Aluat de ecleruri

Aluat de ecleruri, reteta de aluat de origine frantuzeasca care se foloseste la eclere, profiterol, croque en bouche, Croquembouche, gogosele crocante si pufoase

Aluat de ecleruri

O fi el aluat de ecleruri in mod special dar sa stiti ca se preteaza foarte bine si la alte umpluturi, si nu doar la cele dulci. Puteti sa le umpleti, in egala masura, cu crema de vanilie, de cafea etc sau cu pasta de peste, vinete, crema de branza si alte asemenea bunatati.
Cu alte cuvinte, in functie de umplutura, este o optiune foarte sic si pentru un bufet suedez elegant si pentru un dulce delicios. Acest aluat de eclere l-am folosit pentru Croquembouche, un fel de tort turnulet din ecleruri umplute, o reteta de tort foarte interesanta.

 

Aluat pentru ecleruri

Aluat de ecleruri

Autor: Laura - www.casutalaurei.ro

Aluat de gogosele crocante si foarte aerate pentru umpluturi diverse

Print

Ingrediente

  • 4 oua
  • 85 gr. unt
  • 125 gr. faina proaspat cernuta (cernerea previne formarea cocoloaselor)
  • 175 ml. apa
  • 1 lingura zahar
  • 1/4 lingurita sare

Mod de preparare

  1. Aprindem cuptorul si-l punem sa se incinga la 220 grade C.

  2. Pe aragaz, la foc mediu,  punem intr-o oala apa, untul, sarea si zaharul, le lasam sa atinga punctul de fierbere, amestecand din cand in cand.

  3. Cand incepe sa fiarba, luam de pe foc si turnam inauntru faina (cernuta in prealabil, nu uitati, da?), amestecand pana se omogenizeaza complet. 

  4. Repunem pe foc si mestecam pana ce aluatul devine compact si se desprinde de pe oala. 

  5. Luam de pe foc, lasam sa se racoreasca (dar nu sa se raceasca), adaugam primul ou si amestecam cu nadejde pana ce se integreaza in aluatul ce incepe sa arate cu un pireu de cartofi.

  6.  Al doilea ou nu il adaugam pana ce primul nu s-a omogenizat bine in aluat. 

  7. Procedam asa pana folosim toate ouale.

  8. La sfarsit, aluatul nu e nici tare, nici foarte moale, curge de pe lingura dar isi pastreaza si forma atunci cand il portionam in tava.

Pentru copt

  1. Putem folosi pentru copt fie foaie de copt, fie tapetam tava cu unt si faina. Eu am ales prima optiune, am folosit grilajul cuptorului peste care am intins foaia de pergament. 

  2. Cu o lingurita, am luat cate putin aluat de marimea unei nuci si le-am asezat pe foaia de copt la mici distante intre ele. 

  3. Pentru un luciu frumos, le ungem cu nitel ou batut ca pentru omleta cu putina sare. Hihihi, eu una am uitat sa le ung dar zic ca n-au iesit prea rau si asa.

  4. Bagam la cuptor si pentru 10 minute, coacem la 220 grade C, dupa care coboram temperatura la 180 grade C si-l vom lasa in continuare la foc pana capata o frumoase culoare rumena - cam 20 de minute sau chiar mai mult.

  5. Esential este sa tineti usa cuptorului inchisa, gogoselelor nu le place schimbarea de temperatura, in consecinta daca deschideti prea devreme usa cuptorului, se vor dezumfla. Eu una nu deschid deloc usa in primele douazeci de minute dupa ce le-am pus la copt.

Pastrare

  1. Le puteti pastra intr-un loc cat mai putin umed si se recomanda sa le umpleti doar cu putin inainte de a fi consumate.

 

Reteta de aluat de ecler – in imagini

Incepem sa preparam aluatul……I

Aluat de ecleruri Aluat de ecleruri

Aluatul incepe a se lega pe foc, in timp ce adaugam ingredientele unul cate unul….

Aluat de ecleruri Aluat de ecleruri

Aluatul…….inainte de a fi pus in tava….
Aluat de ecleruri
 Rezultatul final…..

Aluat de ecleruri

Comments (2)

  1. 22 mai 2010 - 14:45 Răspunde

    mmm …ce bine arata!!

  2. 28 mai 2010 - 10:49 Răspunde

    imi place aluatul asta la nebunie. si tu ai dreptate, merge umplut cu o gramada de chestii delicioase :)!

Leave a comment

0 Shares
Share
Pin
+1
Yum
Share
Email