iahnie de fasole
|

Iahnie de fasole boabe, reteta de post, simpla si gustoasa – VIDEO

Iahnie de fasole boabe, o reteta de familie, foarte simpla si gustoasa
iahnie de fasole

Iahnie de post cu fasole boabe, numita si fasole scazuta, o reteta de familie, de la mama soacra invatata, foarte simpla si gustoasa care-si trage savoare din simplitatea si naturaletea ingredientelor si condimentelor. In post este numai buna sa ne astamparam pe deplin foamea.

iahnie de fasole

Rețeta deiahnie de fasole boabe este una din acele mâncăruri tradiționale românești de care românii noștri din toate regiunile țării par foarte atașați și asta nu fără motiv. În primul rând, este o mâncare ieftină și sățioasă, foarte accesibilă în special iarnă când nu avem legume și fructe proaspete la îndemână dar ne putem bucură din plin de o camara plină de unde putem lua ingredientele necesare. La fel de bine, acest fel de mâncare se poate prepară și cu ingrediente proaspete că roșii și ardei din grădina.

Secretul unei iahnii gustoase? Ingredientele de calitate

  • Ingredientul vedetă este clar aicifasolea boabe. Pentru că preparatul final să fie perfect, fasolea boabe trebuie preparată după anumite reguli: cu o noapte înainte, se pune la înmuiat, iar apoi, pusă la fiert,schimbăm de trei ori apa când dă în clocot înainte de a o lasă să fiarbă. Unele gospodine am văzut că pun bicarbonat de sodiu în apă, că să înmoaie boabele, eu una n-am testat dar nu cred că strică. Oricum, daca va temeti de fasole care sa fiarba mult si bine si tot sa nu se inmoaie, trebuie sa spun ca asta se intampla din cauza modului in care a crescut planta. Va deveni greu de fiert (si uneori chiar imposibil) daca a crescut pe seceta si nu a fost udata din belsug cum ar fi trebuit. O metoda de a miscora timpul de preparare al boabelor de fasole este sa le gatiti intr-o cucta sub presiune.
  • Aruncând un ochi în stânga și în dreapta, prin diverse cărți de bucate, am observat că nu se pune peste tot ardei. Mie îmi place să pun – dacă nu am ardei, pun pastă de ardei sau paprica și tot pun ceva. În schimb nu pun morcov dar voi puteți pune dacă doriți.
  • Foarte important este bulionul. Noi avem cantități uriașe de bulion în pivniță pentru că avem grădina unde creștem vara roșii dar și pentru că noi punem bulion în mâncare dar îl bem și pe post de suc. Da, sună ciudat dar mai ales băiatul meu cel mare e înnebunit după bulion pe post de suc.Nu mai spun că uneori, noi, adulții, ne mai cinstim cu câte un Bloody Mary energizant. E important că, înainte să adăugați în mâncare, să gustați bulionul. Dacă e mai acid, puteți balansa gustul adăugând ceva zahăr. Dar doar dacă e prea acid.
  • Am primit ceva proteste (1 – 2 nu mai multe), mai ales pe canalul Youtube, că pun prea multe verdețuri. Inițial nu puneam decât cimbru dar apoi am văzut toate aceste ingrediente în cartea doamnei Sandei Jurcovan și cum mie îmi place tare mult verdeață, am încercat varianta asta cu multe ierburi și mi-a plăcut mult mai mult așa. Cui îi pare că este exagerat, poate foarte ușor să nu pună dar părerea mea e că dau un gust tare bun.

Recomand calduros

Reteta VIDEO

Iahnie de fasole boabe – reteta scrisa

Rețeta video de iahnie de fasole de mai sus o puteți vedea si pe canalul Youtube Căsuța Laurei – căsuța cu bunătăți unde puteți vedea multe alte rețete video. Mă simt onorată că gatiti alaturi de mine. Va puteți abona foarte ușordând click aiciiar pentru a afla imediat ce public ceva nou, nu uitați sa apăsați si clopoțelul.

iahnie de fasole
Iahnie de fasole boabe, o reteta de familie, foarte simpla si gustoasa
5 from 2 votes
fel Fel principal
bucatarie romaneasca
portii 6 portii
calorii 154.1 kcal

Ingrediente

  • 500 g fasole boabe aleasa, spalata si fiarta
  • 2 – 3 bucati ceapă curatate si spalate
  • 1 bucata ardei gras roșu sau gogoșar sau pasta de ardei, spalat si curatat de cotor si seminte
  • 2 căni bulion de roșii
  • 2 foi dafin
  • 1 rămurică cimbru
  • 1 – 2 linguri mărar uscat
  • 1 lingură tarhon proaspat sau uscat – ca alternativa, putem folosi tarhon in otet, tarhonul trebuie bine scurs de otet inainte de a-l taia si pune in mancare
  • 1 – 2 linguri pătrunjel verde, tocat mărunt
  • sare după gust
  • piper boabe
  • zahar după gust
Vrei sa tinem legatura?Click pe Youtube si te abonezi imediat

Instructiuni

Fierberea boabelor de fasole

  • Dacă vreau să fierb cât mai puțin fasolea boabe, cel mai bine este s­-o pun la înmuiat cu o seară înainte de a o găti. Puneți suficientă apă, cu cât e mai multă apă, cu atât fasolea se va hidrata mai bine și se va fierbe mai ușor.
  • A două zi, punem apă într-o oală, adăugăm fasolea înmuiată și punem la fiert. Trebuie schimbată de două ori înainte de a o lasă să fiarbă astfel ­ punem fasolea în apă rece și când da în primele clocote, o luăm și o strecurăm, aruncând apă.
  • Punem, din nou, fasolea în oală, o acoperim cu apă rece și o lăsăm să dea din nou în clocot. Iar o strecurăm, apă o aruncăm, turnam apă rece peste fasole și, de dată asta, o lăsăm să fiarbă până la capăt.

Preparare iahnie de fasole

  • Taiem ceapa solzisori iar ardeiul/ gogosarul in cubulete mici si le punem la calit pana cand se inmoaie.
  • Adăugăm fasolea boabe fiartă, dafinul, cimbrul, eventual boabele de piper.
  • Turnam deasupra apă iar când această da în fiert, acoperim cu capac și gătim până fasolea e gata, mai adăugând apă dacă este nevoie.
  • Asezonăm sare, piper, zahăr (după gust), adăugăm bulionul de roșii.
  • Lăsăm pe foc mediu să mai scadă putin sosul (dar nu cu mult).

Nutrition

Serving: 100gCalories: 154.1kcalCarbohydrates: 19.2gProtein: 6.4gFiber: 6.5gSugar: 6g
Ai incercat reteta?Povesteste in comentarii cum ti-a iesit.!

Gustoasa si satioasa aceasta iahnie de fasole boabe, sper sa incercati si voi reteta!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating