta care construieste, in fapt, un fel de turnulet din ecleruri umplute. Tot restul este la libera noastra alegere. Putem face un croquembouche cu umpluturi dulci si glazura de ciocolata sau caramel sau un turnulet din aperitive-gogsele de tot felul, imaginatia noastra este libera la experiment.  Reteta de la Daring Bakers este foarte elaborata, eu una am ales varianta cu glazura de caramel si crema de vanilie.
Practic aceasta constructie gastronomica are patru pasi de baza:
prepararea gogoselelor pentru ecleruri – am preparat deja reteta aici
Piece monte sau Croquembouche
prepararea cremei – am ales reteta din cartea Sandei Marin “Crema de vanilie”. Ingrediente: o jumatate de litru de lapte, doua pachetele zahar vanilat sau esenta de vanilie, 4 oua, 175 gr. zahar, 80 gr. faina
Intr-o oala in care se afla laptele clocotit, turnam vanilia si acoperim ca sa se parfumeze. Intr-un castron, mixam ouale cu zaharul si faina. Putin cate putin turnam easupra si laptele fierbinte, mestecand intruna. Punem pe foc mediu si mestecam cu rabdare, ca sa nu se prinda de fundul oalei si sa prevenim formarea  cocoloaselor. Daca acestea se formeaza totusi, putem scapa de ele, luand crema de pe foc si batand-o cu nadejde, folosind o furculita. Cu aceasta crema, umplem gogoselele.
Piece monte sau Croquembouche Piece monte sau Croquembouche
prepararea glazurii –aici m-am inspirat din indicatiile de la Daring Bakers, erau doua optiuni majore: glazura de ciocolata si cea de caramel. A doua mi s-a parut mai ofertanta, am vazut niste minunatii realizate cu aceasta glazura, e drept si cea din ciocolata se poate preta la realizarea unor modele. Puteti face separat si diverse modele: stelute, flori etc din aceste glazuri cu care sa ornati apoi turnuletul.
Glazura de caramel cere doua ingrediente de baza: 225 grame zahar si o lingura de suc de lamaie. Le amestecam intr-o cratita mica pana cand zaharul capata un aspect de nisip ud.
Piece monte sau Croquembouche
Punem pe foc si lasam sa se topeasca zaharul. Mestecam sa nu se arda. Putem sa-l luam de pe foc cand s-a colorat putin sau il mai putem lasa se caramelizeze, eu una am vrut o glazura mai inchisa. Luam de pe foc si o folosim imediat.

– asamblarea finala

Daring Bakers ne recomanda sa experimentam inainte de a ne hotari la versiunea finala, nu prea aveam timp de asa ceva asa ca am purces direct la treaba, nu mi s-a parut dificil. Intai am facut baza, apoi pentru etajele superioare, am inmuiat baza eclerurilor in glazura si le-am lipit de etajul anterior. N-am facut un turn inalt, doar patru nivele. Odata finalizat turnuletul, am trecut la detalii, cu o lingurita am dat ture deasupra. Pe masura ce curgea, glazura se subtia si ajungea subtire ca un fir de ata. Nu am insistat foarte tare dar doar un search pe net de dati, puteti vedea adevarate capodopere realizate cu ajutorul acestei proprietati a caramelului. Am mai adaugat floricele si gata. Mi-a ramas in cap ideea ca mai sunt idei de experimentat pe aceasta reteta. Este o gaselnita frantuza demna de tinut minte.
Piece monte sau Croquembouche

Comments (11)

  1. 29 mai 2010 - 06:45 Răspunde

    si pe mine m-a incantat mult provocarea asta, si mi-am facut planuri marete, detalii si mofturi care s-au dus toate pe apa sambetii. n-am apucat sa prepar nimic. adica, am copt choux-urile, si pana sa ajung sa le fac crema s-au uscat. si acu am o gramada de crema cu zmeura in frigi si nu stiu ce sa fac cu ea 🙂
    super bine arata al tau, la inceput am crezut ca e ciocolata, nu caramel! si mie imi place un caramel bine colorat.

  2. 29 mai 2010 - 06:51 Răspunde

    Hi Laura! 😀
    That was an amusing challenge, wasn’t it? I like very much the puffs recipe…delicious!
    Kisses
    Ago 😀

  3. 29 mai 2010 - 07:03 Răspunde

    Dana, ce sa-i faci, se intampla, si eu am facut reteta pe fuga, cu bebe nu prea e timp liber pentru ostilitati marite. Dar e o reteta demna de tinut minte si de experimentat si pe viitor. Nu cred ca crema de zmeura ramane fara amatori, chiar si goala.:))))))))

  4. 29 mai 2010 - 07:04 Răspunde

    Ago, you„re right, great challange. It was fun.:))))))

  5. 29 mai 2010 - 08:31 Răspunde

    Laura, cat de bine arata………si ce buna trebuie sa fie.
    O zi buna!

  6. 29 mai 2010 - 11:59 Răspunde

    Your croquembouche looks wonderful with the dark caramel and the yellow flowers decorating it. Nicely done!

  7. 30 mai 2010 - 09:17 Răspunde

    I love the color of those flowers! It’s gorgeous 🙂

    Cheers
    Yummita

  8. 30 mai 2010 - 09:50 Răspunde

    Buna Laura si-ti multumesc pentru comentariul de pe blogul meu. Ce frumos si uniform ti-au crescut gogoselele! Elegant turnuletul tau.

  9. 31 mai 2010 - 08:25 Răspunde

    Hmmm , cum arata , trebuie sa fie si buna rau de tot:)) poate spre sf de saptamana ma bag si eu , sper sa mi si iasa:)

Leave a comment

4 Shares
Share
Pin4
+1
Yum
Share
Email