Imbraca postul tau in haina discretiei

d9905f7232748c07def0e8f5cdcd716f
„Cand postiti, nu fiti tristi ca fatanicii; ca ei isi smolesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc; adevarat graiesc voua: Isi iau plata lor.
Tu insa, cand postesti, unge capul tau si fata ta o spala, ca sa nu te arati oamenilor ca postesti, ci Tatalui tau Care este in ascuns, si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati la aratare.” 
(Matei 6, 16 – 18)
Un nou text despre postul cel adevarat, o invatatura ce ne vine de la Insusi Mantuitorul nostru. Gestul smolirii fetei si a varsarii cenusei in cap era practicat de vechii evrei ca simbol al parerii de rau pentru pacatele savarsite, al penitentei si al smereniei. Cu timpul insa, aceste gesturi incepusera a fi doar forma fara continut, multi le practicau de ochii lumii fara ca inima lor sa adere la simbolistica lor, devenind astfel niste fatarnici. Mantuitorul ne atrage atentia asupra importantei sinceritatii gestului tau in fata lui Dumnezeu, nu facem o fapta spirituala pentru ceilalti oameni, asadar sa indepartam ispita de a le arata acestora gesturile noastre de pietate in fata Domnului, si vom castiga astfel lupta contra slavei desarte, pacatul ce transforma atat de usor virtutea in pacat printr-o nuanta de suflet.  Discretia postului, a rugaciunii, a milosteniei, a iertarii ar trebui sa caracterizeze orice bun crestin pana ii devine a doua sa natura. Doar cand acestea ii devin atat de familiare in viata incat le savarseste natural, fara emfaza, abia atunci atinge acea stare naturala a unui crestin adevarat. Dar calea pana acolo lunga este. Si nu poate fi atinsa decat cu inima curata.

Comments (3)

  1. 13 martie 2010 - 10:26 Răspunde

    Cred totusi ca si incercarile de a posti sunt binevenite in fata lui Dumnezeu. Pentru ca asa exersam…

  2. 13 martie 2010 - 13:36 Răspunde

    Mi se pare adevarat!Nu trebuie sa ti post ca sa impresionezi pe altii sau pentru a respecta o traditie!Nu trebuie sa stie toata lumea ca postesti!Corect!

  3. 13 martie 2010 - 17:53 Răspunde

    Asa este Laura,nu te falesti cu asta…il tii pentru ca asa simti…pentruy ca vrei sa-ti cureti sufletul si trupul…

Leave a comment

0 Shares
Share
Pin
+1
Share
Email