Primejdia iminenta a uciderii pruncilor i se reveleaza lui Iosif: tot intr-un vis „Scoala-te, ia Pruncul si pe mama Lui, si fugi in Egipt si stai acolo pana ce-ti voi spune, fiind ca Irod vrea sa caute Pruncul ca sa-L ucida.” (Mt. 2)
Fara a mai sta pe ganduri, dreptul Iosif isi ia familia si porneste in pribegie spre Egipt unde vor sta pana la moartea lui Irod.
Acesta asteapta reintoarcerea magilor, insa vazand ca acestia nu mai apar, plin de furie porunceste uciderea pruncilor din micul Betleem (Mt 2, 16). De ce de la doi ani si mai in jos? Pentru ca nu era sigur asupra varstei pe care o avea Pruncul. De la vizita magilor, e posibil sa fi trecut deja cateva luni, facandu-l si mai nesigur asupra varstei copilului cautat. In acest genocid, a murit, potrivit Traditiei , si preotul Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, incercand sa se opuna ucigasilor trimisi a semana moarte in micul satuc. Biserica Ortodoxa pomeneste acest mascru al inocentilor la 29 decembrie. Cifra de 14.000 pomenita in calendar este una simbolica, in satucul Betleem existand, probabil, in jur de 200 de copilasi pana in doi ani.
Anuntati fiind tot intr-un vis ca Irod a murit, Familia Sfanta se reintoarce. (Mt 2, 21) Nu se stabilesc in  provincia Iudeea din cauza situatiei politice foarte tulburi cauzate de masurile aspre luate de unul  Arhelau, unul din fii si urmasii la tron ai lui Irod cel Mare, si s-au indreptat spre provincia Galileea, stabilindu-se in Nazaret (Mt 2, 22 – 23).