Paste alla vodka……… fara vodca

Paste alla vodka fara vodka, reteta culinara de origine italiana, cu ingrediente simple, reteta foarte usor de facut si – e nevoie s-o zic? – gustoasa

 paste alla vodka fara vodka

 

Zilele trecute, baietii mei mi-au cerut la cina paste. M-au prins intr-o pasa buna, cu chef de incercat ceva nou, asa ca imediat m-am gandit la aceasta reteta de paste alla vodka fara vodka pe care o aveam demult in lista cu reteta de incercat. Initial, am vrut sa le gatesc si sa nu gust deloc….in final, n-am rezistat si am mancat si eu o portie – foarte bune, o savoare interesanta, oricum mi-a deschis apetitul ca sa incerc si varianta cu vodka. Dar fara sa o dau la copii….Ok, de fapt cred ca din vodka aia nu ramane nimic in afara de savoare dar parca tot nu imi vine sa le dau la astia mici.

Se pare ca genul asta de gandire e in acord cu gandirea mamei lui Buddy Valastro. Nu stiti cine e Buddy Valastro? Este cofetarul care a a aparut pe TLC cu o serie de reality show (sau asa ceva)  Cake Boss, impreuna cu familia sa care lucreaza impreuna acolo,  detine o cofetarie in New York – Carlo’s Bakery .

Buddy povesteste ca a dezvoltat reteta de fata pe cand era adolescent. Gustase niste penne alla vodka la un restaurant si a vrut sa le reproduca acasa dar mama lui nu l-a lasat sa foloseasca un ingredient cheie – vodka. Ca urmare a trebuit sa-si foloseasca nitel creativitatea pentru a reproduce si altfel decat cu spirtoase savoarea aceea speciala. Ajutoarele de nadejde au fost  usturoiul si busuiocul cu care a reusit sa se apropie foarte mult de savoarea dorita – niste paste alla vodka fara vodka. Cat de mult se identifica, va spun dupa ce incerc si pastele cu vodka, pana atunci parerile mele sunt impresii, nimic mai mult. Practica e de baza.

Paste alla Vodka…fara vodka – reteta printabila

Paste alla vodka.....fara vodka.

Tip de reteta: fel principal
Bucatarie: italiana
Timp de preparare: 10 minutes
Timp de gatire: 20 minutes
timp total: 30 minutes
portii: 4 portii
Autor: Laura - www.casutalaurei.ro

Reteta cofetarului Cake Boss, Buddy Valastro, care a incercat sa reproduca gustul pastelor alla vodka dar fara vodka. Gustul? Delicios si savuros.

Print

Ingrediente

  • 700 gr. rosii zdrobite cu sucul lor
  • 100 gr. prosciutto sau pancetta cam sase felii subtiri
  • 230 gr. smantana de gatit
  • 1/2 ceapa taiata in felii subtiri
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare dupa gust
  • 2 catei usturoi mari
  • 85 gr. frunze de busuioc
  • piper negru proaspat macinat
  • 1 lingurita zahar
  • 500 gr. paste tip penne rigate
  • 30 gr. parmezan ras marunt

Mod de preparare

Fierbem pastele

  1. Punem o oala mare cu apa la fiert.

  2. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam pastele si putina are si le fierbem al dente - pentru timpul de fierbere, verificati ambalajul pastelor.

  3. Pe punga de paste pe care o foloseam eu scria ca au nevoie de opt minute sa fiarba asa ca le-am fiert sase minute dupa care le-am scurs si le-am adaugat in sosul de rosii cu care au mai fiert cateva minute.

Sosul pentru paste

  1. Intr-o tigaie mare, de sote, incingem uleiul dupa care adaugam ceapa si amestecam cu o lingura de lemn pana se inmoaie (fara sa se arda) - in jur de 5 minute.

  2. Adaugam prosciutto si usturoiul, sare, piper si gatim pe foc iute inca 1 minute.

  3. Adaugam rosiile, busuiocul si zaharul si lasam sa fiarba pana cand lichidul se reduce usor - circa un sfert de ora.  

  4. Turnam smantana intr-un bol si o batem. 

  5. O turnam usor in sosul de rosii si o inglobam cu miscari usoare.

Potrivirea finala

  1. Pastele scurse de apa le adaugam in sos, amestecam cu grija  si mai lasam pe foc circa 2 minute.

  2. Potrivim la gust cu sare si piper.

  3. Se serveste in portii individuale peste care se presara parmezan ras si se serveste imediat. 

Notite

Pentru aceasta reteta, se recomanda pastele tubulare - eu am folosit penne. Motivul pentru care se recomada genul asta de paste pentru sosurile mai subtiri, este ca aceste raman imbibate in micile striatii de pe paste dar si in  interiorul lor gol , dand un plus de gust si omogenitate produsului final.

 

Comments (1)

Leave a comment

7 Shares
Share1
Pin3
+13
Yum
Share
Email