Casuta de turta dulce

Casuta de turta dulce

Casuta din turta dulce e unul din visurile secrete, de iarna al oricarui copil……
imageimage

Lume, lume! S-a pus gasca bloggerimii culinare la mosmondit planuri de chinuit cititorii, ademenindu-i cu minunate bunatati de Craciun cu ceva zile inainte de marea sarbatoare.  Fiecare vine cu propria fantezie gustoasa, de la sarmale la dulciuri de tot felul. Cu prilejul asta, mi-am amintit e minunata Casuta de turta dulce pe care am pregatit-o acum patru ani. Ho ho, ce vremuri! Nu eram inca invadata de topaiala iubitilor mei fii si aveam timp pentru lucruri de finete. Mi-am mai propus sa refac casuta, n-am apucat inca – din motive foarte practice: e mult de munca si, o data reperata de nazdravanii mei, sigur –arn avea  viata mai lunga de…..sa zicem….un minut. Asa ca deocamdata, anul asta, m-am marginit doar la turta dulce simpla pe care au devorat-o inainte de a apuca s-o glazurez. Nu pot sa-i condamn, reteta asta e pur si simplu delicioasa.
Si apropo de casuta, pentru sablon am folosit modele de pe net, sunt foarte frumoase si diverse, le-am decupat in carton si le-am folosit pentru a da forma aluatul de turta dulce inainte de a o pune la copt. La final e nevoie de sase bucati: 2 fete, 2 laterale si doua bucati de acoperis, dupa inspiratie si model pot fi mai multe sau mai putine, va invit sa vedeti cateva patternuri aici.
Despre sablonu folosit de mine: tiparul din reteta originara  era alcatuit din sase decupaje: doua pentru peretele  din fata si din spate al casutei 12 cm la baza, 7 cm marginea pana cand incepe sa se incline, partea inclinata avand o lungime de 15 cm pe fiecare parte pana se intalnesc intr-un punct; doi pereti laterali avand 7 cm lungime si 9 cm latime; acoperisul alcatuit din doua placi de 17 cm lungime si 13 cm latime. MIe mi s-a parut cam mic, asa ca am trecut la proiectarea propriului sablon, ceva mai maricel: peretele din fata si din spate are baza de 20 cm, inaltimea pana la inceputul inclinarii am proiectat-o de de 10 cm iar partea inclinata de 18 cm atat intr-o parte cat si in cealalta. Acoperisul este format din doua dreptunghiuri cu o lungime de 20 cm si latime de 16. Peretii laterali au o latime de 10 cm si lungime de 14. Mi se pare mult mai distractiv sa-ti croiesti propriul sablon dar daca nu aveti chef, gasiti o gramada de modele pe internet.
Casuta de turta dulce

Casuta de turta dulce

Tip de reteta: Dulciuri
Autor: Laura - www.casutalaurei.ro
Casuta de turta dulce, visul oricarui copil (si adult), reteta explicata pas cu pas. Incercati, e o activitate distractica si de netagaduit delicioasa
Print

Ingrediente

Aluat de turta dulce

  • 250 gr . unt
  • 200 gr . zahar tos brun
  • 600 g . faina
  • o canita de miere
  • un plic praf de copt
  • o lingurita scortisoara
  • o lingurita nucsoara
  • 2 cuisoare proaspat macinate

glazura folosita pentru imbinarea fetelor casutei

  • 2 albusuri
  • 500 gr . zahar pudra

decor

  • 1 albus
  • 250 gr . zahar pudra
  • rulouri de ciocolata tip Finetti
  • M bombonele colorate tip &M
  • bilute argintii de zahar
  • in orice alte elemente decorative va mai vin cap

Mod de preparare

Turta dulce

  1. Incalzim cuptorul la 200 grade C.
  2. Intr-o craticioara, punem pe foc la topit untul ci mierea si zaharul tos. Separat intr-un bol, cernem faina cu praful de copt, scortisoara, cuisoarele si nucsoara.
  3. Cand untul, zaharul si mierea s-au topit intr-un fel de sos omogen, il turnam peste faina amestecand cu o lingura de lemn pana intreaga coca se omogenizeaza. “Daca nu se leaga, se adauga un strop de apa.”" ne sfatuieste autoarea retetei. Nu a fost nevoie, totul a mers perfect pana acum.
  4. Rupem un sfert din aluat si-l asezam pe o bucata de foaie de copt unde il intindem cu facaletul, sa ajunga a avea grosimea a doua monede.
  5. Punem sablonul deasupra aluatului si taiem cu un cutit forma respectiva, inlaturand excesul de aluat din jurul formei.
  6. Inlaturam sablonul de carton de deasupra aluatului pe care, asezat in tava, il bagam la cuptor pentru 12 minute, “pana devin ferme si putin mai inchise la culoare pe margini”" – ei, da, nu procedati ca mine, mi s-a parut mie ca n-ar fi facut suficient facut si l-am mai lasat; dupa trei minute era cam parlit. M-am invatat minte si la urmatoarele, le-am tinut cat trebuia. Nu va speriati daca scotandu-le din cuptor, le veti vedea cam moi si improprii de a deveni o casuta. Daca le lasati sa se raceasca, veti constata ca se intaresc (deci puneti-le pe o suprafata foarte neteda ca sa nu se raceasca strambe).
  7. Cat se raceste turta, preparam glazura din:

Glazura

  1. Amestecam albusurile cu zaharul pudra pana obtinem o pasta groasa si moale pe care o acoperim ermetic cu un ceolofan pana in momentul folosirii pentru a nu se usca.

