Oua Benedict
|

Oua Benedict

Oua Benedict, reteta perfecta pentru un mic dejun princiar in dimineti de weekend, o chifla peste care se adauga sunca, un ou posat si sos olandez. Delicios.

Oua Benedict
 Tema lunii la Daring Cooks: poached eggs, adica oua posate s-ar traduce.

Stiu, sunt in intarziere din nou, reteta trebuia publicata acum vreo saptamana. Dar n-am avut timp pur si  simplu, nici de gatit prea mult, nici de scris pe blog.

Acum m-am  mai eliberat, profit ca sa-mi onorez obligatiile, Daring Kitchen nu e singurul loc unde am intarziat cu reteta dar despre asta alta data.

Am avut de ales intre trei retete (toate oferite de Daring Cooks), mi-a facut cu ochiul aceste oua Benedict pentru ca am tot auzit de ea si eram curioasa.

Asa incat intr-o dimineata, am tras aer in piept si m-am pus pe treaba – de obicei nu incerc  retete necunoscute dimineata, dureaza putin pana ma trezesc si risc sa stric reteta daca ma grabesc. N-a fost cazul, in fapt reteta a fost foarte simpla (cred si eu, doar e reteta de mic dejun sau, ma rog, mie asa mi se pare).

Legenda urbana a nazdravanelor oua Benedict

Am inteles ca ea a fost inventata la un simandicos restaurant pe la 1800 si ceva, in New York.

Un client mai simandicos, pe nume LeGrand Benedict, dezamagit de ceea ce vedea in meniu unui restaurant, a provocat bucatarul sa gateasca ceva nou. Astfel s-a nascut aceasta mancare devenita celebra fiind atat de aspectuoasa si gustoasa.

Oua Benedict – vezi video cum se prepara sosul olandez folosit in aceasta reteta

Sosul olandez – reteta video, in varianta printabila o gasiti aici iar pe Youtube aici.

Teoria si practica unui ou posat perfect o gasiti aici.

Daca vrei sa te abonezi la canalul meu Youtube (please, please, please) da un click aici.

Oua Benedict – reteta completa, printabila

Oua Benedict

Oua Benedict

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Reteta unui mic dejun perfect
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 30 minutes
timp total 40 minutes
fel de mancare Aperitive si gustari
bucatarie engleza
portii 4 portii
calorii 485 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 4 English muffins – mai pe romaneste daca aveti la indemana niste chifle sunt perfecte. Eu am preparat English muffins cu o zi inainte, am zis sa fac totul de la cap la coada. Cum insa dimineata nu prea avem timp de multe complicatii, niste chifle gata cumparate sunt perfecte.
  • unt pentru uns chiflele
  • 6 - 8 felii sunca eu am folosit sunca de casa de la mama soacra
  • 4 ou
  • 2 - 3 linguri otet
  • sare
  • piper

English muffins

  • 190 ml apa calduta
  • 3,5 gr. drojdie uscata (eu una am folosit din cea neuscata)
  • 300 gr. faina
  • 1/4 lingurita praf de copt
  • 3/4 lingurita sare
  • 1 bucati albus de ou (bătut spumă tare)
  • malai

Sosul olandez

  • 3 bucati galbenus de ou
  • 3 linguri apa cate o lingura de apa rece pentru fiecare galbenus folosit
  • 170 gr. unt
  • 1 - 2 linguri zeama de lamaie
  • sare

Mod de preparare
 

English muffins

  • Am dat prin sita faina, am amestecat-o cu praful de copt.
  • Jumatate din faina am amestecat-o cu apa, am omogenizat amestecul si am adaugat si drojdia (dizolvata nitel in prealabil in putin lapte caldut).
  • Am lasat totul vreo zece minute sa se aseze.
  • In timpul asta, am batut albusul spuma tare si l-am incorporat apoi in amestecul de faina cu drojdie si apa.
    Am adaugat restul de faina si am amestecat cu nadejde. Daaa, m-am lenevit si am facut-o cu mixerul .  
  • Ungem un castron pe pereti cu ulei, asezam in el aluatul si-l lasam la “umflat” vreo ora.
  • Dupa scurgerea timpului, am intins aluatul intr-o foaie destul de groasa in care am taiat cercuri cu ajutorul unui pahar cu gura ceva mai mare. 
  • Pe o parte ungem painitele cu ulei iar pe cealalta presar malai.
  • Le-am intins intr-o tava si le-am mai lasat vreo ora sa se mai umfle. 
  • Eu una ma preferat sa le bag la cuptorul preincins, reteta originara era sa fie prajite in ulei. Merg ambele variante (parerea mea bineinteles).

Sosul olandez

  • De dimineata, intai si intai am inceput prin a prepara sosul olandez - detalii si un video demonstrativ in legatura cu prepararea sosului puteti vedea aici. 
  • Intr-o craticioara, punem untul la topit. Cand e gata, il tragem de o parte si-l lasam nitel sa se raceasca
  • Luam o oala mica, asezam in ea galbenusurile si lingurile aferente cu apa, amestecam pentru omogenizare.
  •  In timpul asta, am incalzit intr-o tigaie, niste apa in asa fel incat sa pot aseza oala cu galbenusurile (pentru a le gati la bain mari) - ceea ce si fac si nu uit sa dau focul mai incet, din acel moment amestecam in galbenusuri cu nadejde, in acelasi sens si fara sa ne oprim (altfel ne alegem cu omleta nu cu sos). 
  • Cand se ingroasa, capatand consistenta unui sos (stiu la inceput pare imposibil dar, pe cuvant, ca se poate), il luam de pe foc si adaugam putin cate putin untul topit si putin racit, amestecand in continuu.
  • Ultima tusa: zeama de lamaie si sare dupa gust.  
  • Cel mai bine este sa-l folosim imediat (caci e bun cald) dar daca mai e pana la servire, cel mai bine este sa-l pastram cald, asezandu-l deasupra unei oale cu apa calda, fara insa a fi direct pe foc.

Oua posate

  • Punem o oala mai mica cu apa la fiert.
  • Cand e pe punctul de a fierbe, adaugam doua –trei linguri de otet, putina sare si, cu grija, spargem fiecare ou pe rand in apa (eu am fiert un singur ou caci am facut o singura portie).
  • Cu o lingura, avem grija ca in timp ce fierb, albusul sa ramana cat mai aproape de galbenus. 
  • Nu l-am lasat mult, caci vroiam galbenusul moale dar albusul sa fie tare. 
  • “Culegem” ochiul cu o spatula si-l racim rapid in apa rece.

Oua Benedict - preparare

  • Ungem chiflele cu nitel unt, asezam deasupra feliile de sunca.
  • Eu una am asezat deasupra si niste cascaval, nu e in reteta originara dar mie asa mi-a sunat bine si l-am pus la incalzit in cuptorul cu microunde pentru un minut.
  • Asezam deasupra oul posat bine scurs de apa.
  • Deasupra turnam sosul olandez.
  • Se serveste imediat.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Rezultat final:
Oua Benedict
Recunosc ca eram nitel sceptica. Dar e yummiiiiiiiiii, e prima oara cand le gatesc dar sigur nu e ultima data.

(Destul de) Simplu si gustos!

Similar Posts

2 Comments

Dă-i un răspuns lui Fab Chef Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.