Chec cu lamaie si mac (reteta video atasata)

Chec cu lamaie si mac

 

“Daca ai checul asta – ciripea deunazi soacra-mea cu gura plina – nici nu-ti mai trebuie cozonac”. Si zau ca are dreptate. Acest chec cu lamaie si mac este gustos, consistent si se face foarte repede, maxim o ora.

Chec cu lamaie si mac

In cartea principesei Margareta, reteta aceasta este propunerea surorii sale, principesa Elena, eu una va propun doua variante: cea originala cu sirop de zahar si lamaie si cea fara sirop – asa cum imi place mie. Daca adaugati si sirop de zahar cu lamaie, prajitura va fi mai dulce, mie nu mi s-a parut ca ar mai avea nevoie. Delicios alaturi de un ceai cu lamaie. Mai jos aveti atat reteta video, cat si reteta printabila.

Chec cu lamaie si mac – reteta

Chec cu lamaie si mac

Chec cu lamaie si mac

Tip de reteta: Desert
Autor: Laura - www.casutalaurei.ro

Reteta delicioasa de chec cu lamaie, prezentata si in format video

Print

Ingrediente

  • 225 gr. unt la temperatura camerei
  • 225 gr. zahar
  • 4 oua
  • 225 gr. faina cernuta
  • 1/2 plic praf de copt
  • coaja rasa de la o lamaie galbena
  • 2 – 3 linguri seminte de mac
  • esenta de lamaie (optional daca nu vreti sa mai adaugati la sfarsit siropul de zahar cu lamaie)

Mod de preparare

  1. Incingem cuptorul la 200 grade C.

  2. Intr-un bol mixam voios untul cu zaharul, adaugam unul cate unul ouale, - nu-l adaugam pe urmatorul pana ce primul nu s-a incorporat si tot asa pana am pus toate ouale.

  3. Adaugam faina cernuta laolalta cu praful de copt, mixam din nou pana ce omogenizam aluatul.

  4. Adaugam coaja de lamaie rasa si, eventual, esenta de lamaie (aceasta din urma doar daca nu aveti de gand sa adaugati la sfarsit siropul de zahar) pentru un plus de aroma.

  5. Cand compozitia s-au omogenizat, este momentul sa pregatim forma de chec pe care o tapetam cu hartie de copt inainte sa turnam si sa nivelam cu grija compozitia.

  6. Coacem la cuptor cam 40 de minute – zice in reteta – la mine dupa patruzeci de minute nu era inca gata, asa ca am marit focul si am mai tinut-o acolo vreun sfert de ora- depinde mult de aragaz; verificati-o si voi dupa 40 de minute si faceti-i testul cu scobitoare – adica luati o scobitoare de lemn si infigeti-o in mijlocul checului: daca scobitoarea iese curata, e gata, daca iese cu urme de aluat pe ea, mai are nevoie de coacere, asa ca o mai bagam nitel la cuptor si o verificam iar dupa 10 minute.

  7. Siropul de lamaie - Daca va doriti sa insiropati checul ca in reteta originala, nu puneti esenta de lamaie in aluat si, in timp ce checul se coace in cuptor, cu zece minutte inainte de timpul in care estimati ca e gata, puneti la fiert laolalta intr-un ibric 100 ml apa, 200 grame de zahar si sucul stors de la doua lamai, le lasam sa fiarba 10 minute. Cand scoatem checul de la cuptor (normal ca ne-am asigurat inainte ca e gata), il intepam cu furculita si turnam siropul deasupra cu grija, asteptand cateva clipe sa fie absorbit. Cica e musai ca atat checul cat si siropul sa fie foarte fierbinti pentru ca “fuziunea” dintre ele sa fie – miam miam – optima.

Chec cu lamaie si mac – reteta video

Ne facem niste ceiuc, taiem checul felii si ne mandrim cu asa bunatate inaintea prietenelor cazute in admiratie.

Comments (6)

  1. 23 aprilie 2011 - 08:06 Răspunde

    Sarbatori cu pace in suflet si in casa,sarbatori pline de bucurie , cu toti cei dragi in jurul mesei !

  2. 23 aprilie 2011 - 17:30 Răspunde

    Paste fericit si numai bine!
    Hristos a inviat!

  3. 24 aprilie 2011 - 08:41 Răspunde

    Multumesc frumos!!! Sarbatori fericite si voua alaturi de cei dragi! :)))))))

  4. 5 mai 2011 - 04:31 Răspunde

    Arata asa bine checul asta, trebuie sa il fac si eu, si astept si cartea de bucate a principesei Margareta pe care mi-o trimit ai mei 🙂 Multumesc pentru vizita, sper sa iti placa si cupcakes-urile mele 🙂

Leave a comment

181 Shares
Share179
Pin
+12
Yum
Share
Email