Curry de miel –Sri Lanka style

Curry de miel

Curry de miel, o reteta culinara cu influente indiene, o mancare exotica si mestesugit condimentata 

Curry de miel

 

Reteta asta Curry de miel este tentativa mea de provocare Daring Cooks pe luna aceasta – tema era mancarea indiana, in special apam si frunzele de curry. Apam sunt un fel de…clatite din lapte de nuca de cocos si orez si da, am ratat provocarea pentru ca n-am gatit apam (n-am mai apucat mai corect spus) care era chiar provocarea ci felul de servit in apam (de fapt, unul din feluri) – miel cu curry.
In primul rand greu de gasit la noi ingredientele (cel putin in Sibiu), cu chiu cu vai am gasit lapte de nuca de cocos la naturisti dar doar sub forma de pudra, de  tamarind nici vorba, asa ca am gatit cu ce aveam la indemana, pot spune ca iese o mancare foarte aromata si diferita, initial m-a izbit oarecum neplacut gustul, era prea diferit fata de cum stiam eu ca ar trebui sa fie. Dar pe urma mi-a placut mult. Nu sunt sigura ca ce se gaseste la noi sub forma de pudra de curry chiar e frunza de curry, in reteta originara se puneau frunze proaspete de curry tocate.
In fine, trebuie sa-i multumesc lui Mary ca datorita ei am reusit si eu sa gust ceva ce aduce asa ca o tentativa de bucatarie indiana. Promit sa ma apuc intr-o zi (cat de curand) sa fac si apam.
Curry de miel

Curry de miel –Sri Lanka style

Tip de reteta: fel principal
Bucatarie: indiana
Timp de preparare: 15 minutes
Timp de gatire: 1 hour
timp total: 1 hour 15 minutes
portii: 4
Autor: Laura - www.casutalaurei.ro
Curry este o mancare de origine indiana, savuroasa, o simonie exotica, plina da arome
Print

Ingrediente

  • kg o jumatate de carne de vaca sau miel
  • 250 grame ceapa taiata foarte marunt
  • o lingura ulei de masline
  • un ardei iute verde fin tocat
  • o lingurita turmeric
  • o lingurita de sare
  • 120 ml lapte de cocos
  • o lingura pulpa de tamarind n-am avut
  • 60 ml apa fierbinte
  • 720 ml apa
  • amestec de condimente uscate format dintr-o lingurita de orez alb tip raw o lingurita seminte de coriandru, o lingurita de seminte de chimen, o bucata de scortisoara sub forma de baton si nitel cardamom.

Mod de preparare

  1. Carnea o taiem in bucati mai mici. Intr-o tigaie deja asezata pe foc, incalzim la foc mediu amestecul de condimente uscate, neaparat sa mestecam in acest timp continuu sa nu se arda.
  2. Adaugam peste condimente uleiul, asteptam sa se incalzeasca si adaugam si carnea de miel. Le-am lasat sa se….carcaleasca bine, dupa care am mai adaugat si curry, ceapa, prajim in continuare, adaugam sarea, mai lasam sa se prajeasca pana cand carnea prinde o culoare frumoasa, rumena.
  3. E momentul propice pentru niscaiva lapte de nuca de cocos ai apa, turnate peste carnea sfarainda.
  4. Lasam sa fiarba la foc mic si acoperit cu un capac…sa zicem vreo ora, timp in care aromele se vor patrunde bine iar carnea va avea o textura frageda.
  5. Eu am adaugat si nitel piper la sfarsit pentru ca mi s-a parut ca merge.

Notite

Am servit acest curry cu garnitura de orez gatit simplu.

Pregatim ingredientele…

Curry de miel –Sri Lanka styleCurry de miel –Sri Lanka style

Carnea se gateste laolalta cu condimentele…

Curry de miel –Sri Lanka styleCurry de miel –Sri Lanka style

Iep!!! Am adaugat si laptele de cocos… Gustam….Ok, pot sa spun ca gustul ma surprinde, e nitelus dulce, asa ca m-am hazardat sa pun si nitel…piper. Ok, e mai bine. In reteta originara, carnea se scalda la sfarsit in destul de mult lichid (incat incepe sa semene cu o ciorba), eu am lasat mult sa scada pentru ca….asa imi place mie.

Curry de miel –Sri Lanka style

Trebuie sa recunosc ca la inceput n-am fost sigura ca imi place, gustul e atat de diferit fata de ce sunt obisnuita…si dupa cum v-am spus, asta nu e gustul care trebuie, caci destule ingrediente lipsesc. Doar ca odata ce m-am pus pe mancat (cu garnitura de orez simplu), am descoperit ca-mi place si desi nu suntem fani curry, am reusit sa mancam tot – tot.
O mancarica ciudata dar buuuuuna rau.
P.S. Si pentru cititorii mei sunt perspicaci, e doar o formalitate sa adaug ca reteta e din Sri Lanka :D.

Curry de miel –Sri Lanka style

Comments (3)

  1. 1 septembrie 2011 - 07:19 Răspunde

    Arata foarte bine.
    Te-am trecut in lista mea de blogroll.
    Daca iti face placere, viziteaza si blogul meu.

Leave a comment

34 Shares
Share29
Pin3
+12
Yum
Share
Email