Casuta de turta dulce

  1. Turta o data racita, trecem la ornarea celor sase fatete.
  2. Pentru aceasta faza, am folosit la glazura: un albus, 250 gr. zahar pudra, rulouri, bombonele colorate, bilute argintii, alte dulciuri decorative.
  3. Punem glazura intr-un piston special pentru asa ceva (la fel de bun poate fi un sprit sau un simplu cornet din hartie de copt taiata usor la varf) si, folosindu-ne imaginatia, putem orna casuta cum ne pofteste sufletelul.
  4. Cu ajutorul glazurii, eu am trasat ferestrele, am lipit bombonele pe fatade si pe acoperis, am lipit rulourile de ciocolata pe post de usi (punem putina glazura pe rulou si lipim), am pus si un bradulet ornat cu frisca si bilute argintii de zahar, am lipit bombonele pe placile acoperisului, fixandu-le intr-un strop de glazura.
  5. Dupa ce decorul s-a uscat, trec la asamblarea casutei.
  6. Pun glazura pe marginile peretilor si ii unesc.
  7. La colt pun si un borcan care sa sustina peretii pana ce glazura se intareste si ii fixeaza.
  8. Nu treceti mai departe pana nu se intaresc lipiturile.
  9. Acum e momentul sa asezam acoperisul. Cu spritul intindem de-a lungul muchiei un strat gros de glazura.
  10. Punem prima placa, apoi a doua, si ca sa fim siguri ca toata silinta noastra nu va fi in zadar cand casuta o va lua la vale, va trebui sa tinem pret de cateva minte totul presat in maini, pana ce glazura se intareste cat de cat. Eu am tinut presate cele doua placi ale acoperisului, sustinand in acelasi timp si peretii, in asa fel incat pana nu s-au mai uscat imbinarile, acoperisul nu a apasat cu toata greutatea sa peste peretii laterali si cei din fata si spate.
  11. O lasam sa se usuce, eventual peste noapte. A doua zi…..
  12. Am asezat-o cu grija pe o tava de inox (n-am chef sa ma risc s-o stric de fiecare data cand o mut), am mai preparat niste glazura (daca v-a mai ramas din cea veche, o folositi pe aceea) si am acoperit eventualele imperfectiuni, am facut turturii pe marginea acoperisului, tinand pistonul perpendicular miscand sus – jos ca sa iasa colturi ascutita sau macar niste dantele dragalase.
  13. Am mai tras o dara de glazura pe coama casei si am lipit bombonele.
  14. Tusa finala: am presarat zahar pudra, atat pe acoperis cat si in fata casutei de turta dulce si am plasat si acolo din loc in loc si bombonele argintii.

Reteta pas cu pas….

Aluatul facut il decupam pe sabloanele de casuta…..
image
O data racita turta, o ornam fatetele casutei cu glazura si diverse bombonele, sticksuri de aluat…..
image_thumb-25255B14-25255D
Incepem asamblarea casei….

image

Acum e momentul sa asezam acoperisul. Am tinut presate cele doua placi ale acoperisului, sustinand in acelasi timp si peretii, in asa fel incat pana nu s-au mai uscat imbinarile, acoperisul nu a  apasat cu toata greutatea sa peste peretii latrali si cei din fata si spate. Cand am luat mainile de pe casuta, ma asteptam s-o vad cum se desciocoleaza dar….Doamne ajuta!, nu, a ramas in picioare. E drept cand te uiti mai cu atentie, pare nitelus stramba dar ce farmec ar avea de ar fi perfecta, nu?
image
A doua zi am lucrat ultimele detalii….
image
Ca-n povesti, nu e asa?
image
Si acum, va invit la un tur craciunesc de forta prin bucatariile bloggerimii culinare unde miroase asa de bine de lesini – de toate bunatatie gasim pe aici si si inpiratie cu duiumul.

 

Comments (2)

  1. 9 noiembrie 2016 - 17:56 Răspunde

    Vai, ce draguta e! Poate imi fac timp sa o pun si eu inpractica desi… mai greu cu rabdarea :))

Leave a comment

76 Shares
Share72
Pin4
+1
Yum
Share
Email