Cuv. Ioan Iacob de la Neamt

Photobucket

 

Azi il sarbatorim pe Sfantul Ioan Iacob Hozevitul. Un sfant roman, contemporan cu epoca noastra. Exemplul lui ne arata ca sfintenia este accesibila omului modern, trebuie doar ca viata ta sa aiba un singut tel: iubirea – de Dumnezeu si de oameni.

Dar cine a fost acest sfant?
Nascut in 1913, a ramas orfan de mic, fiind crescut de bunica sa. Aceasta dorise foarte mult sa se calugareasca la batranete dar de dragul nepotului ramas singur pe lume si-a sacrificat aceasta dorinta pentru a-i purta de grija. A plecat la manastire la 20 de ani, in 1933, fiind primit in cinul calugaresc dupa trei ani, in 1936. Dornic sa traiasac pe aceleasi meleaguri pe care a trait Mantuitorul Hristos in viata Sa pamanteasca, a plecat in Tara Sfanta unde a trait initial in manastire, pentru ca, mai apoi, in 1953 sa se retraga definitiv in pustnicie, in pestera Sfanta Ana, de pe paraul Horat.
Daca vreti sa-l cunoasteti pe Sfantul Ioan Iacob Romanul (cum i se mai spune), va invit calduros sa cautati in librarii cartea sa „Hrana duhovniceasca”. Veti avea acces nemijlocit la gandurile, trairile, framantarile sale spirituale, dragostea sa de Dumnezeu si spiritul de fratie ce-l simtea fata de oameni. Veti cunoaste un suflet sensibil, de poet, si veti intelege mult mai bine esenta invataturilor crestine, privindu-i desenele simple si graitoare.

Exemple pilduitoare din viata sa puteti citi in faimosul „Pateric romanesc” al parintelui Ioanichie Balan unde veti gasi un interviu cu ucenicul sau apropiat cu care s-a nevoit in pustietate.
Trecut la Domnul in anul 1960, Dumnezeu a dorit sa-i descopere vrednicia, in anul 1980 fiind-i gasit in mormant trupul sau neputrezit si mirosind a buna mireasma. In 1992, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat sub numele de Sfantul Cuvios Ioan de la Neamt-Hozevitul, avand ca data a praznuirii, ziua adormirii sale, 5 august.

Sfinte Cuvioase Ioane, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi, pacatosii!

Comments (1)

  1. 5 august 2009 - 18:56 Răspunde

    Laurici draga nu stiu de ce nu pot scrie in cbox…iti las aici un mesaj.Te steapta un premiu la mine, te invit sa-l ridici.
    Pupici si o seara buna sa ai!

Leave a comment

0 Shares
Share
Pin
+1
Share
Email