Ciorba de miel
| |

Ciorba de miel – varianta vintage a la 1925

 Ciorba de miel, reteta culinara vintage, din cartea de bucate a bunicii, de la 1923, o reteta gustoasa, cu ingrediente naturaleCiorba de miel

Prietenii mai vechi ai Casutei Laurei cred ca-si mai aduc aminte de o rubrica pe care o aveam in care publicam fragmente dintr-o carte de bucate veche, de la 1925, a unei doamne Comsa. Cine era doamna Comsa? O „femeie romana” care absolvise Institutul Damen – Stift din Viena, o scoala in care tinerele fete invatau la mod – sa zicem – profesionist, arta menajului si a tinerii unei case. Amanunte despree intentiile ei cand publica aceasta editie a cartii gasiti aici, toata seria scrisa pana acum am grupat-o in sectiunea Gospodarie Vintage. Eu una zic ca merita citita, chiar daca unele lucruri de acolo sunt oarecum depasite (insa altele nu), merita sa citim fie si numai pentru parfumul lor de odinioara, pentru grija pe care o ghicesti in spatele fiecarui capitol (cele gen  despre aranjarea mesei pentru cafea cu lapte de exemplu sunt totale) sincer cand o citesc, imi trec prin fata ochilor chipul bunicii si strabunicii mele (care a murit pe la 95 de ani si am apucat s-o prind), femei care aveau chiar mentalitatea aceea descrisa in carte de  „albina silitoare”  a familiei  (ha, nu ca noi n-am avea dar parca…altfel).

De Pasti, am zis sa incerc reteta doamnei Comsa de „Ciorba de maruntae” (ortografia e cea originara) dar nu m-am putut abtine sa nu modific conform propriei stiinte, reteta de la mama de ciorba de miel fiind una din favoritele mele. Doamna Comsa isi incepe foarte brusc toate retetele dar noi o luam usurel, cu ingredientele la enumerare.

Ciorba de miel – reteta completa, printabila

Ciorba de miel

Ciorba de miel

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Ciorba de miel - varianta vintage a la 1925
fel de mancare Supe si ciorbe
bucatarie usoara
calorii 79 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • organe de la un miel mama foloseste partial organe (in fapt resturi taiate pe ici pe colo din carnea pe care o pune in drobul de miel) dar si capul de miel.
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 eadacina patrunjel
  • 1/4 radacina telina
  • 1 frunza dafin
  • patrunjel frunze verzi
  • piper boabe
  • ienibahar
  • sare
  • 2 linguri faina

Mod de preparare
 

  • "Ferbem maruntaiele unui miel, sau jumatate din maruntaele unui vitel, in 2 kg. apa, punand si 15 - 20 boabe piper, ienibahar, o foaie de dafin, o ceapa, frunze de patrunjel verde si o radacina morcov, una de patrunjel, precum si o lingurita sare; dupa ce sunt ferte, scoatem maruntaiele pe o scandura sa se raceasca, apoi le taiem in forma de taietei." (d-na Comsa)
  • Eu am pus doar carnea la fiert in doi litri de apa, am lasat-o sa fiarba si am spumuit la nevoie iar cand carnea s-a fiert, am scos-o si am pus-o deoparte si abia atunci am adaugat legumele deja taiate si pregatite, piperul, ienibaharul, foaia de dafin si sarea. 
  • Cand carnea s-a ...racorit nitel, am taiat-o sa fie mai marunta - bucatele mari cat sa poata fi luata usor in lingura (inclusiv carnea de pe capul de miel - oricum cand o desprinzi de pe os se marunteste) si am adaugat-o din nou in ciorba.
  • "Facem un rantas dintr`o lingura untura si 2 linguri faina; cand rantasul este bine rumenit, ii adaogam o ceapa, taiata marunt; cand s-a prajit si ceapa, strecuram supa in care au fiert maruntaiele, peste rantas, mestecand sa nu se formeze cocoloase, apoi punem si maruntaiele taiate, patrunjelul verde tocat, precum si o jumatate coaje de lamaie rasa, lasand sa mai fiarba circa 10 minute." (d-na Comsa)
  • Acum eu va spun sincer, nu sunt adepta rantasului iar in ultimii ani am dezvoltat metode de a gati in care ocolesc cat pot prajelile, nici nu ma indoiesc ca i-as oripila pe unii....mari stiinciosi in arta gatitului dar asta imi pasa mai putin atata vreme cat mancarea iasa buna si cade bine la stomac (de pilda sotul meu nu suporta sosurile cu rantas si bulion dar cele gatite de mine cu putin amidon le tolereaza fara probleme). 
  • Am zis totusi sa respect reteta dar am facut-o putin diferit: am prajit (foarte putin) ceapa in doua-trei linguri ulei, am adaugat faina, am amestecat si am adaugat un polonic de lichid clar din ciorba care fierbea pe un ochi alaturat al aragazului, am turnat lichidul incet amestecand pentru a omogeniza si a preveni formarea de cocoloase.
  • Turnam tot amestecul astfel format in ciorba de miel si lasam sa mai fiarba 10 minute
  • "In caz cand ciorba ar fi prea groasa, o subtiem cu putina apa si inainte de a servi la masa, o acrim cu zeama de lamaie sau cu otet de vin."(d-na Comsa)
  • Potrivim la gust, ciorba se poate acri cu zeama de lamaie, otet sau putin bulion (doua - trei linguri).

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

[su_divider top=”no” style=”dotted” divider_color=”#9dbd6f”]

Ciorba de miel

Ciorba de miel - making of

Pofta buna!

Similar Posts

6 Comments

  1. Daaa, sigur ca imi aduc aminte de retetele d-nei Comsa!!!Si cum imi place tare mult ciorba&carnea de miel sigur o sa o fac si eu!Multam fain de reteta!O zi buna!

  2. Laura ce faci tu e sacrilegiu; de ce pui faina ? kah !
    sa nu pui loboda stevie si LEUSTEAN e ca nunta fara lautari . d-aia au pus ovreii pastele primavara ca sa folosesti buruieni RO cat cuprinde; ia incearca asa si n-ai sa mai manci fara; neaparat o legatura de leustean taiat dupa ce ciorba se raceste la 50gr ;

    1. :)))) Ovreii nu prea au iarna ca la noi – la ei e un fel de toamna ploioasa – si bineinteles ca faina poate fi exclusa, cel putin eu o fac din motive de silueta. Mama si soacra si acum pun faina iar reteta e dintr-o carte din 1925 si am tinut sa pastrez originalul, vroiam sa testez reteta cum era in vremea respectiva. Nu ma omor dupa leustean, prefer patrunjelul sau tarhonul dar sotul isi pun leustean. Soacra e obsedata de stevie, mie nu-mi prea place, pun doar pentru ca are fier si e buna pentru copii.

Dă-i un răspuns lui Laura Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.