Jurnal de smotruiala si gatit – 27 – 3 iulie

Bine ati venit, dragi prieteni, la saptamanalul Jurnal de smotruiala si gatit!

Jurnal de smotruiala si gatit

Am primit niste comentarii pe marginea Jurnalului care mi-au dat de gandit….De pilda, cat cheltui saptamanal pe mancare. Am stat sa ma gandesc nitel si chiar si dupa ce am raspuns, mi-am dat seama ca este o estimare la….gramada. In principiu, imi aloc un milion pe saptamana pentru cumparaturi alimentare dar cifrele pot varia. Intr-o zi pot cumpara o intreaga pulpa de porc pentru snitel pe care o portionez si o parte merge la congelator pentru inca alte doua mese. In alta saptamana, nu iau deloc carne si mancam exclusiv   ce avem in camara si congelator.

Comentariul (multumesc cui l-a facut) m-a pus pe ganduri si pentru ca imi dau seama ca pana la urma, nu e foarte ok sa nu tin socoteala cu genul asta de cheltuieli. De fapt, gandul asta il am de mult dar a tine contul la tot ce cumpar, mi s-a parut totdeauna o sarcina monumentala. Dar uite, cu prilejul asta, incerc sa ma disciplinez. Asadar toata luna iulie o sa-mi scriu ce cheltui- sa vedem ce iese. Si va zic si voua, sa facem comparatii de experiente.

Laura facea observatia ca ea nu gateste in fiecare zi ca mine. Cred c-am mai zis-o – jurnalul acesta este o planificare pe care mi-o fac saptamanal pentru ca am observat ca ma ajuta si pentru ca detest sa fiu in pana de idei de genul ce mancam deseara? . De asemenea, genul asta de planificare ajuta foarte mult sa optimizezi folosirea resurselor ce le ai prin casa, sa mai reduci din risipa si, in final, poate sa faci si nitica economie (de timp, de energie, financiare, neuronala etc.).

Dar, cum spune vorba veche: ”Socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa.”, planificarea asta se pliaza pe realitate. Daca, de pilda, am gatit supa si in seara respectiva nu s-a mancat, o voi lasa pentru a doua zi si ce era planificat – ramane doar pe hartie. Chiar nu vad rostul a gati daca exista deja ceva in frigider. La polul opus, au fost seri in care am venit franta si fara chef, dupa o zi lunga, si am considerat mai ok sa comandam o pizza – un pret mic  pentru o seara in care sa am nitica liniste. Cred ca asta este o chestiune care este diferita de la persoana la persoana, ce ni se potriveste noua, poate sa nu functioneze deloc in alte familii. De pilda, soacra mea era foarte intrigata la inceputul casatoriei noastre ca nu gatesc zilnic seara mancare. Mama era intrigata de alte detalii – cum ar fi modul in care ne organizam bugetul. Dupa niste ani in care am navigat intre diverse sisteme si idei, am adaptat ceva ce merge pentru noi, ce ne multumeste. Si care este, in continuare, perfectibil.

Saptamana viitoare, va fi postul Sfintilor   Petru si Pavel – ne-am gandit sa-l tinem iar de Sfantul Petru sa facem un tortulet pentru Petrica, sarbatoritul nostru. Nu m-am hotarat inca ce dar  inclinam spre ceva rapid, fara coacere – un cheesecake poate?

Luni

Primenirea casei

Meniu

mic dejun: Fructe proaspete

pranz: Supa de rosii

cina:

Marti

sarcinile zilnice de curatenie

zona saptamanii: Hol si balcoane

Meniu

mic dejun: Budinca de fructe cu seminte chia

pranz:

cinaSupa de rosii

Miercuri

sarcinile zilnice de curatenie

zona saptamanii: Hol si balcoane – trei – patru sarcini din lista de curatenie

Meniu – dezlegare la peste conform calendarului

mic dejun: Fructe proaspete

pranz: Ceva cu peste – nu m-am hotarat inca ce…

custom_gallery
images not found

cina: un tort….

Joi

Jurnal de smotruiala

 

Sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel – vom …incerca sa nu muncim.

mic dejun: Oua Benedict

pranz: Supa de pui cu taitei

cina: Tort (sau ce mai e prin frigider)

Vineri

sarcinile zilnice de curatenie

zona saptamanii: Hol si balcoane

mic dejun: Fructe proaspete

pranz: Legume sote cu orez

cina

Sambata

sarcinile zilnice de curatenie

Hol si balcoane – definitivarea zonei saptamanii

mic dejun: Oua umplute

pranz

cina: Inghetata  – probabil cu fructe ceva

custom_gallery
images not found
Duminica

Zi libera  pentru Dumnezeu si pentru dragalit in familie

Meniu

mic dejun: Ce-om gasi prin frigider…

pranz:  gratar (speram ca in aer liber, undeva la munte….)

cina: Porumb fiert

Comments (3)

  1. laura
    25 iunie 2016 - 17:09 Răspunde

    mie mi se pare ca noi (2 pers) cheltuim mult pe mancare, aprox. 200 ron pe saptamana.Imi fac un meniu saptamanal,merg o data pe saptamana la supermarket si gatesc o data la doua zile.

    • Laura
      25 iunie 2016 - 17:13 Răspunde

      Acum depinde si de gusturi sau daca ai surse diverse de aprovizionare. Uite de pilda noi luam lapte de la taran, ni-l da cu un leu mai ieftin ca in magazin.

  2. Laura C.
    9 aprilie 2017 - 12:38 Răspunde

    Intre timp mi-am dat seama ca incropirea unui meniu saptamanal e o idee fenomenala – e ceva practic si econom.

Leave a comment

10 Shares
Share7
Pin
+13
Share
Email