Dupa cum anuntam la inceputul anului, in ianuarie am fost gazda provocarii Traditie si gastronomie romaneasca si, in calitate de gazda, am propus tema lunii: afumaturi.

afumaturi

Aceasta provocare a carei intiatoare este Gina Bradea de la pofta-buna.com isi propune redescoperirea, pastrarea tradiiilor romanesti atat de plain de miez si si a gastronomiei romanesti atat de savuroasa si de gustoasa.

”Iubesc bucataria romaneasca, retetele taranesti sau boieresti de demult si datinile stravechi. Din pacate, se pierd aceste lucurui minunate….Mancarurile romanesti sunt tare savuroase, au un gust absolut fantastic si vreau sa facem cunoscuta, impreuna, bucataria romaneasca, peste tot in lume. Da, cred cu tarie ca bucataria romaneasca este cea mai savuroasa din lume si asta nu pentru ca sunt romanca, ci pentru ca acesta este adevarul.”

Participantii acestei frumoase provocari isi dau intalnire pe grupul de pe Facebook, unde sa invitam si pe voi sa ne fiti alaturi.

Taranii foloseau afumarea ca o metoda eficienta de conservare, bonus fiind gustul deosebit al mancarii. Nu se afuma doar carnea ci si legume si fructe ce erau apoi folosite in mancaruri gustoase si satioase. Fetele harnice au gatit din plin luna aceasta si ne-au adus niste dovezi vizuale delicioase.

Va avertizez, pozele sunt daramator de yummmmiii, papati ceva inainte de a continua posta. Sau si mai bine, incercati retetele! Reusita garantata si meseni fericiti…

Elena Bite ne da pe spate cu o Mancare de praz cu coaste afumate – foarte apetisant arata.

DSCF9333

Gina Bradea a gatit un Muschiulet din porc afumat ca-n reviste. Imi vine sa ma duc sa fac un sandwich cu poza.

12651332_1121787917855636_3781164018441544886_n

Simona Callas a facut o salata de peste afumat, m-a nimerit la fix, cine ma cunoaste, stie ca am o obsesie pentru pestele afumat iar reteta de mai jos sigur merita incercata.

12647616_1706613406217549_1178536023_n

Maria Udrea a gatit o savuroasa ciorba de varza murata, buna de incalzit sufletele in prag de primavara.

DSC_0025

Cristina Pana diversele traditii si superstitii de gerar dupa care ne-a lesinat de pofta cu o minunata ciorba cu carne afumata, perisoare si zeama acra.

IMG_1562

Carmen a executat o savuroasa si neoasa ciorba de cartofi cu afumatura, ce poate fi mai delicios de atat?

20160125_181651_resizedIar ultima, cu voia dvs, autoarea acestei postari si gazda lunii ianuarie, mi-am amintit de casa bunicilor si de savurosul lor orez cu prune afumate, foarte des gatit in post.

Orez cu prune In luna februarie, gazda sugubeata este Simona Callas care deja ne-a propus o noua tema….misterioasa si….afrodisiaca – ca tot e luna iubirii.