legume pe mamaliga
| |

Legume pe pat de mamaliga

Legume pe pat de mamaliga, o reteta usor de facut, spornica si economica, permite refolosirea resturilor de la legume, este foarte usor adaptabila si foarte gustoasa.

Legume pe pat de mamaliga

Mancarea aceasta de legume pe pat de mamaliga a pornit de la o imagine de pe net care mi-a ramas imprimata pe retina, nu ma intrebati unde am vazut-o caci nu mai stiu deci nu pot da Cezarului ce e al Cezarului. In esenta, aceste legume pe mamaliga sunt asa numita mancare din resturi, vechiul obicei al unei bune gospodine de a refolosi cu o imaginatie debordanta resturile ce mai stau prin casa – unele din cele mai reusite retete ever au pornit de la aceasta idee: lasagna, pizza etc.

Mai aveam asadar niste felii de mamaliga (de la mamaliguta cu branza din seara anterioara) si un sfert de portie din legumele varatice la cuptor dar se poate folosi si alte resturi cum ar fi de la ratatouille sau pur si simplu niste legume proaspete, calite rapid in wok cat sa se inmoaie putin. Am tapetat tava cu foaie de copt, am pus feliile de mamaliga, deasupra legumele, daca nu e post nu strica nici niste cascaval presat deasupra si…..la cuptor cu ele. Nu trebuie sa stea mult, doar pana prinde mamaliga nitica crusta iar legumele sa se zvante nitel.

Poate fi un aperitiv (ori o cina) grozave si la gratar, gatit direct pe lemne trebuie ca are un gust demential.

Legume pe pat de mamaliga – reteta completa, printabila

legume pe mamaliga

Legume pe pat de mamaliga

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O delicatesa fara carne
timp de pregatire 25 minutes
timp de gatire 35 minutes
timp total 1 hour
fel de mancare Aperitive si gustari
bucatarie mediteraneana
portii 4 portii
calorii 600 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 1 l supa de legume
  • 400 gr. malai
  • 400 gr. rosii
  • 200 gr. vinete
  • 1 ardei gras rosu
  • 100 gr. morcovi
  • 2 ceapa
  • 3 linguri ulei de masline
  • sare
  • piper
  • 2 catei usturoi
  • nucsoara
  • 50 gr. parmezan ras optional - daca vreti o mancare de post, se poate folosi in locul parmezanului fulgi de drojdie, presrati deasupra legumelor chiar inainte de servire.

Mod de preparare
 

  • Se da in clocot supa de legume
  • Se toarna malaiul in ploaie si se da putin in clocot.
  • Se ia vasul de pe foc si se lasa sa se odihneasca mamaliga timp de circa 15 minute.
  • Se cresteaza rosiile si se introduc putin in apa clocotita.
  • Se scot , se trec prin jet de apa rece si se decojesc.
  • Se taie rosiile sferturi si se curata de seminte, taiem pulpa cubulete.
  • Se taie cubulete vinetele, ardeiul gras, morcovii.
  • Se toaca  ceapa.
  • Se incinge cuptorul la 180 °C.
  • Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie si se caleste ceapa; se adauga legumele si se calesc, amestecand timp de 5 minute.
  • Se sareaza si se pipereaza.
  • Se adauga la mamaliga usturoiul pisat si untul (uleiul daca vrem sa fie de post).
  • Se condimenteaza dupa gust cu sare, piper, nucsoara.
  • Se repartizeaza deasupra legumele si se presara parmezan.
  • Se coace sufleul la cuptor timp de 10 minute, pana devine rumen-auriu.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Sa ne fie de bine!

Similar Posts

One Comment

  1. Si noi facem asa ceva, mai ales iarna, americanii ii spun polenta pizza! E f apreciata de noi, am pus uneori deasupra doar zacusca si branza…

Dă-i un răspuns lui Antonia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.