Cotlet in sos Singapore

Cotlet in sos Singapore

Cotlet in sos Singapore

Preparatul asta face parte din seria „aceeasi Marie, alta palarie”. De obicei, imi place sa mananc gratar dar ma mai plictisesc si atunci imi place sa variez cu ajutorul condimentelor, a unui sos mai exotic pe care sunt curioasa sa-l testez. Daca mai e o reteta si care se prepara rapid, imi merge direct la suflet. Reteta asta am gasit-o in revista „Secretele bucatariei”, cotletul e delicios si aromat mai ales daca se respecta indicatia de a fi tinut in folie cateva minute inainte de a fi consumat, sosul este interesant, nu e cel mai bun care l-am gustat vreodata dar da o nota exotica mancarii intregi si e suficient de bun cat sa-l mai incerc si alta data, poate si cu alte preparate cu care mi se pare mie ca ar mai merge (cred ca l-as incerca cu peste de pilda).

Pentru cotlet, avem nevoie:

  • cotlet cu os – bucata intreaga – cam 600 gr pentru patru portii
  • o lingurita boabe de piper negru
  • o lingurita boabe proaspete de piper verde
  • 4 boabe de coriandru
  • un fir de rozmarin
  • sare de mare
  • o lingura ulei 
  •  002008

In mojar, pisam piperul si coriandrul, maruntim si piperul verde. Ungem carnea cu ulei pe ambele fete si presaram condimentele maruntite, presam usor sa se lipeasca de carne. Punem cotletul pe gratarul incins, dureaza cam jumatate de ora pana e gata dar trebuie sa intoarcem bucatile de cateva ori pe o parte si pe cealalta. Cand e gata, se ia de pe foc si se lasa sa se odihneasca. In general, e regula ca orice gratar sa fie lasat 5 minute dupa ce e luat de pe foc, eventual sa fie invelit in folie alimentara pentru ca sucul sa revina in carne si sa o faca suculenta – altfele posibil sa fie prea uscata. Cat timp carnea se face pe gratar,a vem suficient timp sa facem si sosul Singapore pentru care avem nevoie de:

  • 100 ml supa
  • 5 linguri vin de orez
  • 2 linguri sos de soia
  • 3 linguri sos de stridii
  • ghimbir (cam 10 grame) decojit si dat pe razatoarea fina
  • o lingura jumatate de boabe de piper
  • o jumatate de lingurita de amidon de porumb
Intr-o tigaie fara ulei, prajim piperul dupa care adaugam supa si vinul de orez, sosul de soia si de stridii, ghimbirul si lasam la fiert, mestecand din cand in cand. Luam un polonic din sosul ce fierbe si-l amestecam intr-un blidisel cu amidonul pana nu mai raman cocoloase, turnam inapoi in sos si lasam sa fiarba, mestecan foarte des, pana se ingroase compozitia – se va intampla destul de repede asa ca fiti cu ochii in patru. Punem deoparte si lasam sa se raceasca

010
Partea finala: pe o farfurie, asezam cotletul, il saram si-l stropim din belsug cu sos. Am pregatit foarte rapid si niste ciuperci sote: le-am taiat felii mari, le-am pus la calit in ulei incins pana au ineput a se inmuia, apoi am turnat si putin vin, le-am lasat sa fiarba laolalta zece minute pana scade lichidul, saram piperam. Ciupercile s-au potrivit la fix cu sosul Singapore, s-au „imprietenit” imediat in farfurie.

Comments (2)

  1. 7 februarie 2013 - 10:10 Răspunde

    Ce bine arata, suculent si rumenit!

  2. 7 februarie 2013 - 12:19 Răspunde

    vreau…e pranzul ! 🙂

Leave a comment

1 Shares
Share
Pin1
+1
Yum
Share
Email