|

Ghiveci de legume

Eu sunt o mare cititoare de bloguri. Slava Domnului cu Feedly ca mi le pune pe toate sub nas cu noutati cu tot. Si pentru ca sunt o mare cititoare de bloguri, rubrica „Virtual Hug” imi vine ca o manusa. Si cum alegi blogul lunar? m-ati intreba daca ati avea curiozitatea. Ei bine, recunosc, n-aleg blogul, aleg reteta. Blogul e ales de mult, de cand il pun frumos in readerul meu ca sa fie la indemana la citit. Si dintr-o data dau cu ochii de vreo reteta ce-mi pisca papilele gustative si exclam: Asta este! fix asa s-a intamplat si cand am hotarat postarea Virtual Hug de luna asta; mi-era foame, tin post, cautam nitel sacaita o reteta noua de incercat si bam….dau de reteta de ghiveci de legume a Ginei – „miam”, a facut stomacelul. Am dat fuga, am rascolit in camara si congelator, am taiat, hacuit, bibilit, copt si ….da-dammmm…..

_DSC4310

Ei, va place cum arata? E meritul Ginei ca mi-a readus aminte de aceasta reteta traditionala. De fapt, asta este un merit continuu al ei, faptul ca se tine de retetele clasice, ca pune accent pe fiecare detaliu pentru ca acestea sa fie perfecte, ca are chef de ….scris, ca-i place mancarea buna…..

Ghiveciul de legume este o mancare pe cat de simpla pe atat de economica. Ti-a ramas un sfert de telina de la ciorba? Poti s-o bagi in ghiveci. Mai ai doua manunchiuri de conopida ratacite in camara? La ghiveci cu ele. Intr-un cuvant, in ghiveci poti pune tot felul de legume, preferintele voastre (si ce mai aveti prin camara) dicteaza. Eu iarna ma bazez mult pe legumele congelate (ca mai toate gospodinele – dooh!), intai pe cele congelate cu manutele mele si apoi pe cele congelate din comert – astea sunt mai pe sfarsitul iernii cand se termina proviziile dar nici legumele noi nu sunt inca prezente. Aveti chef de o mancarica savuroasa de legume? Aveti nevoie de:

1-2 cepe mari

2 morcovi

1 ardei gras

mazare

fasole verde

1 vanata mica

1 dovlecel mic

brocoli,

sfecla rosie,

conopida,

varza,

bame,

capere,

telina radacina si frunze,

porumb,

ciuperci,

pastarnac….

orice fel de legume

3-4 cartofi -verdeata(marar si patrunjel)

condimente de gust:

sare

piper

boia de ardei dulce

cimbru

dafin

3-4 linguri ulei

50 ml vin alb (n-am pus din motive de post)

rosii, bulion sau suc de rosii

„Aveti nevoie obligatoriu de ceapa, morcov, ardei, cartofi si rosii sau suc-bulion de rosii. Restul legumelor- folositi ce aveti in frigider, debara sau congelator.” (inteleapta Gina)

making of

Incepem prin a aprinde focul in cuptor. Curatam si feliem legumele. Am pus ceapa la calit in nitel ulei, am adaugat condimentele si legumele (dar fara bulion), am amestecat numai cat sa se caleasca nitel, am turnat bulionul, nitica apa (de mai e nevoie), am acoperit cu o folie de aluminiu (aici am avut o indoiala caci nu-mi prea place sa folosesc folia de aluminiu a gatit dar voi o puteti inlocui cu o foaie de copt, ideea e sa tina mancarea sa se faca innabusit in cuptor). Bagam totul la cuptor si lasam sa se faca si prefaca, sa converseze sa se convinga reciproc….Noi intre timp maruntim verdeata ca sa avem la indemana pentu cand o fi mancarea gata….Adica, in vreo ora mai precis. Cu vreun sfert de ora inainte de a fi gata, deschidem cuptorul si scoatem folia dupa care mai lasam o tura la cuptor pentru rumeneala.

E gata:)))))))))))))

Ghiveci de legume

 

Similar Posts

2 Comments

  1. Wow, ce surpriza frumoasa!!! Iti multumesc din tot sufletul, este o mare bucurie si onoare pentru mine, in mod special apreciez imbratisarea ta. Iar reteta asta simpla si savuroasa, ai povestit-o si mai frumos decat mine! Bravo 🙂 .Acum, pur si simplu mi-e pofta de ghiveci 🙂

Dă-i un răspuns lui ginabradeaGina Bradea Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.