budinca de gris cu lapte
| |

Budinca de gris cu lapte si vanilie, simpla si savuroasa – VIDEO

Budinca de gris cu lapte si vanilie este unul din dulciurile mele preferate din copilarie. Foarte usor de facut si cu o savoare absolut minunata. In cartea Sandei Marin am gasit o reteta mai elaborata, avand si stafide si coaja de portocale, eu o prefer asa simpla, nu as schimba nimic la ea.

budinca de gris cu lapte

Reteta de fata este reteta mamei. In cartile de bucate, am gasit o alta reteta varianta de budinca cu gris sub acelasi nume dar mai elaborata, avand in compozitie si branza de vaci plus stafide. Eu prefer sa raman cu reteta copilariei mele. Poate parea simpla dar e gustoasa si lejera, se face foarte usor iar in final gustul e unul subtil si da dependenta. Laptele vanilat adaugat dupa da un plus de bunatate retetei.

Pentru ca sa va fie mai usor sa o preparati, aveti mai jos atat reteta in format video cat si scrisa si printabila. Ba astept cu impresii despre bunaciunea asta, sunt sigura ca va va place mult.

Budinca de gris

Budinca de gris

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Dulcele copilariei mele
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 40 minutes
timp total 50 minutes
fel de mancare Desert
bucatarie romaneasca
portii 4 portii
calorii 120 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 4 ou
  • 4 linguri zahar
  • 7 linguri gris
  • 1 lingura praf de copt optional
  • 1/2 l lapte ­
  • zahar vanilat sau esenta vanilie
  • zahar pentru indulcit laptele dupa gust

Mod de preparare
 

  • Aprindem cuptorul si-l incingem la 180 grade C.
  • Separam galbenusurile de albusuri in doua boluri.
  • Galbenusurile le mixam cu 4 linguri zahar.
  • In celalalt bol, batem albusurile pana se transforma intr-o spuma teapana.
  • Amestecam usor albusele batute cu crema de galbenusuri cu gris, avand grija sa nu distrugem bulele de aer din spuma de albusuri.
  • Adaugam treptat in ploaie fina grisul si praful de copt.Nota! Praful de copt e optional, mama mea punea dar din experienta mea, daca bateti corect albusurile spuma, ele nu se vor lasa si nu mai e nevoie de praf de copt.
  • Tapetam o cratita de marime medie cu unt si faina si, pentru ca vreau sa scot cat mai usor feliile intacte, pe fundul oalei prefer sa pun si o bucata de hartie pergament taiata fix pe marime vasului.
  • Turnam cu grija aluatul in cratita si il bagam la cuptor. Aveti grija sa nu deschideti usa cuptorului primele 20 de minute – se va lasa budinca.
  • Cat se coace, incalziti 1/2 l lapte pe care il indulciti cu zahar, adaugati si zahar vanilat sau esenta de vanilie.
  • Cand e gata coapta, o scoatem de la cuptor, o lasam putin sa se raceasca si turnam peste laptele indulcit, cate putin dandu-i timp sa se absorba – ceea ce se va si intampla, aceasta budinca este foarte… setoasa. Nu scoatem din cratita budinca (eu am facut-o pentru ca vroiam sa va arat cum arata) ci doar feliile pe masura ce dorim sa le mancam. Nu de alta dar e imbibata de lapte si asa trebuie sa ramana.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

 

 

 

Budinca de gris

Budinca de gris

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Dulcele copilariei mele
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 40 minutes
timp total 50 minutes
fel de mancare Desert
bucatarie romaneasca
portii 4 portii
calorii 120 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 4 ou
  • 4 linguri zahar
  • 7 linguri gris
  • 1 lingura praf de copt optional
  • 1/2 l lapte ­
  • zahar vanilat sau esenta vanilie
  • zahar pentru indulcit laptele dupa gust

Mod de preparare
 

  • Aprindem cuptorul si-l incingem la 180 grade C.
  • Separam galbenusurile de albusuri in doua boluri.
  • Galbenusurile le mixam cu 4 linguri zahar.
  • In celalalt bol, batem albusurile pana se transforma intr-o spuma teapana.
  • Amestecam usor albusele batute cu crema de galbenusuri cu gris, avand grija sa nu distrugem bulele de aer din spuma de albusuri.
  • Adaugam treptat in ploaie fina grisul si praful de copt.Nota! Praful de copt e optional, mama mea punea dar din experienta mea, daca bateti corect albusurile spuma, ele nu se vor lasa si nu mai e nevoie de praf de copt.
  • Tapetam o cratita de marime medie cu unt si faina si, pentru ca vreau sa scot cat mai usor feliile intacte, pe fundul oalei prefer sa pun si o bucata de hartie pergament taiata fix pe marime vasului.
  • Turnam cu grija aluatul in cratita si il bagam la cuptor. Aveti grija sa nu deschideti usa cuptorului primele 20 de minute – se va lasa budinca.
  • Cat se coace, incalziti 1/2 l lapte pe care il indulciti cu zahar, adaugati si zahar vanilat sau esenta de vanilie.
  • Cand e gata coapta, o scoatem de la cuptor, o lasam putin sa se raceasca si turnam peste laptele indulcit, cate putin dandu-i timp sa se absorba – ceea ce se va si intampla, aceasta budinca este foarte... setoasa. Nu scoatem din cratita budinca (eu am facut-o pentru ca vroiam sa va arat cum arata) ci doar feliile pe masura ce dorim sa le mancam. Nu de alta dar e imbibata de lapte si asa trebuie sa ramana.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

