Iahnie de fasole boabe

Iahnie de fasole boabe
 Iahnie de fasole boabe, o reteta de familie, de la mama soacra invatata, foarte simpla si gustoasa care-si trage savoare din simplitatea si naturaletea ingredientelor si condimentelor. In post este numai buna sa ne astamparam pe deplin foamea.
Iahnie de fasole boabe
Pentru ca preparatul final sa fie perfect, fasolea boabe trebuie preparata dupa anumite reguli: cu o noapte inainte, se pune la inmuiat, cand este pusa la fiert, schimbam de trei ori apa cand da in clocot inainte de a o lasa sa fiarba. Unele gospodine am vazut ca pun bicarbonat de sodiu in apa, ca sa inmoaie boabele, eu una n-am testat dar nu cred ca  strica.
Si apropo de iahnie….stiati ca exista si iahnie de conopida? Vedeti reteta aici.

Iahnie de fasole boabe – reteta printabila

Iahnie de fasole boabe

Iahnie de fasole boabe

Tip de reteta: fel principal
Bucatarie: vegana
Autor: Laura - www.casutalaurei.ro

Iahnie de fasole boabe, o reteta de familie, foarte simpla si gustoasa 

Print

Ingrediente

  • 500 gr. fasole boabe aleasa, spalata si fiarta
  • 2 cepe curatate si spalate
  • 1 gogosar sau ardei gras rosu sau pasta de ardei, spalat si curatat de cotor si seminte
  • 2 – 3 lingurite pasta de rosii
  • 1 foaie dafin
  • 1 ramurica cimbru
  • sare dupa gust
  • cateva boabe de piper
  • putin zahar

Mod de preparare

Fierberea boabelor de fasole dupa tipicul despre care v-­am povestit deja:

  1. Daca vreau sa fierb cat mai putin fasolea boabe, cel mai bine este s­-o pun la inmuiat cu o seara inainte de a o gati. (...) apa in care fierbem fasolea trebuie schimbata de trei ori inainte de a o lasa sa fiarba astfel ­ punem fasolea in apa rece si cand da in primele clocote, o luam si o strecuram, aruncand apa. 

  2. Punem, din nou, fasolea in oala, o acoperim cu apa rece si o lasam sa dea din nou in clocot. Iar o strecuram, apa o aruncam, turnam apa rece peste fasole si, de data asta, o lasam sa fiarba pana la capat.

Iahnia de fasole boabe

  1. Taiem ceapa solzisori iar ardeiul/ gogosarul in cubulete mici si le punem la calit pana cand se inmoaie.

  2. Adaugam fasolea boabe fiarta, dafinul, cimbrul, eventual boabele de piper.

  3. Turnam deasupra zeama in care a fiert fasolea , asezonam sare, piper, zahar (dupa gust), adaugam pasta de rosii. 

  4. Lasam pe foc mediu sa mai scada sau bagam la cuptorul preincalzit pentru 30 de minute.

Notite

Mie una imi place alaturi de multe muraturi si ceapa rosie.

Comments (4)

  1. 4 octombrie 2010 - 14:45 Răspunde

    Arata grozav,despre gust ce sa mai zic?

  2. 5 octombrie 2010 - 16:32 Răspunde

    Cat de bine arata.Este toamna, este vremea culesului………te astept la cules de premii.

  3. Pingback: Jurnal de smotruiala si gatit - 5 - 11 septembrie ~ Casuta Laurei

  4. Pingback: Jurnal de smotruiala si gatit - 12 - 18 septembrie ~ Casuta Laurei

Leave a comment

20 Shares
Share19
Pin
+11
Yum
Share
Email