Copiii lui Iacov: Dan, Neftali, Gad, Aser, Isahar, Zabulon

Acesti frati sunt mai putin pomeniti nominal in povestirea lui Iacov, ii intalnim mai degraba sub denumirea generica de fiii lui Iacov.
Desi cu mame diferite, Dan si Neftali, fiii Bilhai, Gad si Aser, fiii Zilpei si Isahar si Zabulon, fiii Liei – ei par sa fie totusi un grup unit (alaturi de ceilalti fii ai Liei) –

gandesc, actioneaza, se sfatuiesc ori fac tot soiul de „nazdravanii” (mai grave ori mai putin grave) impreuna.

Asa s-a intamplat si in cazul atacarii cetatii Sichem si in cea a vinderii lui Iosif ca sclav. De o mentiune speciala se „bucura” totusi fiii Bilhai si Zilpei despre care se mentioneaza, in mod deosebit, ca erau parati de Iosif tatalui lor cand acestia faceau prostii (Fac. 37, 2).

Este foarte probabil ca acestia  erau pe deplin integrati in grupul unit de frati, rolul de lideri  fiind atribuit fiilor mai mari ai Liei: Ruben, Simeon, Levi si Iuda care sunt, de altfel, mentionati de cele mai multe ori ca si initiatori ale multora din idei, nazdravanii si diverse intamplari. Un grup atat de sudat inca din copilarie, nu putea sa nu ramana astfel si la varsta adulta – pe Dan, Neftali, Gad, Aser, Isahar si Zabulon ii reintalnim la maturitate ca facand parte din grupul trimis de Iacov in Egipt ca sa cumpere hrana si unde vor rememora, cu regret, fapta comisa cu decenii inainte impotriva fratelui lor doar ca, pe urma, sa aiba surpriza de a-l descoperi in persoana primului-ministru.

Un sumar portret al fiecaruia din acesti fii avem totusi in cuvantul – proorocie rostit de Iacov inainte de moarte. Cuvintele sale sunt insa insuficiente pentru a alcatui un portret amanuntit, motiv pentru care, pentru a face o caracterizare cat de cat amanuntita asupra acestor fii si a semintiei la care dau acestia nastere, trebuie sa ne agatam de fiecare amanunt metinonat de Biblie. Foarte pe scurt mentionez si locul pe care fiecare semintie ce se naste din acesti fii ai lui Iacov o va ocupa la intoarcerea neamului lui Israel din Egipt in Canaan.
Dan este „sarpe la drum, vipera la poteca” (Fac. 49, 16) – caracterizarea probabila: fire rabdatoare insa, in acelasi timp, razbunatoare, care nu iarta si nu uita raul facut – iar semintia sa are la baza pe unicul sau fiu, pe Husim (Fac. 46, 23), semintia sa mostenind tinutul de la Tora la Iopi (Iosua 19, 40 – 48) de marimea caruia, nefiind insa multumiti, si l-au marit prin razboi pana la Lesem (Iosua 19, 46 – 47).
Neftali, „cerboaica sloboda” – probabil o metafora pentru un temperament vioi si nelinistit, pasionat fie de cantari sau de poezie caci „el rosteste graiuri minunate” (Fac. 49, 21), a avut patru fii: Iahteel, Guni, Ieter, si Silem (Fac. 46, 24) iar semintia sa va ocupa teritoriul de la Helef la Iordan (Iosua 19, 32 – 39).
Aser, „painea cea grasa” (Fac. 49, 20), prin urmasii sai: Imna, Isva, Isvi, Bria si sora lor Serah (Fac. 49, 17) si urmasii acestora,  va stapani un teritoriu de la Helcat pana la Tir (Iosua 19, 24 – 31).
Isahar, „asinul cel voinic” dar care „vazand ca odihna e buna si tinutul sau gras, isi pleaca umerii sub povara si se face barbat platitor de bir” (Fac. 49, 14-15) – aluzie si avertisment pentru un barbat harnic dar cu inclinatie spre leneveala –  are patru fii Tola, Fua, Iasub si Simron (Fac. 46, 13) ai caror urmasi vor primi prin tragere la sorti zona de la Izreel pana la Iordan (Iosua 19, 17 – 23).
Zabulon „va locui langa mare, va da liman corabiilor si marginea hotarului lui va fi pana la Sidon” (Fac. 49, 13) prin urmasii fiilor sau:  Sered, Elon Iahleel  (Fac. 46, 14)  va fi peste secole parte la impartirea Canaanului prin tragere la sorti primind teritoriul de la Sarid la Betleem (Iosua 19, 10 – 16).
Semintiile tuturor acestora vor primi la intoarcerea din Canaan, pamantul de la Iordan pana la Marea Mediterana (Iosua 13, 7).
Gad, „stramtorat va fi de cete inarmate dar le va stramtora si el pas cu pas” (Fac. 49, 19), are nu mai putin de sapte fii: Tifion, Haghi, Suni, Etbon, Eri, Arodi si Areli (Fac. 46, 16), semintia ce se va ridica din acestia va primi la reintoarcerea in Canaan parte din pamantul de la rasarit de Iordan, tinut pe care il va imparti cu semintia lui Ruben si cu jumatate din semintia lui Manase (Iosua 13, 8).

Comments (0)

Leave a comment

1 Shares
Share1
Pin
+1
Share
Email