Filmele unor iubiri de odinioara

In ultima vreme am vazut doua filme care m-au relaxat si mi-au adus zambetul pe buze pentru tot restul saptamanii. Sunt simplute, inspirate din evenimente reale si balsamice pentru creierasul meu agresat de realitatea Romaniei contemporane.

Primul este un film din 1991 „Impromptu„, un film vioi si plin de verva, brodand povestea pe realitatea istorica a iubirii dintre impetuoasa George Sand si delicatul Frederic Chopin.  Mi-a placut in mod deosebit jocul lui Hugh Grant si cum a reusit acesta sa-l portretizeze pe faimosul compozitor, delicatetea acestuia si uimirea lui in fata asaltului amoros al scriitoarei, inamorata de el pana peste cap. Nu stiu cata realitate istorica cuprinde (mai ales ca unele personaje ies „sifonate” din desfasurarea scenariului) insa filmul este cu adevarat reusit, reuseste sa-ti transmita pasiunea, starea de efervescenta creatoare a personajelor, se termina intr-o nota optimista – ma rog, pana la urma iubirea celor doi s-a dovedit a nu fi eterna, in zece ani se desparteau intr-un scandal general, se pare ca navalnica Sand n-a facut fata traiului cu bolnaviciosul Chopin si nici nu avea rabdarea sa-i menajeze acestuia sensibilitatea nativa. Cand, curand, Chopin murea, multi au acuzat-o pe George pentru grabirea mortii celebrului compozitor care a survenit la un an dupa ce drumurile lor s-au separat. M-a emotionat  cand dand search pe google, am gasit o fotografie a mormantului lui Chopin din Paris unde zilnic iubitori ai muzicii sale ii aduc la mormant flori proaspete.

Gandindu-ma la iubirile secolului XIX, mi-am adus aminte de un film ce mi-a placut mult, l-am vazut de vreo trei ori (nu l-am mai vazut in ultima vreme), despre inceputurile iubirii intre imparatul Franz Joseph si imparateasa Sissi, in care rolul frumoasei craiese e interpretat de Romy Schneider, e drept iubirea acestora nu s-a dovedit la fel de puternica si cei doi nu au ramas in memoria noastra iubindu-se pana la moarte si dincolo de ea, uniti si loali unul celuilalt precum cuplul regina Victoria – printul Albert, iubire despre a carei inceputuri povesteste filmul „Young Victoria” (Tanara Victoria)(2009) cu Emily Blunt si Rupert Friend in rolurile principale. Vom vedea o Victoria tanara si sprintara, cu totul diferita de venerabila doamna cernita din cartile de istorie. Mi-a atras atentia jocul lui Rupert Friend care reuseste sa creioneze intr-un mod foarte sensibil portretul unui print Albert timid, aristocratic si inteligent.
Si pentru ca tot am vorbit de filme de epoca, am nimerit de cateva ori peste serialul „Aniela„, m-a surprins placut intr-atat incat am inceput a-l urmari sistematic, are un scenariu bine gandit, joc actoricesc de calitate, decor si haine fara cusur. Si-au castigat un spectator nou, eu care nici nu sunt fana telenovele. Ma ajuta si faptul ca se gasesc si episoadele online pe www. acasatv.ro, nu sunt conditionata de o anumita ora si le pot pune sa le vizionez oricand doresc.
Voi ce mai urmariti? Poate aveti si alte recomandari de filme frumoase.

Comments (1)

  1. 24 martie 2010 - 20:32 Răspunde

    Ce frumos! Eu n-am mai apucat sa vad un fim bun de multa vreme. Unul pe care sa-l tin minte si sa ma impresioneze. De la „Legendele toamnei” incoace… nu-mi amintesc ceva demn de retinut. Ma multumesc cu seriale. De la „Dr. House” care ramane cel mai bun cu putinta din punctul meu de vedere… poate „Sotia perfecta” de pe Hallmark, cu Juliana Margulis.

Leave a comment

0 Shares
Share
Pin
+1
Share
Email