Legume la cuptor in sos vegetarian Bechamel

Legume la cuptor in sos vegetarian Bechamel

Legume la cuptor in sos vegetarian Bechamel este o reteta foarte interesanta pe care am gasit-o in colectia „Delicii in bucatarie”. Bineinteles, in general, sosul Bechamel se face din lapte de vaca dar se poate folosi si lapte vegetal pentru varianta de post. Eu tocmai ce cumparasem din comert, de curiozitate, lapte de migdale, n-am fost prea incantata, mi s-a parut fad, asa ca am decis sa-l folosesc in tot felul de mancaruri, printre care aceasta minunata mancarica la cuptor. Singura parte negativa e ca mi-a iesit un sos gri- maroniu – asta de la culoarea mai inchisa a laptelui de migdale dar preparatul in sine a fost foarte bun.

Legume la cuptor in sos vegetarian Bechamel

Pentru a ingrosa sosul Bechamel, puteti folosi si faina normala dar eu, pentru ingrosarea sosurilor, le prefer pe primele. Cu o usoara inclinatie spre faina de arorut – despre ale carei beneficii v-am mai povestit. Tot pentru a creste valoarea nutritiva a mancarii, va recomand fulgii de drojdie, un sac de nutrienti intr-o lingura.

Legume la cuptor in sos vegetarian Bechemal1

Legume la cuptor in sos vegetarian Bechamel

Tip de reteta: fel principal
Bucatarie: vegana
portii: 4 portii
Autor: Laura - www.casutalaurei.ro

Legume la cuptor in sos alb din lapte vegetal

Print

Ingrediente

  • bucatele de conopida
  • feliute de dovlecel taiate de un deget grosime
  • ciuperci pleurotus – au avut o textura minunata
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Sos Bechamel vegetarian

  • 200 ml lapte vegetal
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri amidon de porumb sau faina de arorut Puteti folosi si faina normala dar eu, pentru ingrosarea sosurilor, le prefer pe primele. Cu o usoara inclinatie spre faina de arorut.

Optional

  • suc de lamaie dupa gust
  • usturoi uscat sau mujdei
  • 1 lingura fulgi de drojdie
  • 1 lingura verdeata maruntita - la alegere

Mod de preparare

  1. Am pregatit legumele, curatandu-le si feliindu-le dupa caz.

  2. Intr-o cana, am omogenizat amestecul pentru sos: amidonul sau faina am amestecat-o cu putin lapte vegetal pana n-au mai fost cocoloase.

  3. Restul de lapte l-am turnat intr-o oala, am pus si uleiul si laptele amestecat cu amidonul sau faina, am potrivit cu sare, piper.

  4. Am pus sosul pe foc potrivit si am inceput sa amestec cu o lingura de lemn pana cand tot s-a ingrosat.

  5. Daca trebuie sa-l mai pastrati un timp, pana la folosire, dupa ce s-a ingrosat, acoperiti-l cu o folie alimentara transparenta – il va impiedeca sa faca crusta.

  6. Pentru a coace la cuptor, am folosit un vas de sticla, termorezistent, in care am pus legumele curatate si crude.

  7. Turnam peste ele sosul, mai saram, piperam (de e nevoie), bagam la cuptor la 180 grade unde se va gati pana legumele se inmoaie iar sosul face o crusta deasupra.

  8. Dupa ce l-am scos de la cuptor, isi poate adauga fiecare in farfurie, dupa gust, suc de lamaie (mie imi place ma acrisor) si usturoi uscat (de la naturisti) – e bun ca nu are mirosul acela puternic de usturoi dar are gustul. Poate mai presarati niste verdeata deasupra….Sau fulgi de drojdie. Cu o felie de paine prajita alaturi…..O salata de primavara…….Poate va mai vin si alte idei……Pofta buna !

Notite

.O salata de primavara

Puteti pune ce legume vreti si va plac. Normal trebuie spalate bine si feliate. In reteta originara erau si fierte in apa cu sare, eu le-am pus direct crude in vasul termorezistent, bineinteles dupa ce le-am curatat si le-am spalat bine – depinde si de timpii de preparare al diverselor legume pe care vrem sa le punem  – daca ar dura prea mult unele din ele, poate nu strica sa le caliti putin inainte de a le baga alaturi de celelalte la cuptor. Cantitatile le-am pus dupa ochi ca sa iasa o portie de trei persoane.

Legume la cuptor in sos vegetarian Bechemal1

Sosul Bechamel….

Legume la cuptor in sos vegetarian Bechamel2

Comments (5)

  1. 5 aprilie 2013 - 11:40 Răspunde

    fac des legume , o sa fac si cu sosul acesta !

  2. 5 aprilie 2013 - 16:19 Răspunde

    Grozava reteta! E musai de incercat.

  3. 5 aprilie 2013 - 19:16 Răspunde

    O ideea buna;cam ma plicitisisem sa gatesc retetele obisnuite!

  4. 6 aprilie 2013 - 14:01 Răspunde

    arata delicios! si e si simpla

  5. Pingback: Conopida gratinata

Leave a comment

214 Shares
Share126
Pin87
+11
Yum
Share
Email