O bunaciune! Pofta buna!

Urmariti cum se prepara budinca de griş cu lapte vanilat Click aici sa te abonezi pentru noi retete video

Budinca de griş cu lapte – reteta completa, printabila

Similar Posts

17 Comments

  1. Sincer n-am incercat :)))) dar ma gandesc ca cratita trebuie sa fie foarte unsuroasa, uleiul nu ramane asa lipit, niste nargarina n-ai? Cred ca ar merge mai bine.

  2. [..] o rețetă ușoară de budincă de griș, rețetă ce am aflat-o de la Laura, și pot să spun că a devenit unul din dulciurile [..]

    Cu ulei am facut-o, deja de trei ori, si iasa tare bine. Foarte buna pufosenia! 😉

  3. Vai dar ce de bunatati pe aici! 🙂 Am incercat astazi budinca de gris – a iesit f buna la gust, dar e enervant ca se innegreste pe fund, a trebuit scoasa din cratita.
    Copilasii sa va traiasca! Sunt niste scumpi 🙂

  4. Andreea, cred ca ai pus-o in cuptor prea jos, aproape de foc. Data urmatoare, pune-o in partea superioara a cuptorului. Te mai asteptam pe aici. Multumim de urari!:)))))))))))

  5. Buna! Acum am facut si eu budinca asta, nu am apucat sa o mananc inca, insa am rupt un coltisor mic mic si mi se pare buna. Insa mie nu mi-a crescut frumos in mijloc, s-a lasat, cred ca am facut compozitia prea moale, cu toate ca am pus mai mult de 7 linguri de gris. Cam ce consistenta trebuie sa aiba cand o pun in tava? Mentionez ca nu am deschis cuptorul inainte de vreme: 20 de min la foc mic, apoi 5 min la foc mediu, apoi am scos si verificat cu scobitoarea, apoi inca vreo 10 min la foc mic si am scos-o. Unde am gresit? MA gandeam, ar iesi mai delicioasa cu lapte de caramel?

  6. Sandra, compozitiile cu albus de ou batut sunt „mofturoase” in sensul ca la cea mai mica nemultumire, fac puf. Daca nu ai deschis inainte cuptorul, ma gandesc sa nu fi manevrat cu prea multa vioiciune aluatul, adica trebuie mestecat cu grija in sensul acelor de ceasornic ca sa nu spargem bulele de aer din albusul batut, apoi cand turnam in forma tot asa multa grija, nu scutura lingura ca sa dai jos aluatul si nici nu lovi lingura de marginea formei, in general nu „brusca” si nu tranti caci pufosenia e sensibiloasa. Daca folosesti mixerul, opreste-te de indata ce spuma e tare, nu de alta dar daca „insisti”, se lasa. Oricum chiar si cand e ratata si budica s-a lasat, tot buna e numai ca e si mai buna…pufoasa.
    Consistenta aluatului e moale deci nu asta a fost problema, asa trebuie sa fie. Daca ce am scris mai sus n-a fost, ma gandesc si la aragazul tau, poate nu era incalzit destul, caz in care trebuie musai sa mai astepti pana se incinge bine inainte de a baga budincuta la cuptor. Stiu suna tare complicat ce-am zis dar te asigur ca o data ce i-ai prin spilul, ti se va parea o jucarie.
    N-am incercat pana acum cu lapte caramel dar nu are cum sa nu fie buna. Doar ca eu sunt dependenta la desertul asta de laptele cu vanilie pentru ca asa mi-l facea bunica.

  7. In primul rand multumesc pentru reteta 🙂 Am facut-o si eu astazi cu doua mici modificari (am pus cateva linguri de cacao impreuna cu galbenusurile si am pus laptele fierbinte peste bundinca deasemeni fierbinte, abia scoasa din cuptor) si a iesit nesperat de buna.
    O reteta excelenta pentru incepatori sau pentru cei care nu au mult timp de alocat gatitului. Stiu ca ma repet dar multumesc pentru reteta:D

Dă-i un răspuns lui Laura Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.