„Atunci a venit Iisus din Galileea, la Iordan, catre Ioan, ca sa Se boteze de catre el. Ioan insa Il oprea, zicand: Eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine, si Tu vii la mine?
Si, raspunzand, Iisus a zis catre el: Lasa acum, ca asa se cuvine noua sa implinim toata dreptatea. Atunci L-a lasat.
Iar, botezandu-Se Iisus, indata ce a iesit din apa, iata cerurile I s-au deschis, si a vazut Duhul lui Dumnezeu, pogorandu-se ca un porumbel si venind peste El.
Si iata, glas din ceruri care a zis: Acesta este Fiul Meu cel iubit intru Care am binevoit.” (Mt 3, 13 – 17)

 

Botezul Domnului in Iordan are o importanta deosebita pentru ca atunci:
  • Ceea ce pana atunci aparea in Scriptura doar prefigurat, S-a revelat, pentru prima data explicit: Sfanta Treime. 

„Si, in zilele acelea, Iisus a venit din Nazaretul Galileei si S-a botezat in Iordan, de catre Ioan. Si indata, iesind din apa, a vazut cerurile deschise si Duhul ca un porumbel coborandu-Se peste El. Si glas  s-a facut din ceruri: Tu esti Fiul Meu cel iubit, intru Tine am binevoit.” (Mc. 1, 9 – 11)

  • S-a aratat  Hristos ca Fiu adevarat al lui Dumnezeu- Tatal (Mt 3, 17)
  • a inceput activitatea publica a Mantuitorului.
„Faptura noua ai aratat, Stapane al fapturii, la Botezul Tau, primit de la Ioan, caci precum in timpul lui Noe ai inecat pacatele celei dintai lumi, asa si in apele Iordanului iarasi ai inecat pacatele intregii lumi zidita din nou cu foc si Duh si apa, savarsind o minunata innoire si renastere. Cu Duh ai zidit din nou sufletele, cu apa ai sfintit trupul, povatuind omul si astfel in chip tainic, din apa, zidesti impreuna cu Duhul Biserica cea cu multi fii, ca sa-Ti cantam totdeauna asa:

Slava Tie, Ziditorul fapturii, Cel ce ai plecat cerurile si Te-ai coborat la Iordan”

(din Acatistul Botezului Domnului, icosul al 7-lea)