Ciuperci in stil chinezesc
|

Ciuperci in stil chinezesc

Ciuperci in stil chinezesc, un preparat simplu, o reteta gatita in stil chinezesc, reteta vegana, de post.

Ciuperci in stil chinezesc

Prima oara cand am gustat genul asta de mancare, eram la un pranz in oras, intr-un fel de fast food care ofera si mancare normala, gatita.

Aspectul m-a intrigat nitel. Legumele erau scaldate intr-un soi de gelatina nesolidificata. Zic gelatina pentru ca termenul mai concret de…mucilagiu i-ar putea face pe multi sa nu mai treaca de acest prim pasaj. Mi-am invins o initiala retinere. Am comandat fix acel fel de mancare – pui chinezesc cu muguri de bambus – asa se numea parca. Si mi-a placut. Dovada ca incerc sa o reproduc acasa.

Eu am numit mancarica ciuperci in stil chinezesc. Dar la fel de bine o puteam denumi legume in stil chinezesc, asta pentru ca puteti folosi si alte legume. In special amestecuri de legume merg gatite in acest stil. Daca mai folositi si legume pe care obisnuiesc chinezii sa le foloseasca, gen morcovi, broccoli, telina, bambus, varza, e perfect.

In general, pentru ingrosare, chinezii folosesc amidon de porumb care dau sosului un aspect translucid, interesant.

In reteta de fata folosesc faina de arorut – poate n-ati auzit de ea. De aceea vreau sa va conving s-o incercati. Argumentele mele le gasiti in Cinci folosinte inteligente pentru faina de arorut . Faina de arorut este ingredientul cheie pentru obtinerea acelui muius transparent si gelatinos.

Ciuperci in stil chinezesc – reteta completa, printabila

Ciuperci in stil chinezesc

Ciuperci in stil chinezesc

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Desi o gatisem pentru mine ca reteta de post, mancarica asta a avut mare succes la baietii mei. Nu ma asteptam la asta dar a fost o constatare placuta.
timp de pregatire 5 minutes
timp de gatire 20 minutes
timp total 25 minutes
fel de mancare fel principal
bucatarie chinezeasca
portii 2 portii
calorii 103 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 500 gr. ciuperci
  • 1 bucata ceapa
  • 1 bucata ardei - eu am folosit ardei uscat cumparat de la naturisti
  • mugur de bambus - n-am avut deci n-am folosit
  • 1 bucata ceapa verde
  • lemongrass eu am pus cimbru (mda, nu e prea chinezesc dar...e la indemana)
  • 1 - 2 linguri faina de arorut dizolvata intr-o cana apa rece
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Optional

  • carne de pui - normal cand nu tineti post. caz ca folositi carne, o puneti la calit alaturi de ceapa si ardei, apoi turnati apa si fierbeti pana carnea e gata. Abia atunci adaugati

Mod de preparare
 

  • Ciupercile le taiem fie in patru daca sunt mai mari fie le injumatatim si le punem la fiert in apa cu sare pana cand se inmoaie.
  • Curatam ceapa si o taiem marunt.
  • Cand ciupercile sunt gata, le scurgem printr-o sita.
  • In aceeasi oala in care am fiert ciupercile (mda, n-am vrut sa mai murdaresc alt vas), am turnat putin ulei, l-am incins si am pus ceapa taiata marunt, ardeiul, le-am calit nitel, apoi am tunat putina apa si le-am lasat sa fiarba vreo cinci minute.
  • Intr-un blidisel, am pus doua linguri de faina de arorut peste care am turnat putin cate putin apa in timp ce amestecamca sa omogenizez si sa zdrobesc eventuale cocoloase de faina.
  • Am adaugat in oala ciupercile fierte, peste am adaugat faina dizolvata in apa, verdeata, piper.
  • L-am lasat sa fiarba pana cand muiusul a inceput sa capete textura gelatinoasa.
  • Am potrivit la gust cu sare - de fapt am verificat daca mai era nevoie de sare.
  • Ceapa verde am curatat-o si spalat-o, am taiat-o in inele nu foarte subtiri dar nici groase pe care le-am presarat in farfurie peste ciupercile aburinde. Ii da o nota de prospetime binevenita si o pata de culoare revigoranta.
  • Gata:)

Notite bine de stiut

O optiune buna si usoara pentru aceasta reteta este sa folositi in loc de ciuperci legume congelate - special amestecuri de legume specific chinezesti. Pe piata se gasesc astfel de pungi si sunt grozave cand vrei o mancare mai atfel rapida si hranitoare.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Am mancat mancarica alaturi de nitica mamaliga, ceea ce ar face orice iubitor de mancare chinezeasca sa se isterizeze.

Mmmm, sorry dar mie mi-a placut combinatia:)

 

Similar Posts

3 Comments

  1. Buuna de te lingi pe degete. Vad ca ai asezonat-o cu mamaliguta. Cum nu am faina aia minune, ma duc sa vad daca gasesc prin camara un plic de amidon. O sa fac maine ca tot stau acasa. Multam!

Dă-i un răspuns lui Laura Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.